MENU

Μετακομίζουν στη Φυλή οι μεταφορικές εταιρίες του Ελαιώνα

Στο 1 δισ. ευρώ η μόχλευση των επενδύσεων που θα απαιτηθούν για το hub συνδυασμένων μεταφορών

Σε φάση υλοποίησης εισέρχεται σταδιακά το σχέδιο για τη δημιουργία του νέου Επιχειρηματικού Πάρκου συνδυασμένων μεταφορών στο Δήμο Φυλής όπου θα μεταφερθούν τα πρακτορεία από την περιοχή του Ελαιώνα, καθώς σύντομα – ίσως και εντός του Μαρτίου – αναμένεται να δημοσιευτεί η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού.

Μετά από πολλές δεκαετίες «θαυμασμού» σχετικών υποδομών τόσο στην προηγμένη Γερμανία όσο και τις αναπτυσσόμενες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, ορατή είναι πλέον η προοπτική για τη δημιουργία ενός hub μεταφορικών εταιρειών στη Δυτική Αττική.

Την ωρίμανση του διαγωνισμού υλοποιεί η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ (PPF), η οποία έχει υπογράψει και το σχετικό MoU με το Δήμο Φυλής.

Παραλλήλως, η προετοιμασία του διαγωνισμού για όλες τις σχετικές μελέτες έχει διασφαλίσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ τον Δεκέμβριο του 2023 εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων & Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τη δημιουργία του νέου logistics park.

Πλέον, αναμένεται η σχετική Υπουργική Απόφαση, η οποία και θα επισφραγίσει την πολεοδόμηση του πάρκου.

Ο διαγωνισμός αφορά σε σύμβαση Παραχώρησης, κάτι που σημαίνει ότι ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλώσουν οι μεγάλοι παίκτες – επενδυτές της εγχώριας αγοράς σε αντίστοιχες υποδομές, όπως είναι οι ETBA BIΠE, Goldair, Streem Development κ.α.

Επισημαίνεται δε ότι οι προβλέψεις κάνουν λόγω για τη μόχλευση επενδύσεων της τάξεως του 1 δισ. ευρώ. Εφόσον ο σχεδιασμός του διαγωνισμού κυλήσει κατά τα προβλεπόμενα, δεν αποκλείεται ο ανάδοχος του έργου να ανακηρυχθεί έως το τέλος του 2024.

Άνω των 200 εκατ. ευρώ το κόστος επένδυσης

Το project αφορά στη μετεγκατάσταση 391 μεταφορικών επιχειρήσεων από τον Ελαιώνα, περιοχή που πλέον θεωρείται εν πολλοίς ως αθηναϊκό κέντρο, σε έκταση περίπου 450 στρεμμάτων στην περιοχή Σπηλιές του Δήμου Φυλής.

Ο προϋπολογισμός της επένδυσης για τη μετεγκατάσταση όλων αυτών των επιχειρήσεων εκτιμάται σε 32 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 21 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από το ΤΑΑ.

Ωστόσο, η συνολική επένδυση του έργου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καταβάλλει ο προτιμητέος επενδυτής του διαγωνισμού και της σχετικής σύμβασης παραχώρησης.

Η τοποθεσία όπου σχεδιάζεται το νέο Επιχειρηματικό Πάρκο βρίσκεται πλησίον της σιδηροδρομικής υποδομής, παραπλεύρως της Αττικής Οδού και της περιφερειακής του Αιγάλεω.

Ταυτόχρονα, η μετεγκατάσταση των μεταφορικών εταιρειών εκτιμάται ότι θα αφαιρέσει από τον κυκλοφοριακό φόρτο του Ελαιώνα τη διέλευση περισσότερων από 5.000 φορτηγών.

Σχετικά Άρθρα