Το τελευταίο μίλι – έστω και με καθυστέρηση – για την προκήρυξη των διαγωνισμών για τα έργα μόνιμης αποκατάστασης των υποδομών στην πληγείσα Θεσσαλία αλλά και την Εύβοια διανύει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Μετά τις σχετικές δημοσιεύσεις για την πρόθεση ένταξης μέρους της δαπάνης στο Τομεακό Πρόγραμμα Υποδομών και Μεταφορών 2021 – 2025, το υπουργείο τη Δευτέρα (25/11) και την Τρίτη (26/11) με ξεχωριστές αναρτήσεις στη Διαύγεια δημοσιοποίησε τις οριστικές αποφάσεις, οι οποίες ξεκλειδώνουν εθνικούς πόρους συνολικού ύψους άνω των 640 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης των καταστροφών που άφησαν πίσω τους οι κακοκαιρίες Daniel και Elias.
Αντίστοιχο ποσό περίπου 600 εκατ. ευρώ αναμένεται να προέλθει από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης δεδομένου ότι το συνολικό κόστος των απαιτούμενων οδικών και σιδηροδρομικών έργων αποκατάστασης έχει υπολογιστεί ότι θα προσεγγίσει περίπου το 1,4 δισ. ευρώ.
Το υπουργείο άναψε το πράσινο φως για την εκταμίευση ποσού 226,86 εκατ. ευρώ για τα κατεπείγοντα έργα για την αποκατάσταση βλαβών σιδηροδρομικών υποδομών και 396,9 εκατ. ευρώ για τα έργα αποκατάστασης των οδικών υποδομών σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Εύβοια.
Οι αποφάσεις αυτές ανοίγουν το δρόμο προκειμένου να δημοπρατηθούν τα ανάλογα έργα με τη διαδικασία να προχωρά με την αποστολή απευθείας προσκλήσεων στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aktor, Άβαξ, ΜΕΤΚΑ), με στόχο να ακολουθηθούν διαδικασίες fast track δεδομένων και των σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων όσον αφορά τους πόρους τους Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι σχετικές προσκλήσεις αναμένεται να αποσταλούν το διήμερο μεταξύ 5 και 6 Δεκεμβρίου, όπως είχε αναφέρει προ ημερών στη Βουλή ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος.
Τέσσερις συμβάσεις για τα οδικά έργα
Βάσει των αποφάσεων που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες σε ό,τι αφορά τα οδικά έργα, κρίνεται αναγκαία η άμεση αποκατάσταση του οδικού δικτύου των έξι Περιφερειακών Ενοτήτων που επλήγησαν (Λαρίσης, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φθιώτιδας και Ευβοίας) και η επαναφορά της οδικής σύνδεσης των οικισμών, της ασφαλούς μετακίνησης των πολιτών, αλλά και της ομαλής μεταφοράς αγαθών από και προς τις πληγείσες περιοχές.
Οι εργασίες αποκατάστασης υπάγονται σε τέσσερα πακέτα/συμβάσεις, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, στη δημιουργία των οποίων συνυπολογίζεται και η εξειδίκευση των έργων με βάση την κρισιμότητα των θέσεων προτεραιότητας και τη δυνατότητα αποπεράτωσής τους εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος.
Συγκεκριμένα:
- Το πρώτο πακέτο/σύμβαση περιλαμβάνει επεμβάσεις σε τέσσερις Δήμους στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας (Ζαγοράς – Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, Βόλου, Ρήγα Φεραίου).
- Το δεύτερο πακέτο/σύμβαση περιλαμβάνει επεμβάσεις σε τέσσερις Δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων (Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα, Μετεώρων και Πύλης).
- Το τρίτο πακέτο/σύμβαση περιλαμβάνει επεμβάσεις σε 11 Δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων (Τεμπών, Τυρνάβου, Ελασσόνας, Αγιάς, Λαρισαίων, Κιλελέρ, Καρδίτσας, Παλαμά, Μουζακίου, Τρικκαίων, Φαρκαδόνας).
