Η Dr. Monisha Bhanote έχει σχεδόν 30 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της υγείας και της ευεξίας. Ως γιατρός μακροζωίας με έμφαση στην κυτταρική υγεία, έχει πολλές γνώσεις σχετικά με το πώς να ζήσετε μια μακρά ζωή.
Διερευνά πολλές πρακτικές μακροζωίας στο βιβλίο της, «Η ανατομία της ευεξίας». Ένας σκόπιμος τρόπος ζωής που επικεντρώνεται στη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας.
Πρόκειται πραγματικά για μια ολιστική προσέγγιση του σώματος. Γαστρονομική διατροφή, προσεκτική κίνηση, έμφαση στην υγεία του εγκεφάλου και τη νευροπλαστικότητα και βελτιστοποίηση του ύπνου.
“Πάνω σε αυτό χτίζω τη ζωή μου, αυτό μοιράζομαι όταν εργάζομαι με ασθενείς και όταν μιλάω σε εκδηλώσεις. Πρόκειται πραγματικά για αυτόν τον σκόπιμο τρόπο καθημερινότητας και την επίγνωση ότι έχουμε τη δύναμη να φροντίζουμε το σώμα μας και ενδεχομένως να προλάβουμε και να αντιστρέψουμε την ασθένεια.
Να πώς δομεί τη ζωή της με γνώμονα τη μακροζωία
Υπάρχουν μερικά πράγματα που κάνω για τον εγκέφαλό μου
Το ένα είναι η διατροφή. Αφαιρώ τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή μου και το κάνω αυτό εδώ και πολύ καιρό. Υπάρχουν πολλά χημικά και πρόσθετα που το σώμα μας δεν μπορεί να διασπάσει με αποτέλεσμα να δημιουργείται φλεγμονή. Έτσι, ένα από τα πράγματα που είμαι πολύ συνειδητοποιημένη είναι η τροφή που βάζω στο σώμα μου.
Καλλιεργώ κάποια από τα δικά μου τρόφιμα. Έχω έναν υδροπονικό κήπο όπου καλλιεργώ τα δικά μου χόρτα και βότανα. Έχω περίπου πέντε ή έξι οπωροφόρα δέντρα από τα οποία μπορώ να πάρω μερικές γκουάβες, περσιμόνια και ακόμη και μερικά βότανα όπως moringa.
Στη συνέχεια, συμπεριλαμβάνω πρακτικές που πρόκειται να βελτιώσουν τις νευρωνικές μου συνδέσεις. Δραστηριότητες όπως η ενσυνειδητότητα ή ο διαλογισμός. Είμαι πιστοποιημένη δασκάλα γιόγκα και διαλογισμού.
Και επίσης αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Αυτό που έκανα στην εφηβεία μου και στα 20 μου, δεν το κάνω πια, γιατί δεν είναι σωστό, αλλά κινώ το σώμα μου με συνέπεια. Μια από τις σημαντικότερες σωματικές μου δραστηριότητες είναι το περπάτημα τεσσάρων ή πέντε μιλίων την ημέρα.
Η κοινωνική μου φυσική κατάσταση, στην πραγματικότητα, είναι σε μεγάλο βαθμό εικονική, οπότε πιθανόν να είμαι σε τηλεφωνήματα περίπου τη μισή ημέρα και ταξιδεύω αρκετά.
Σχεδόν μια φορά το μήνα είμαι ομιλήτρια σε κάποια εκδήλωση, οπότε συνδέομαι με τους ανθρώπους εκεί και βλέπω τι συμβαίνει στις ζωές τους, τι συμβαίνει στον κόσμο, και το βλέπω πραγματικά από μια ευρύτερη οπτική.
Είμαι χορτοφάγος και αποφεύγω, τη γλουτένη, εκτός αν βρίσκομαι στην Ευρώπη. Όταν ταξιδεύω σε περιοχές όπως η Ευρώπη ή η Ασία, όπου η παραγωγή τροφίμων ακολουθεί συχνά πολύ υψηλότερα πρότυπα και παραδοσιακές μεθόδους, δεν διστάζω να απολαύσω τροφές που περιέχουν γλουτένη.
Σε αυτές τις περιοχές, η ποιότητα και η αυθεντικότητα των συστατικών κάνουν αισθητή τη διαφορά και βρίσκω ότι εναρμονίζονται καλύτερα με την ικανότητα του σώματός μου να τα επεξεργαστεί.
Η εστίασή μου είναι να λαμβάνω πραγματικά την υψηλότερη δυνατή ποσότητα φυτοθρεπτικών και αντιοξειδωτικών ουσιών στα τρόφιμά μου.
Η διατροφή μου αποτελείται από τρόφιμα της εποχής. Πολλές σούπες και smoothies, επειδή είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να λαμβάνω πολλά θρεπτικά συστατικά ταυτόχρονα. Είμαι σε θέση να βάζω μούρα όλων των διαφορετικών χρωμάτων. Όλες οι τροφές με διαφορετικά χρώματα έχουν διαφορετικές ενώσεις.
Τρώω πολλές σαλάτες. Οι περισσότεροι άνθρωποι συνηθίζουν να τρώνε μαρούλι Iceberg με μερικές ντομάτες, ίσως ένα αγγούρι. Κι εγώ λέω: «Ω, πρέπει να σας δείξω τη σαλάτα μου».
Η σαλάτα που επιλέγω είναι μια αντανάκλαση της φιλοσοφίας του #CellCare, σκόπιμα σχεδιασμένη για να παρέχει ένα ζωντανό μείγμα φυτοθρεπτικών συστατικών, πολυφαινολών και βασικών θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν την κυτταρική ζωτικότητα. Περιλαμβάνουν σκούρα φυλλώδη χόρτα, όπως σπανάκι ή λάχανο, και ψητό τόφου ή μια μερίδα μαύρα φασόλια για πρωτεΐνη.
Αναμειγνύω φρέσκο, ψιλοκομμένο δυόσμο και κόλιανδρο, τα οποία προσφέρουν αποτοξινωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και τραγανά λαχανικά, οπως ραπανάκια, αγγούρια, μοβ λάχανο και τεμαχισμένα καρότα. Συμπληρώνω βατόμουρα ή ρόδια και μια μερίδα αβοκάντο με ένα μείγμα από σουσάμι, κάνναβη και ηλιόσπορους.
Συνήθως, ο στόχος μου για κάθε γεύμα είναι να λαμβάνω 10 διαφορετικά φρούτα και λαχανικά. Είτε πρόκειται για σάντουιτς, είτε για wrap, είτε για σαλάτα, κοιτάζω το πιάτο μου και βλέπω αν είναι ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων. Δεν έχει να κάνει τόσο πολύ με την ποσότητα, αλλά περισσότερο με το να βεβαιωθώ ότι υπάρχει ποικιλία. Αυτή η ποικιλομορφία επικεντρώνεται στην πραγματική προστασία του μικροβιώματος του εντέρου μου.
Οι πέντε καθημερινές συνήθειες ενός γιατρού μακροζωίας