Με ιδιαίτερη έμφαση στις πιέσεις που ασκούνται από την κλιματική κρίση στις υποδομές και την ανάγκη ενίσχυσης των δήμων για την αποτελεσματική πολιτική προστασία, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στην έδρα του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων (ΕλΔΑΠ) στην Αργυρούπολη, μεταξύ του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού, και του προέδρου του Δικτύου και δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτου.
Η συνάντηση εστίασε στη θωράκιση των 140 δήμων-μελών του ΕλΔΑΠ απέναντι στις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική κρίση, με στόχο την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και την ανάπτυξη στρατηγικών για τη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα των τοπικών κοινωνιών.
Στη συζήτηση, οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως η συνέργεια ανάμεσα στις Περιφέρειες και τους Δήμους αποτελεί το θεμέλιο για την αποτελεσματική διαχείριση των περιβαλλοντικών κινδύνων, ενισχύοντας τη συνεργασία σε τομείς όπως η πολιτική προστασία, οι νέες τεχνολογίες και ο εθελοντισμός.
Στη δήλωσή του, ο κ. Κωνσταντάτος επισήμανε ότι «η συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους 10 ενεργούς δήμους της Περιφέρειας στο Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων έχει ήδη αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα». Υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής καλών πρακτικών για την προστασία του Υμηττού, που περιλαμβάνουν την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και την υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων.
Σημείωσε επίσης την ανάγκη για εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών, για να καταστούν ανθεκτικότερες και πιο έτοιμες να διαχειριστούν τις περιβαλλοντικές προκλήσεις.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, τόνισε την σημασία της συνεργασίας με το Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων και τη δυνατότητα ανταλλαγής ιδεών και καλών πρακτικών για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τοπικών κοινοτήτων. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνέργεια μεταξύ Περιφέρειας, Δήμων και τοπικών φορέων θα οδηγήσει σε σπουδαία αποτελέσματα, ενδυναμώνοντας τις δράσεις πολιτικής προστασίας και τη χρήση νέων τεχνολογιών για την πρόληψη και την αποτροπή περιβαλλοντικών καταστροφών.
Η συνεργασία αυτή αποδεικνύει τη σημασία των δικτύων συνεργασίας στην ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και την προετοιμασία των τοπικών κοινωνιών για τις προκλήσεις που συνεπάγεται η κλιματική κρίση, ενώ ενισχύει τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και πιο ανθεκτικού μέλλοντος για όλους τους πολίτες.