MENU

Σε τροχιά… αποσύνδεσης η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Παρά τις συνομιλίες, τις διαπραγματεύσεις και την επιθυμία του ΑΔΜΗΕ, οι διαδικασίες κινούνται με αργούς ρυθμούς και το project δείχνει να βαλτώνει

Οι εκκρεμότητες που αφορούν το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector) εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο των συνομιλιών που θα έχουν σήμερα (27/11) στη Λευκωσία ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Παρά το γεγονός ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, που μελλοντικά σχεδιάζεται να φθάσει ως το Ισραήλ, δεν βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα των επαφών πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης τόσο μεταξύ των κ.κ. Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη όσο και στις επαφές που θα έχει στη Λευκωσία ο υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό.

Παρά το γεγονός ότι μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας Κύπρου τον Σεπτέμβριο διεφάνη ότι το έργο θα επιταχυνθεί, παραμένουν ανοιχτά μείζονα ζητήματα όπως αυτό της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο με 100 εκατ. ευρώ.

Επί του παρόντος διενεργείται αξιολόγηση του έργου από αμερικανικό οίκο για λογαριασμό της κυπριακής κυβέρνησης, αλλά όλα δείχνουν ότι η διαδικασία κινείται με αργούς ρυθμούς. Ο σύμβουλος της κυπριακής κυβέρνησης έχει ζητήσει επιπλέον στοιχεία, τα οποία η κυπριακή πλευρά ζητεί από τον project promoter, δηλαδή τον ΑΔΜΗΕ για να τα διαβιβάσει στους μελετητές.

Κατά τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών ενδεχομένως να υπάρξουν νεότερα επί της κυπριακής συμμετοχής, ενώ πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά τη στάση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μετά τις συναντήσεις με την επικεφαλής της ΕΤΕπ, Νάντια Καλβίνο.

Παραμένουν οι επιφυλάξεις της ΕΤΕπ για τη δανειοδότηση του έργου

Η Τράπεζα συνεχίζει να εμφανίζεται επιφυλακτική, αφού δεν άνοιξε το δρόμο για τη δανειοδότηση του έργου με 500 εκατ. ευρώ. Μάλιστα έθεσε μία σειρά από προαπαιτούμενα για να αποφασίσει σχετικά με τη δανειοδότηση.

Κατ’ αρχήν ζητά να υπάρξει πρώτα η έγκριση από τις Βρυξέλλες των επικαιροποιημένων Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα (EΣEK) της Ελλάδας και της Κύπρου. Αλλά και μετά την έγκριση από τις Βρυξέλλες των επικαιροποιημένων σχεδίων, η ΕΤΕπ αναμένεται να ζητήσει διευκρινίσεις για την ανάλυση κόστους – οφέλους του έργου.

Η οικονομική βιωσιμότητα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου εξ αρχής, από την εποχή του του Euroasia Interconnector, είχε προβληματίσει την ΕΤΕπ, η οποία πριν από περίπου ενάμιση χρόνο είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά. Παρότι έκτοτε άλλαξαν πολλά, ο Euroasia έγινε Great Seat Interconnector και ο ΑΔΜΗΕ ανέλαβε το έργο, η τράπεζα φαίνεται ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις της.

Πέραν τούτων όμως υπάρχουν και μία σειρά από ρυθμιστικά ζητήματα, τα οποία ακόμα βρίσκονται υπό συζήτηση μεταξύ της ΡΑΑΕΥ και της ΡΑΕΚ με τον ΑΔΜΗΕ να καλείται συνεχώς στην υποβολή στοιχείων. Εξάλλου πρέπει να σημειωθεί ότι η ενεργειακή συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ, με αντικείμενο και την ηλεκτρική διασύνδεση, που επρόκειτο να υπογραφεί χθες (26/11), αναβλήθηκε, καθώς ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Έλι Κόεν δεν ήλθε τελικώς στην Αθήνα, λόγω του έκτακτου κυβερνητικού συμβουλίου στο Τελ Αβίβ σχετικά με τις εξελίξεις στον Λίβανο.

Σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη Λευκωσία στη δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδο Κύπρου – Ελλάδας. Στο πλαίσιο της Συνόδου θα πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις μεταξύ υπουργών των δύο χωρών και κατόπιν ακολουθεί η τέταρτη Τριμερής Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας με τη συμμετοχή των δύο ηγετών και του Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II.

Σχετικά Άρθρα