MENU

Που «σκαλώνει» η ανανέωση των γερασμένων ανεμογεννητριών στην Ευρώπη – Στις κυβερνήσεις… το μπαλάκι των ευθυνών

Ενδιαφέροντα δεδομένα από πρόσφατη ανάλυση της WindEurope - Γιατί η Γερμανία κερδίζει το στοίχημα της επόμενης μέρας

Όλο και αυξάνονται οι ανεμογεννήτριες στην Ευρώπη που «μεγαλώνουν» ηλικιακά και αδειάζει η κλεψύδρα της ζωής τους. Την ίδια ώρα η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία αλλά η παραδοξότητα στηρίζεται στην στάση των κυβερνήσεων, «οι οποίες δεν τροφοδοτούν την εν λόγω ανανέωση και απλώς συνεχίζουν με αναποτελεσματικές τουρμπίνες» σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της WindEurope Giles Dickson.

Τα δεδομένα που αναλύθηκαν από την WindEurope δείχνουν ότι η επανατροφοδότηση των ανεμογεννητριών και η αντικατάστασή τους αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματική και μάλιστα υπερτριπλασιάζει την παραγωγή του αιολικού πάρκου και τετραπλασιάζει την παραγωγή ανά ανεμογεννήτρια.

Άνιση κατανομή της ανανέωσης

Από την πλευρά της η Paula Rey Garcia, υπεύθυνη στον τομέα ΑΠΕ και Ενεργειακών Συστημάτων στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε τις βασικές διατάξεις αδειοδότησης και ανανέωσης ισχύος στην αναθεωρημένη Οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Η επιτάχυνση των προσπαθειών εφαρμογής αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη νέα Επιτροπή. Θα υποστηρίξουμε τα κράτη μέλη εδώ» συμπλήρωσε.

Ωστόσο, η ανανέωση των αιολικών πάρκων δεν κατανέμεται εξίσου μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Περισσότερα από τα μισά έργα που ανανεώνονται βρίσκονται στη Γερμανία. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αγορά αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη και έδρα πολλών αιολικών πάρκων πρώτης γενιάς. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Άλλα κράτη μέλη δεν κάνουν αρκετά για να αποκομίσουν τα οφέλη της ανανέωσης των δυνάμεων.

Η Ισπανία, η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά αιολικής ενέργειας στην ξηρά της Ευρώπης, φιλοξενεί μόνο το 3% των έργων ανανεωμένης ενέργειας. Οι συνδέσεις δικτύου για ανανεωμένα αιολικά πάρκα είναι τόσο δύσκολο να αποκτηθούν που οι developers προτιμούν απλώς να διατηρούν τις παλιές τουρμπίνες σε λειτουργία.

Η Γαλλία με τη σειρά της χάνει τα πλεονεκτήματα της επανατροφοδότησης λόγω των περιοριστικών κανόνων ύψους της κορυφής που δεν της επιτρέπουν να κατασκευάσει τις πιο πρόσφατες και πιο αποτελεσματικές ανεμογεννήτριες στην ξηρά. Σε όλη την Ευρώπη, οι υπερβολικά δύσκαμπτες και μακροχρόνιες διαδικασίες αδειοδότησης εμποδίζουν την τόσο αναγκαία υιοθέτηση της ανανέωσης ισχύος.

«Τα παλαιότερα αιολικά πάρκα βρίσκονται συνήθως στις καλύτερες αιολικές τοποθεσίες – γιατί ήταν τα πρώτα που κατασκευάστηκαν. Αλλά αν δεν τους τροφοδοτήσουμε ξανά, τότε έχουν τους λιγότερο αποδοτικούς στρόβιλους. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Οι κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν τους εξαιρετικούς νέους κανόνες αδειοδότησης της ΕΕ, οι οποίοι διευκολύνουν την ανανέωσή τους» σημειώνει ο Giles Dickson.

Τα κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας για την αιολική ενέργεια στην Ευρώπη:

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο διεξήχθη στην Αθήνα το 6ο Forum για τις Ανανεώσιμες Πηγές και την Αποθήκευση Ενέργειας. Κατά την διάρκεια των συναντήσεων, συζητήθηκαν όλα τα κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας, μεταξύ των οποίων:

  • η πορεία επίτευξης των στόχων, η κατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας και της αιολικής βιομηχανίας,
  • η ανάπτυξη των διασυνδέσεων με έμφαση την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης
  • η ανάγκη κινητοποίησης σημαντικών κεφαλαίων για την υλοποίησή τους,
  • το επενδυτικό περιβάλλον και η σταθερότητα των ροών εσόδων για τις Α.Π.Ε. στην Ελλάδα,
  • το πρόγραμμα και οι προοπτικές για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ο ρόλος των αγορών για την επίτευξη των στόχων και την διασφάλιση φθηνής ενέργειας στους καταναλωτές,
  • ο ρόλος των ελληνικών επιχειρήσεων στην ενεργειακή μετάβαση της ευρύτερης περιοχής.

Σχετικά Άρθρα