MENU

Με 1,5 λεπτό/KWh θα επιδοτηθούν τον Δεκέμβριο τα νοικοκυριά – Σε αναζήτηση φόρμουλας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στα 3,5 λεπτά/kWh η ενίσχυση στο ΚΟΤ - Εκτιμάται πως η τιμή χονδρικής του ρεύματος θα κινείται σε μάλλον υψηλά επίπεδα και τους επόμενους δυο με τρεις μήνες

UPD (11.50): Στα 15 ευρώ/MWh ή 1,5 λεπτό/KWh διαμορφώνεται η κρατική ενίσχυση τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που αφορά σε καταναλώσεις του Δεκεμβρίου έως 500kWh σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε προ ολίγου το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράλληλα, στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται σε 35 ευρώ/MWh ή 3,5 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης.

Σημειώνεται πως οι ενισχύσεις αφορούν σε καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

Το συνολικό κόστος της ενίσχυσης για το Δεκέμβριο ανέρχεται σε 20,5 εκατ. ευρώ και καλύπτεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Επισημαίνεται ότι η μεσοσταθμική τιμή του «πράσινου τιμολογίου» για τους 3 μεγαλύτερους προμηθευτές σε μερίδιο αγοράς στη Χαμηλή Τάση (άνω του 80% της οικιακής κατανάλωσης), συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης Δεκεμβρίου, ανέρχεται σε 141,7 €/MWh ή 14,17 λεπτά/kWh.

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται πως οι τιμές του ρεύματος για τον οικιακό καταναλωτή το 2024 είναι χαμηλότερες σε σχέση με το 2023 (παρατίθεται σχετικό γράφημα).

Νωρίτερα, ο κ. Σκυλακάκης από το βήμα της Βουλής επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι πράγματι θα λάβει δημοσιονομικά μέτρα που αφορούν την ηλεκτροπαραγωγή με τα οποία θα καλυφθούν αυτές οι επιδοτήσεις, θα είναι η φορολόγηση από την ηλεκτροπαρωγή, άρα κακώς λέγεται ότι τα χρήματα αυτά πηγαίνουν μέσω προϋπολογισμού από τους πολίτες».

Ο υπουργός  ότι «οι τιμές σε αυτή την περίοδο σε όλη την Ευρώπη είναι υψηλές και στη δική μας περιοχή είναι ακόμα υψηλότερες και η αιτία αυτή κατά βάση οφείλεται από αδυναμίες εκτός της χώρας μας. Η ελληνική παραγωγικότητα τον Νοέμβριο είχε μεγάλες καθαρές εξαγωγές, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν και οφείλεται στο ότι έχουμε αναπτύξει πάρα πολλές ΑΠΕ. Αυτή η εξαγωγική δυνατότητα, εάν δεν υπήρχαν οι αδυναμίες των γειτονικών μας χωρών και στις διασυνδέσεις που έχουμε χτίσει. Η παραγωγικότητα της χώρας θα οδηγούσε σε πολύ χαμηλότερες τιμές εάν είμαστε αποκλεισμένοι αλλά η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει ότι δεν μπορείς να σταματάς τη ροή αγαθών και των υπηρεσιών ούτε στον ηλεκτρισμό, εκτός εάν υπάρχει κίνδυνος μπλακ αουτ. Οπότε στην πράξη η πίεση που δεχόμαστε είναι εξωγενής. Γιατί από τη μια έχουμε υψηλότερες τιμές στο φυσικό αέριο και από την άλλη το σύστημα “ρουφάει” την ενέργεια από την Ελλάδα προς τον Βορρά. Για πολλά χρόνια αυτό το σύστημα λειτούργησε ανάποδα».

Νωρίτερα, το energodromio.gr έγραφε:

Οριζόντιες επιδοτήσεις που θα κινηθούν γύρω στο 1,5 λεπτό/KWh μόνο για τον Δεκέμβριο και μόνο για τους οικιακούς καταναλωτές αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα (06/12) το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς επί του παρόντος δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον τρόπο με τον οποίο θα επιδοτηθούν οι μικρές επιχειρήσεις χωρίς να ενεργοποιηθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες περί κρατικών ενισχύσεων.

Πάντως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης έχει δεσμευθεί ότι «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επιδοτηθούν και οι μικρές επιχειρήσεις για το αυξημένο ενεργειακό κόστος που αντιμετωπίζουν».

Έτσι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις των επιχειρήσεων θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα και θα αφορούν μόνο τις μικρομεσαίες με κατανάλωση έως 35 KVA.

Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν κυρίως τα αρτοποιεία, αλλά και κάποιες εμπορικές επιχειρήσεις. Εξάλλου μεταξύ των κριτηρίων που θα τεθούν για την επιδότηση θα υπάρχει και έλεγχος των οφειλών ή της ομαλής κάλυψης των όποιων ρυθμίσεων.

Σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα δοθούν οι επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις ο κ. Σκυλακάκης έχει δηλώσει ότι «η σίγουρη λύση είναι μια πλατφόρμα στην οποία οι επιχειρήσεις θα δηλώνουν δεν υπερβαίνουν τα όρια του de minimis, σε ότι αφορά τις κρατικές ενισχύσεις, δηλαδή τα 200.000 ευρώ για μια τριετία».

Όμως φαίνεται ότι αναζητείται και ένας εναλλακτικός τρόπος ώστε να δοθεί οριζόντια επιδότηση χωρίς την ανάγκη έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον κύκλο των επιδοτήσεων δεν εντάσσονται οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του τομέα της μεταποίησης για τις οποίες δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ενίσχυσης έναντι του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

Όχι πάνω από τα 15 λεπτά η τιμή της KWh

Σε ότι αφορά τις επιδοτήσεις των οικιακών καταναλωτών αυτές θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας και είναι βέβαιο πλέον ότι δεν θα ξεπερνούν το 1,5 λεπτό/KWh προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης η τελική τιμή καταναλωτή να είναι της τάξης των 14,5 – 15 λεπτά/KWh ειδικά για τους μεγάλους προμηθευτές που ελέγχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Πάντως οι επιδοτήσεις θα είναι οριζόντιες, όπως άλλωστε συνέβαινε τόσο κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, όσο και το περασμένο καλοκαίρι όταν σημειώθηκε έκρηξη των τιμών χονδρικής.

Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές που έχουν επιλέξει ακριβότερους προμηθευτές θα επωμιστούν το επιπλέον κόστος. Οι επιδοτήσεις θα αφορούν μόνο τον μήνα Δεκέμβριο αν και οι εκτιμήσεις όλων των εμπλεκομένων είναι πως τους δυο με τρεις επόμενους μήνες η τιμή χονδρικής θα κινείται σε μάλλον υψηλά επίπεδα.

Το υπουργείο εκτιμά ότι οι προμηθευτές ,οι οποίοι έχουν σημαντικά έσοδα λόγω των εξαγωγών που πραγματοποιούνται όλο το τελευταίο διάστημα, έχουν τα οικονομικά περιθώρια να διατηρήσουν τα τιμολόγια τους σε λογικά επίπεδα όπως άλλωστε συνέβη με τις μεγάλες εταιρίες του κλάδου τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα βεβαίως γίνεται προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους να στραφούν οι καταναλωτές προς τα σταθερά τιμολόγια, τα οποία παρέχουν βεβαιότητα τιμών για μακρύ χρονικό διάστημα.

Σχετικά Άρθρα