MENU

Η Ευρώπη βάζει τα θεμέλια για το ανανεώσιμο υδρογόνο: «Πράσινο» φως στο Hy2Infra

Δημιουργία περιφερειακών υποδομών για μελλοντικές διασυνδέσεις

Κλιμακώνονται οι προσπάθειες της Ευρώπης για την ανάπτυξη και εγκατάσταση ασφαλών και βιώσιμων τεχνολογιών καθαρού υδρογόνου. Σήμερα μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για το «Hy2Infra», το τρίτο Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) στην αλυσίδα αξίας του υδρογόνου.

Το εν λόγω έργο θα αναπτύξει τα αρχικά δομικά στοιχεία ενός ολοκληρωμένου και ανοιχτού δικτύου ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου. Θα δημιουργηθούν οι πρώτες περιφερειακές υποδομές σε πολλά κράτη μέλη, προετοιμάζοντας το έδαφος για τις μελλοντικές διασυνδέσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Υδρογόνο.

Το Hy2Infra περιλαμβάνει 33 έργα από 32 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων πέντε μικρών και μεσαίων εταιρειών, από επτά κράτη μέλη: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία και Σλοβακία. Τα συμμετέχοντα κράτη μέλη θα παράσχουν έως και 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε δημόσια χρηματοδότηση. Πρόκειται για το υψηλότερο χρηματικό ποσό  που έχει εγκριθεί για IPCEI στον τομέα του υδρογόνου. Αυτό αναμένεται να ξεκλειδώσει επιπλέον 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικές επενδύσεις.

Οι δύο πυλώνες του έργου

Ο πρώτος πυλώνας αφορά την κατασκευή υποδομών σε περιφερειακά clusters και περιλαμβάνει τέσσερις διαφορετικούς τύπους υποδομών κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού υδρογόνου. Στα σχετικά έργα περιλαμβάνονται ηλεκτρολύτες μεγάλης κλίμακας, εγκαταστάσεις αποθήκευσης και λιμενικές υποδομές για την μεταφορά του καυσίμου.

Στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα, οι συμμετέχοντες θα συνεργαστούν μεταξύ άλλων για να διευκολύνουν τις μελλοντικές διασυνδέσεις και θα συμβάλουν από κοινού στην ανάπτυξη κοινών τεχνικών προτύπων.

Το Hy2Infra θα βοηθήσει επίσης την Ευρώπη να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας και να μειώσει τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Για παράδειγμα, σύμφωνα με REPowerEU, οι συμμετέχοντες στο Hy2Infra θα αναπτύξουν μια λιμενική υποδομή στην Ολλανδία ικανή να χειρίζεται μεταφορά υδρογόνου από το εξωτερικό, είτε από άλλα κράτη μέλη με υψηλό δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η Πορτογαλία, είτε αλλού στον κόσμο.

Επίσης, το Hy2Infra περιλαμβάνει ένα έργο υπεράκτιου αγωγού στη Γερμανία, για τη μεταφορά ανανεώσιμου υδρογόνου που παράγεται από αιολικά πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα και ένα έργο αγωγού σε όλη τη Σλοβακία, ανοίγοντας το δρόμο για μελλοντικές εισαγωγές υδρογόνου από την Ουκρανία.

Γιατί δόθηκε το πράσινο φως από την Επιτροπή

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το IPCEI Hy2Infra πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις που ορίζονται στην ανακοίνωσή της και κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

  • Το έργο συμβάλλει σε έναν κοινό στόχο υποστηρίζοντας την ανάπτυξη υποδομής υδρογόνου που είναι σημαντική για την επίτευξη των στόχων βασικών πρωτοβουλιών πολιτικής της ΕΕ όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, το Σχέδιο REPowerEU και η Στρατηγική της ΕΕ για το Υδρογόνο.
  • Και τα 33 έργα που περιλαμβάνονται στο IPCEI είναι ιδιαίτερα φιλόδοξα, καθώς στοχεύουν στην ανάπτυξη υποδομών που υπερβαίνουν αυτά που προσφέρει σήμερα η αγορά.
  • Το IPCEI ενέχει επίσης σημαντικούς χρηματοοικονομικούς κινδύνους. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη η δημόσια στήριξη για την παροχή κινήτρων στις εταιρείες να πραγματοποιήσουν τις επενδύσεις.
  • Εάν τα έργα που καλύπτονται από το IPCEI αποδειχθούν πολύ επιτυχημένα, αποφέροντας επιπλέον καθαρά έσοδα, οι εταιρείες θα επιστρέψουν μέρος της ενίσχυσης στο αντίστοιχο κράτος μέλος (μηχανισμός claw-back).
  • Η τεχνική γνώση και εμπειρία που αποκτήθηκε κατά την κατασκευή και τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των έργων θα μοιραστεί ευρέως από τις συμμετέχουσες εταιρείες μέσω κατάλληλων δράσεων

Σχετικά Άρθρα