Το γεωπολιτικό ρίσκο αναδεικνύεται πλέον ως το μείζον ζήτημα από το οποίο εξαρτάται η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Great Sea Interconnector μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.
Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή (27/11) συνάντηση του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη με τον υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργου Παπαναστασίου, στο πλαίσιο της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου – Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.
Παρά το γεγονός ότι ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε τη σαφή στήριξη των ΗΠΑ και ο κ. Παπαναστασίου δήλωσε ότι το γεωπολιτικό ρίσκο είναι διαχειρίσιμο, είναι πλέον σαφές ότι οι δυο κυβερνήσεις ανησυχούν για τον κίνδυνο εντάσεων με την Τουρκία.
Έτσι η εξάλειψη του γεωπολιτικού ρίσκου βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των δυο κυβερνήσεων και αντιμετωπίζεται στο υψηλότερο δυνατό κυβερνητικό επίπεδο και από τις δυο πλευρές.
Μάλιστα εκτιμάται ότι ακόμη και η συμμετοχή της κυπριακής κυβέρνησης στο έργο με τα περίφημα 100 εκατ. ευρώ, από την οποία θα εξαρτηθεί και η προσέλκυση τρίτων ιδιωτών επενδυτών, συνδέεται άμεσα με την πορεία των ερευνών βυθού για την όδευση του καλωδίου, από τα δυο πλοία που βρίσκονται στα ελληνικά και κυπριακά ύδατα.
Η ομαλή εξέλιξη αυτών των ερευνητικών εργασιών εκτιμάται ότι θα ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση του έργου αλλά και για τη συμμετοχή της κυπριακής πλευράς, η οποία επί του παρόντος αναμένει τα αποτελέσματα του due diligence από τον αμερικάνικο οίκο.
Η μελέτη του αμερικανικού οίκου δεν αναμένεται να τελειώσει νωρίτερα από τις αρχές του επόμενου χρόνου αλλά ακόμη και αν είναι θετικά τα αποτελέσματα της όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση της Τουρκίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Παπαναστασίου κατά τη χθεσινή διακυβερνητική σημείωσε ότι η συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου και η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση μελέτης για την αξιολόγηση των ρίσκων.
Από την πλευρά του, ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε ότι το έργο έχει ξεκινήσει να υλοποιείται, καθώς κατασκευάζεται το καλώδιο και συνεχίζονται οι ερευνητικές δραστηριότητες για την πόντισή του. Προσέθεσε πως το έργο έχει κανονική χρηματοροή και εξέφρασε την ελπίδα ότι με τη συμμετοχή της Κύπρου θα μπορέσει να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον σημαντικών διεθνών επενδυτών.
Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το γεωπολιτικό ρίσκο, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι υπάρχει σαφής στήριξη από τις ΗΠΑ, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα έργο καλωδίωσης που δεν επηρεάζει τα δικαιώματα του βυθού της θάλασσας και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η κοινή λογική.
Απαντώντας ως προς το ίδιο ζήτημα, ο κ. Παπαναστασίου σημείωσε ότι η διαχείριση των γεωπολιτικών ρίσκων είναι δυνατή μέσω της διπλωματίας, της επιχειρησιακής παρακολούθησης και οικονομικών συμμαχιών με επενδυτές από μεγάλες χώρες, υπογραμμίζοντας πως εν προκειμένω «το γεωπολιτικό ρίσκο είναι διαχειρίσιμο».