Στο στόχαστρο γερουσιαστών στην Αυστραλία βρίσκονται οι τεχνολογικοί κολοσσοί Amazon, Google και Meta, κατηγορούμενοι για αδιαφάνεια σχετικά με τη χρήση των προσωπικών δεδομένων των Αυστραλών στη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης (AI).
Σε συνέχεια της απαγόρευσης των social media σε παιδια κάτω των 16 ετών, η Επιτροπή Έρευνας της Γερουσίας, υπό την προεδρία του γερουσιαστή Tony Sheldon, επέκρινε τις πολυεθνικές για την άρνησή τους να δώσουν σαφείς απαντήσεις σχετικά με τη χρήση των δεδομένων πολιτών από δημοφιλείς διαδικτυακές πλατφόρμες.
«Το να παρακολουθείς την Amazon, τη Meta και τη Google να αποφεύγουν ερωτήσεις ήταν σαν να βλέπεις ένα “φτηνό” μαγικό κόλπο – πολλή φλυαρία, λίγος καπνός και στο τέλος… τίποτα», δήλωσε ο Sheldon, παρουσιάζοντας την τελική έκθεση της έρευνας την προηγούμενη εβδομάδα σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Guardian.
Ο Sheldon χαρακτήρισε τις εταιρείες «πειρατές» που «λεηλατούν τον πολιτισμό, τα δεδομένα και τη δημιουργικότητά μας για το δικό τους κέρδος, αφήνοντας τους Αυστραλούς με άδεια χέρια».
Στο «τραπέζι» νέοι νόμοι για τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης
Η έκθεση επισήμανε ότι κάποια γενικής χρήσης μοντέλα AI – όπως το GPT της OpenAI, το Llama της Meta και το Gemini της Google – θα πρέπει να θεωρούνται αυτόματα «υψηλού ρίσκου» και να υπόκεινται σε αυστηρές απαιτήσεις διαφάνειας και λογοδοσίας.
Ο Sheldon τόνισε την ανάγκη για «νέους, ανεξάρτητους νόμους για την τεχνητή νοημοσύνη» που θα περιορίζουν τη δύναμη των τεχνολογικών εταιρειών, τροποποιώντας όπου χρειάζεται τη νομοθεσία.
«Οι εταιρείες θέλουν να ορίζουν τους δικούς τους κανόνες, αλλά οι Αυστραλοί χρειάζονται νόμους που να προστατεύουν τα δικαιώματά τους – όχι τα κέρδη της Silicon Valley», σημείωσε.
Η Amazon, σύμφωνα με την έκθεση, αρνήθηκε να αποκαλύψει πώς χρησιμοποιεί δεδομένα από τις συσκευές Alexa, Kindle ή Audible για να εκπαιδεύσει την τεχνητή νοημοσύνη της. Αντίστοιχα, η Google δεν προχώρησε σε παραχώρηση πληροφοριών σχετικά με τα δεδομένα που αξιοποιεί από τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της.
Η Meta παραδέχθηκε ότι συλλέγει δεδομένα από τους χρήστες του Facebook και του Instagram στην Αυστραλία από το 2007, προετοιμάζοντας μελλοντικά μοντέλα AI. Ωστόσο, δεν εξήγησε πώς οι χρήστες μπορούν να δώσουν συγκατάθεση για τη χρήση δεδομένων τους σε τεχνολογίες που δεν υπήρχαν όταν αυτά συλλέχθηκαν.
Η εταιρεία επίσης απέφυγε να δώσει απαντήσεις για τη χρήση δεδομένων από τις εφαρμογές WhatsApp και Messenger.
Ο κίνδυνος για τους εργαζόμενους σε δημιουργικά επαγγέλματα
Η έκθεση προειδοποίησε ότι οι εργαζόμενοι σε δημιουργικά επαγγέλματα είναι αυτοί που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς οι θέσεις εργασίας τους επηρεάζονται άμεσα.
Μια σημαντική πρόταση, ήταν η δημιουργία μηχανισμών αποζημίωσης για τους δημιουργούς, όταν η εργασία τους χρησιμοποιείται για την παραγωγή AI-generated υλικού. Οι εταιρείες ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης, θα πρέπει να δηλώνουν ανοιχτά αν χρησιμοποιούν υλικό προστατευμένο από πνευματικά δικαιώματα και να εξασφαλίζουν άδειες χρήσης και πληρωμές.
Στις 13 συστάσεις της έκθεσης περιλαμβάνεται η εισαγωγή ειδικής νομοθεσίας για την τεχνητή νοημοσύνη, με στόχο τη ρύθμιση μοντέλων που επηρεάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Η οργάνωση διαχείρισης μουσικών δικαιωμάτων Apra Amcos επαίνεσε την έκθεση, υπογραμμίζοντας ότι περιλαμβάνει «ξεκάθαρα βήματα για την αντιμετώπιση των κινδύνων».
Παράλληλα, η Ένωση ΜΜΕ και Τεχνών (Media Entertainment and Arts Alliance) υποστήριξε ότι η σύσταση για εισαγωγή νομοθεσίας που θα ρυθμίζει την τεχνητή νοημοσύνη ήταν «σαφής και αδιαμφισβήτητη».
Οι αντιρρήσεις και τα κενά της έκθεσης
Οι γερουσιαστές Linda Reynolds και James McGrath, εξέφρασαν διαφορετική άποψη, σημειώνοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την κυβερνοασφάλεια και τους δημοκρατικούς θεσμούς της Αυστραλίας από ό,τι για την οικονομία της δημιουργίας (creative economy: όλα τα δημιουργικά επαγγέλματα).
Είπαν ότι πρέπει να δημιουργηθούν μηχανισμοί «χωρίς όμως να παραβιάζονται οι πιθανές ευκαιρίες που παρουσιάζει η τεχνητή νοημοσύνη σε σχέση με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση της παραγωγικότητας».
Στον αντίποδα, οι Πράσινοι υποστήριξαν ότι η έκθεση δεν προχωρά αρκετά:
«Η έλλειψη μιας συνολικής στρατηγικής αφήνει την Αυστραλία πίσω σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη ή την Καλιφόρνια», δήλωσε το κόμμα.