MENU

Στο top 5 των χριστουγεννιάτικων προορισμών ανά την Ευρώπη η ελληνική πρωτεύουσα

Αυξημένη η ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και σε ξενοδοχειακές μονάδες στην Αθήνα την εορταστική περίοδο του φετινού Δεκεμβρίου

Στις πέντε δημοφιλέστερες πόλεις στην Ευρώπη ως προς τη ζήτηση για την περίοδο των Χριστουγέννων βρίσκεται για πρώτη φορά η ελληνική πρωτεύουσα σε ότι αφορά στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων. Την ίδια στιγμή, σαφώς καλύτερα ήταν και τα αποτελέσματα για τον μήνα Οκτώβριο σχετικά με τις πληρότητες στα ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη διεθνή εξειδικευμένη εταιρεία αναλύσεων δεδομένων για τη βραχυχρόνια μίσθωση, την AirDNA, πρώτος προορισμός με βάση την αύξηση της ζήτησης (στοιχεία έως 11 Νοεμβρίου) για τα Χριστούγεννα είναι το Βουκουρέστι με άνοδο 46% και ακολουθούν Κρακοβία, Παρίσι και Βουδαπέστη.

Η Αθήνα εμφανίζει αύξηση της τάξεως του 31% για τα φετινά Χριστούγεννα ως προς την άνοδο της ζήτησης σε σύγκριση με πέρυσι.

Υψηλές είναι οι επιδόσεις της ελληνικής πρωτεύουσας και μέσα στο φθινόπωρο, παρουσιάζοντας διψήφιο ποσοστό αύξησης της ζήτησης, κοντά στο 22% τον Οκτώβριο, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πάντως, συνολικά η Ελλάδα μέσα στο φθινόπωρο και ειδικά για τον Οκτώβριο έχει παρουσιάσει τις καλύτερες επιδόσεις πανευρωπαϊκά ως προς την αύξηση στις πληρότητες.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η AirDNA, η χώρα μας κατατάσσεται στην πρώτη θέση (+6,7%), με δεύτερη την Ισπανία (+6,3%) και την Κροατία (+6%) να ακολουθεί, με τη μεγαλύτερη αύξηση στις πληρότητες για τον Οκτώβριο πανευρωπαϊκά.

Η αύξηση της ζήτησης στην Ελλάδα καταγράφηκε παρά το γεγονός ότι οι διαθέσιμες καταχωρήσεις παρουσίασαν επίσης αύξηση σε ποσοστό 10% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2023.

Ακριβώς λόγω της υψηλής ζήτησης οι αγορές της Νότιας Ευρώπης κατάφεραν να συγκρατήσουν σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές, οι οποίες ούτως ή άλλως βρίσκονται σε αποκλιμάκωση μετά την περίοδο της υψηλής αιχμής του Αυγούστου.

Ενδεικτικά στην Ελλάδα η μέση τιμή σημείωσε πτώση κατά 25% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο όταν το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν μειωμένο κατά 29%.

Πανευρωπαϊκά, οι διαθέσιμες καταχωρήσεις παρουσίασαν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση κατά 12% σε ετήσια βάση, φτάνοντας συνολικά τα 3,6 εκατομμύρια, η ζήτηση έφτασε τα 36,9 εκατ. διανυκτερεύσεις, σημειώνοντας αύξηση 17,7% σε ετήσια βάση, ενώ οι μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) ήταν κατά μέσο όρο στα 158 ευρώ, αυξημένες κατά 9,8% σε ετήσια βάση. Η μέση πληρότητα ήταν 53%, με αύξηση 3,5% σε ετήσια βάση και άνοδο 13,2% σε σύγκριση με το 2019.

Τα έσοδα ανά διαθέσιμη μίσθωση (RevPAR) αυξήθηκαν κατά13,7% σε ετήσια βάση, στα 84 ευρώ κατά μέσο όρο πανευρωπαϊκά.

Αυξημένες οι πληρότητες των ξενοδοχείων

Εκτός από τη βραχυχρόνια μίσθωση, θετικά είναι τα μηνύματα και από το μέτωπο των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας.

Για πρώτη φορά, με βάση τα στοιχεία από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής – Αργοσαρωνικού, μετά από ένα πεντάμηνο με αρνητικό πρόσημο στην πληρότητα των ξενοδοχείων, λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού και από τη βραχυχρόνια μίσθωση, τον φετινό Οκτώβριο σημειώθηκε αύξηση στη ζήτηση κατά 2,2% σε σύγκριση και με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και δόθηκε έτσι θετικό πρόσημο στην πορεία του 10μηνου 2024 (+1,6%). Από πλευράς μέσης τιμής δωματίου ο Οκτώβριος 2024 ήταν καλύτερος κατά 9% έναντι του Οκτωβρίου 2023. Αντίστοιχα και σε επίπεδο 10μήνου η μέση τιμή σημείωσε αύξηση της τάξης του 8,9%.

Η Αθήνα, όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι, διανύει μια ενδιαφέρουσα εποχή για την δημοφιλία της, η οποία επιδρά θετικά στη ζήτηση, στην ανταγωνιστικότητα, στις τιμές, στα έσοδα, άρα και στα οικονομικά αποτελέσματα της πόλης και του κράτους, και πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού αλλά και να ενισχυθεί.

Σχετικά Άρθρα