MENU

Το ηλεκτρικό «θαύμα» της Νορβηγίας

Διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό EV στον κόσμο

Η Νορβηγία διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο. Περίπου το 82% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων στη Νορβηγία το 2023 ήταν ηλεκτροκίνητα, σύμφωνα με τη Νορβηγική Ομοσπονδία Οδικών Μεταφορών (OFV).

Συγκριτικά, το 7,6% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων ήταν ηλεκτρικά στις ΗΠΑ πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Kelley Blue Book.

Στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, την Κίνα, το 24% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων ήταν EVs το 2023, σύμφωνα με την Ένωση Επιβατηγών Αυτοκινήτων της Κίνας.

“Στόχος μας όλα τα νέα αυτοκίνητα μέχρι το 2025 να είναι οχήματα μηδενικών εκπομπών. Πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο”, δήλωσε η κ. Ragnhild Syrstad, υφυπουργός του νορβηγικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλίματος.

Η νορβηγική κυβέρνηση άρχισε να δίνει κίνητρα για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων ήδη από τη δεκαετία του 1990 , όπως απαλλαγή ΦΠΑ 25% για την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, απαλλαγή από σχεδόν όλους τους φόρους και τα τέλη, απαλλαγή από τη πληρωμή διοδίων και στάθμευσης, με τους κατόχους τους να μπορούν να χρησιμοποιούν τις λωρίδες των μέσων μαζικής μεταφοράς και τις λωρίδες έκτακτης ανάγκης.

Η πρωτεύουσα της Νορβηγίας, το Όσλο, ηλεκτροδοτεί επίσης τα πορθμεία, τα λεωφορεία, τα ημιφορτηγά και ακόμη και τον εξοπλισμό κατασκευών. Οι αντλίες βενζίνης και τα παρκόμετρα αντικαθίστανται από φορτιστές.

Το δίκτυο της Νορβηγίας μπόρεσε μέχρι στιγμής να διαχειριστεί την εισροή ηλεκτρικών οχημάτων λόγω της αφθονίας υδροηλεκτρικής ενέργειας.

“Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κοστίζουν ίσως το ένα τρίτο της τιμής της βενζίνης επειδή έχουμε σχεδόν 100% υδροηλεκτρική ενέργεια. Είναι φθηνή. Είναι διαθέσιμη και ανανεώσιμη. Αυτό λοιπόν είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα”, δήλωσε ο κ. Petter Haugneland, βοηθός γενικός γραμματέας της Νορβηγικής Ένωσης EV.

.

Σχετικά Άρθρα