MENU

K. Μητσοτάκης: Προτεραιότητα της Κομισιόν η μείωση του ενεργειακού κόστους για καταναλωτές και επιχειρήσεις

Ζητούμενο η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας - Πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση των εκπομπών ρύπων

Τη μείωση του ενεργειακού κόστους για καταναλωτές και επιχειρήσεις έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην πράσινη μετάβαση, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο.

Ο πρωθυπουργός ανέδειξε την πρωτιά της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά στη μείωση των εκπομπών ρύπων. «Από το 2005, έχουμε μειώσει τις εκπομπές μας κατά 45%. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσοστού σχετίζεται με την απαλλαγή από τον άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή. Παράγουμε πάνω από το 50% της ηλεκτρικής μας ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ελαφρώς περισσότερο αν συνυπολογίσουμε τις υδροηλεκτρικές μας δυνατότητες. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για περαιτέρω επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα συνεχίσουμε να είμαστε πρωτοπόροι σε αυτό το μέτωπο» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε την απαιτούμενη προσοχή που χρειάζεται να δείξει η Ευρώπη για την πράσινη μετάβαση, επισημαίνοντας την εξισορρόπησή της με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. «Αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υποχωρήσουμε λίγο όσον αφορά στην επίτευξη του φιλόδοξου στόχου μας, ας γίνει έτσι» συμπλήρωσε.

Οι εκπομπές της Ευρώπης

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις παγκόσμιες εκπομπές που αντιπροσωπεύει η Ευρώπη., η οποία το 6%. «Δεν μπορούμε να πιστεύουμε ότι θα λύσουμε το πρόβλημα μόνοι μας. Πρέπει να εξετάσουμε τι μας λέει η βιομηχανία και να διασφαλίσουμε ότι η βιομηχανία παραμένει ανταγωνιστική, ιδίως σε εκείνους τους τομείς που είναι δύσκολο να μειωθούν οι εκπομπές, όπου είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις που θα τους επιτρέψουν να απαλλαγούν από τον άνθρακα πολύ γρήγορα.

Αυτή η συζήτηση διεξάγεται στην Ευρώπη. Έχει επίσης επισημανθεί στην έκθεση Ντράγκι. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Η πρώτη πιο σημαντική επένδυση που πρέπει να κάνουμε είναι στα δίκτυα μας. Δεν έχουμε, αυτή τη στιγμή, μια ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Πιστεύουμε ότι έχουμε, αλλά δεν έχουμε. Αν δείτε μόνο τις αποκλίσεις στις τιμές, η αγορά σαφώς δεν λειτουργεί για διαρθρωτικούς λόγους, για λόγους που σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί στην πραγματικότητα το επιδιωκόμενο μοντέλο» κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα