MENU

Η υπόσχεση της Xpeng για νέους «όρους» στην αγορά

Η τιμή του X9 κυμαίνεται μεταξύ 50.360 έως 58.760 δολαρίων

Υποσχέσεις για νέα δεδομένα στην κατηγορία ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία μοιράζει η κινεζική εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων Xpeng.

Λανσάροντας το μεγάλο 7-θέσιο ηλεκτροκίνητο όχημά της, X9, την 1η Ιανουαρίου, ένα αυτοκίνητο που βασίζεται στην αρχιτεκτονική του SEPA2.0 για την κινεζική αγορά, οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Η τιμή της εν λόγω σειράς κυμαίνεται μεταξύ 50.360 έως 58.760 δολαρίων και τα οχήματα είναι ετοιμοπαράδοτα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC, ο Brian Gu, αντιπρόεδρος και συμπρόεδρος της Xpeng υποστήριξε ότι: «Πιστεύουμε ότι το X9 θα αλλάξει το παιχνίδι στην κατηγορία των πολυμορφικών ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία. Μάλιστα εκτιμούμε ότι θα είναι κορυφαίο σε πωλήσεις στην κατηγορία του, λόγω καινοτόμου τεχνολογίας, σχεδιασμού και ανώτερης οδικής συμπεριφοράς με την τεχνολογία έξυπνης οδήγησης».

Οξυμένος ανταγωνισμός και οι επιδόσεις του 2023

Το νέο «προϊόν» της Xpeng διαδέχεται την εκπόνηση φιλόδοξων σχεδίων για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς από εγχώριους παίκτες, όπως οι Nio, Huawei και Zeekr, με την Xiaomi να βάζει το κερασάκι στην τούρτα, με το λανσάρισμα του πρώτου της ηλεκτροκίνητου οχήματος.

Ο ανταγωνισμός εντείνεται στην κινεζική αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, με τις BYD, Li Auto και Geely να συγκαταλέγονται μεταξύ του μικρού αριθμού παικτών που έχουν πετύχει τους ετήσιους στόχους πωλήσεών τους.

Οι Xpeng και Nio ήταν μεταξύ εκείνων που έχασαν τους στόχους τους.

Η Xpeng παρέδωσε συνολικά 141.601 οχήματα το 2023, σημειώνοντας αύξηση κατά 17% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Αυτό υπολείπεται του στόχου της εταιρείας για παράδοση 200.000 οχημάτων στο έτος, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Το ενδιαφέρον των επενδυτών για το 2024 είναι αν η εταιρεία μπορεί να διατηρήσει αξιοπρεπή δυναμική παράδοσης με νέες εκδόσεις και να βελτιώσει την κερδοφορία σε ένα απαιτητικό περιβάλλον τιμών, κατά την άποψή μας», δήλωσε πρόσφατα ο αναλυτής της Morningstar, Vincent Sun, αναφερόμενος στην Xpeng.

Η Nio παρέδωσε 160.038 οχήματα το 2023, καταγράφοντας αύξηση 30,7% σε ετήσια βάση, αλλά παρέμεινε πολύ κάτω από τον στόχο της για περίπου 245.000 αυτοκίνητα.

Σχετικά Άρθρα