MENU

Επιστροφή στην άνοδο για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ

Άμεσος ο αντίκτυπος στη ζήτηση

Μετά από μια σύντομη ανάπαυλα τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ κινούνται και πάλι ανοδικά, εξέλιξη με άμεσο αντίκτυπο στη ζήτηση.

Ο συνολικός όγκος των αιτήσεων υποθηκών μειώθηκε κατά 2,3% την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με την εβδομάδα πριν, σύμφωνα με τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη της Mortgage Bankers Association.

Το μέσο επιτόκιο της σύμβασης για τα 30ετή στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου με προσαρμοσμένα υπόλοιπα δανείων (766.550 δολάρια ή λιγότερο) αυξήθηκε στο 6,87% την περασμένη εβδομάδα από 6,80% την εβδομάδα πριν από αυτή, ενώ αυξήθηκαν στο 0,65 από 0,59 (συμπεριλαμβανομένου του τέλους έκδοσης) για δάνεια με προκαταβολή 20%. Αυτό είναι το υψηλότερο επιτόκιο από τις αρχές Δεκεμβρίου 2023.

Οι αιτήσεις για αναχρηματοδότηση στεγαστικού δανείου, οι οποίες είναι πιο “ευαίσθητες” στις εβδομαδιαίες μεταβολές των επιτοκίων, μειώθηκαν κατά 2% την εβδομάδα, αλλά ήταν 12% υψηλότερες συγκριτικά με την αντίστοιχη εβδομάδα έναν χρόνο πριν.

Τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα τώρα απ’ ό,τι ήταν πέρυσι, αλλά η πρόσφατη πτώση των επιτοκίων από το υψηλό 20ετίας του περασμένου φθινοπώρου έφερε περισσότερους δανειολήπτες να αναζητούν προσφορές.

Η συντριπτική πλειονότητα των σημερινών δανειοληπτών, ωστόσο, έχει δάνεια με επιτόκια πολύ χαμηλότερα από αυτά που είναι διαθέσιμα προς το παρόν. Οι αιτήσεις για στεγαστικό δάνειο για αγορά κατοικίας μειώθηκαν κατά 3% για την εβδομάδα και ήταν 12% χαμηλότερες από την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο.

“Οι αιτήσεις αγοράς παρέμειναν υποτονικές, καθώς τα αυξημένα επιτόκια συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις σε συνδυασμό με τη χαμηλή οικονομική προσιτότητα και το περιορισμένο απόθεμα υφιστάμενων κατοικιών”, δήλωσε ο κ. Joel Kan, οικονομολόγος του MBA, σε μια ανακοίνωση.

Πρόσφατη έκθεση της Redfin έδειξε πτώση 8% στις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Οι μετρήσεις αυτές αφορούν υπογεγραμμένα συμβόλαια για υφιστάμενες κατοικίες.

“Βλέπουμε μια μικρή ανάκαμψη στον αριθμό των αγοραστών κατοικίας, αλλά ακόμη και η ζήτηση στα πρώτα στάδια δεν είναι τόσο αυξημένη όσο θα περιμέναμε αυτή την εποχή του έτους”, δήλωσε ο κ. Chen Zhao, επικεφαλής της οικονομικής έρευνας της Redfin. “Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων ανεβαίνουν και πάλι και στο ότι ο φετινός χειμώνας ήταν πιο βαρύς από το συνηθισμένο σε μεγάλο μέρος της χώρας, κρατώντας τους υποψήφιους αγοραστές στο σπίτι” πρόσθεσε.

Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων εκτινάχθηκαν ακόμη υψηλότερα την Τρίτη, αφού κυβερνητική έκθεση για τον πληθωρισμό έδειξε ότι εξακολουθεί να είναι επίμονα υψηλότερος από το αναμενόμενο. Το μέσο επιτόκιο για τα 30ετή σταθερά έφτασε το 7,08%, σύμφωνα με το Mortgage News Daily.

“Η αγορά ομολόγων, η οποία στηρίζει τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων, αντέδρασε αμέσως και έντονα όταν κυκλοφόρησαν τα στοιχεία. Τα ομόλογα υποχώρησαν σημαντικά, οδηγώντας πολλούς ενυπόθηκους δανειστές να αυξήσουν τα επιτόκια μία ή δύο φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας”, έγραψε ο κ. Matthew Graham, επικεφαλής της Mortgage News Daily.

Σχετικά Άρθρα