MENU

Ασφαλισμένα και με προδιαγραφές υγιεινής στο εξής τα ακίνητα βραχυχρόνιων μισθώσεων

Στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες που παρανομούν

Βραχυχρόνιες μισθώσεις, περιβαλλοντική κατάταξη ξενοδοχείων και στέγαση προσωπικού του ευρύτερου δημοσίου τομέα σε ξενοδοχειακά καταλύματα είναι μεταξύ των ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που θα βρίσκεται σε διαβούλευση έως και τις 19 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων σταθερά το τελευταίο διάστημα, λόγω των γενικότερων ζητημάτων που έχουν τεθεί αναφορικά με τον αντίκτυπο από την ανάπτυξη της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων με το υπουργείο να προτείνει ρυθμίσεις και για τις πισίνες στα νησιά για άντληση και απάντληση θαλασσίου ύδατος.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις

Θεσπίζεται για πρώτη φορά πλαίσιο λειτουργίας των ακινήτων που μισθώνονται βραχυχρόνια, με προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας. Το πλαίσιο αυτό, εκτός των άλλων, δίνει την δυνατότητα ελέγχου του τουριστικού προϊόντος από τις υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ενώ στους διαχειριστές ακινήτων επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, αν δεν επιτραπεί η είσοδος στο ελεγχόμενο ακίνητο, δεν πληρούται οι προδιαγραφές και δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

· Τα ακίνητα θα πρέπει να είναι ασφαλισμένα για αστική ευθύνη, για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν.

· Τα ακίνητα θα πρέπει να αποτελούν χώρους κύριας χρήσης και να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό.

· Θεσπίζεται πλαίσιο ελέγχου τήρησης των προδιαγραφών (από τις υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού και από μικτά κλιμάκια ελέγχου με υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε), με δυνατότητα επιβολής κυρώσεων και προστίμων υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, σε περιπτώσεις παραβάσεων, αντίστοιχες με τις ισχύουσες στα τουριστικά καταλύματα.

Περιβαλλοντική κατάταξη ξενοδοχείων

Σε σχέση με την περιβαλλοντική κατάταξη των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, όπως αναφέρεται, θεσμοθετείται ένα «καινοτόμο, διεθνώς, σύστημα κατάταξης των καταλυμάτων, με βάση την αρχή της βιωσιμότητας, λαμβάνοντας υπόψη το περιβαλλοντικό και κοινωνικό τους αποτύπωμα».

Το σύστημα στηρίζεται σε πλαίσιο που επεξεργάστηκαν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος μαζί με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Οι εν λόγω διατάξεις εισήχθησαν με γνώμονα τις αρχές της αειφορίας και με σκοπό η ανάπτυξη της τουριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας να πραγματοποιείται με όρους βιωσιμότητας.

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, προβλέπεται η ευθυγράμμιση του προτεινόμενου συστήματος κατάταξης με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς κλιματικούς στόχους.

Στέγαση προσωπικού του Δημοσίου σε τουριστικές περιοχές

Ως προς την στέγαση προσωπικού, δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης των εγκαταστάσεων δωματίων προσωπικού των ξενοδοχειακών καταλυμάτων (που θεσμοθετήθηκαν για πρώτη φορά με το άρθρο 66 του ν. 5121/2024) προκειμένου να διατίθενται προς μίσθωση από προσωπικό του ευρύτερου δημοσίου τομέα (όπως ενδεικτικά ιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ, Κέντρων Υγείας, δασκάλων και καθηγητών, πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης κ.λπ.).

Όπως επισημαίνεται «σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, ιδίως σε νησιά με υψηλή τουριστική ζήτηση, παρατηρείται το φαινόμενο έλλειψης διαθέσιμης και προσιτής στέγης στη μίσθωση από υπαλλήλους του δημόσιου τομέα που εργάζονται στην περιοχή, χωρίς να έχουν εκεί τη μόνιμη κατοικία τους. Το φαινόμενο γίνεται όλο και πιο έντονο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να στελεχωθούν επαρκώς δομές που προσφέρουν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας στους κατοίκους».

Υλοποίηση έργων για χρήση θαλασσινού νερού σε πισίνες

Σε ότι αφορά στις κολυμβητικές δεξαμενές, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις παρέχεται η δυνατότητα εκτέλεσης κάθε αναγκαίου έργου για την άντληση και απάντληση θαλασσίου ύδατος προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε πισίνα κύριου ή μη κύριου τουριστικού καταλύματος. Η συγκεκριμένη ρύθμιση εισάγεται στο πλαίσιο της ανάγκης για αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη, με σκοπό την προστασία των περιορισμένων υδάτινων πόρων, ειδικά σε περιοχές με λειψυδρία, την ορθολογικότερη διαχείριση των αποθεμάτων νερού και τη διασφάλιση της ύπαρξης αδιάλειπτης πηγής νερού, ιδίως, κατά τις περιόδους υψηλής τουριστικής ζήτησης.

Τέλος, μεταξύ των νέων ρυθμίσεων του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται και αυτές για την προσβασιμότητα σε τουριστικούς λιμένες.

Συγκεκριμένα, απλοποιείται η διαδικασία υλοποίησης έργων προσβασιμότητας στους τουριστικούς λιμένες. Η ρύθμιση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής «Μια Ελλάδα με όλους για όλους» για την διασφάλιση της ανεμπόδιστης πρόσβασης των ΑμεΑ.

Σχετικά Άρθρα