Την ανάγκη για μεγαλύτερο συντονισμό και μια διαφορετική προσέγγιση αναφορικά με την λειτουργία των διασυνδέσεων στην εσωτερική αγορά υπογραμμίζει σε ανάρτησή του στο LinKedin o ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας, Νίκος Τσάφος επισημαίνοντας ότι απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες ως προς αυτή την κατεύθυνση.
Αναλυτικά:
«Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν αυξηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Όμως το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τι ακριβώς συμβαίνει και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Μερικές παρατηρήσεις με βάση τα δεδομένα.
Οι τιμές έχουν αυξηθεί σε όλα τα επίπεδα. Το περασμένο καλοκαίρι, παρατηρήσαμε έντονη απόκλιση τιμών μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης. Αυτό συμβαίνει λιγότερο σήμερα. Το σοκ είναι πολύ πιο ομοιόμορφο. Η ζήτηση αυξήθηκε ξαφνικά, αλλά το συνολικό επίπεδο κατανάλωσης δεν είναι ασυνήθιστο. Αυτό δεν είναι ένα σοκ που βασίζεται στη ζήτηση.
Υπάρχει πολύ λιγότερη παραγωγή από άνθρακα, υδροηλεκτρικά και πυρηνικά. Αυτό έχει προκαλέσει σημαντική στεγανότητα. Όταν η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι χαμηλή, η ζήτηση για φυσικό αέριο είναι πολύ υψηλή, γεγονός που αυξάνει τις τιμές.
Παράλληλα, οι γειτονικές χώρες της Ελλάδας χρειάζονται σημαντικές ποσότητες εισαγωγών, ενώ σημειώνεται ότι αυτό ισχύει και για χώρες που φημίζονται για την εξαγωγική τους δραστηριότητα και στην παρούσα φάση έχουν ισορροπήσει ή έχουν μετατραπεί σε καθαρούς εισαγωγείς. Σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα αναδείχθηκε σε καθαρό εξαγωγέα – από ΑΠΕ, αέριο και λιγνίτη.
Συνολικά, αυτή η εικόνα υπογραμμίζει ορισμένες σημαντικές πραγματικότητες.
Πρώτον, υπάρχει σοβαρή ανάγκη για αποσπώμενη ισχύ. Αυτό ισχύει πάντα, αλλά ισχύει ιδιαίτερα σε ένα σύστημα που βασίζεται όλο και περισσότερο σε αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική.
Δεύτερον, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη για συντονισμό, ειδικά όταν πρόκειται για το κλείσιμο της θερμικής δυναμικότητας—διαφορετικά, κινδυνεύουμε σε μια κατάσταση όπου όλοι αναμένουν να εισάγουν ηλεκτρική ενέργεια ταυτόχρονα και ξαφνικά υπάρχει ένα περιφερειακό έλλειμμα.
Και τρίτον, χρειαζόμαστε μια διαφορετική προσέγγιση σχεδιασμού και διακυβέρνησης για τις διασυνδέσεις και την εσωτερική αγορά. Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν μέρη της Ευρώπης με μηδενικές τιμές για συγκεκριμένες ώρες, ενώ άλλες περιοχές της Ευρώπης πληρώνουν πάνω από 100 €/MWh τις ίδιες ώρες. Αυτή είναι μια χαμένη ευκαιρία για τους παραγωγούς που δίνουν τη δύναμή τους για το τίποτα, και είναι ένα περιττό κόστος για τους καταναλωτές που πρέπει να υποστούν τις ατέλειες της εσωτερικής αγοράς. Πρέπει να πάμε καλύτερα».