- Τέλος, το τέταρτο πακέτο/σύμβαση περιλαμβάνει επεμβάσεις σε επτά Δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Ευβοίας, Φθιώτιδας, Μαγνησίας Λάρισας και Καρδίτσας (Ιστιαίας – Αιδηψού, Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Δομοκού, Λαμίας, Αλμυρού, Φαρσάλων, Σοφάδων).
Ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, καθώς και στην περιοχή της Φθιώτιδας προβλέπονται παρεμβάσεις σε 19 θέσεις, σε 11 τεχνικά έργα ομβρίων (οχετούς, γέφυρες) στο παράπλευρο οδικό δίκτυο του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, σε 3 θέσεις στον οδικό άξονα παράκαμψης Βόλου, σε μία θέση κατολίσθησης και σε 3 θέσεις στο παράπλευρο οδικό δίκτυο του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ στη Φθιώτιδα, καθώς και αποκατάσταση οδοστρώματος (πλήρης ή επιφανειακή) σε συνολικό μήκος 35 χιλιομέτρων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.
Συγκεκριμένα προβλέπονται τεχνικές παρεμβάσεις, οι οποίες διαχωρίζονται ως προς τη γεωγραφική θέση τους και το είδος των αναγκαίων έργων στις κάτωθι κατηγορίες:
- Αποκατάσταση Κάτω Διαβάσεων (Κ.Δ.) στο παράπλευρο οδικό δίκτυο (Service Roads – SR) του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ, στο τμήμα από τον Σ.Ε.Α. Νίκαιας (Δήμου Κιλελέρ) μέχρι το Δ.Δ. Χλόη του Δήμου Ρήγα Φεραίου.
- Αποκατάσταση στηθαίων ασφαλείας και κιγκλιδωμάτων σε τεχνικά έργα αποχέτευσης ομβρίων (οχετοί – γέφυρες) στο παράπλευρο οδικό δίκτυο (Service Roads – SR) του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ στο προαναφερθέν τμήμα.
- Αποκατάσταση του οδοστρώματος (πλήρης ή επιφανειακή) και των πλευρικών διαμορφώσεων, όπου απαιτείται, στο παράπλευρο οδικό δίκτυο του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.
- Αποκατάσταση βλαβών και λειτουργικότητας στον οδικό άξονα παράκαμψης Βόλου (Περιφερειακή Οδός Βόλου).
- Αποκατάσταση κατολίσθησης και σταθεροποίηση πρανούς ορύγματος στην αριστερή παράπλευρη οδό (ASR) του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ, στη θέση Άγιοι Θεόδωροι προς Σούρπη.
- Αποκατάσταση βλαβών και λειτουργικότητας στο παράπλευρο οδικό δίκτυο του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ στην Π.Ε. Φθιώτιδας, στις περιοχές Ανθήλη, Α/Κ Ροδίτσας και Α/Κ Αγ. Παρασκευής.Τα ως άνω προβλήματα προκάλεσαν τη διακοπή της κυκλοφορίας σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, είτε λόγω αδυναμίας, είτε λόγω μη ασφαλούς διέλευσης οχημάτων και πεζών από τα τμήματα αυτά.
Να σημειωθεί ότι στις περιοχές που έχουν παρατηρηθεί ζημιές στα οδικά τμήματα περιλαμβάνονται και βλάβες σε μεγάλα τεχνικά, όπως γέφυρες στις οποίες, κατά περίπτωση, απαιτούνται εργασίες αποκατάστασης αστοχιών ή και επανακατασκευής αυτών που έχουν καταρρεύσει.
Αποκατάσταση σιδηροδρομικών υποδομών
Τεράστιες είναι οι καταστροφές και στον σιδηρόδρομο τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και συστημάτων και εξοπλισμού. Όπως προκύπτει από τις αποφάσεις ένταξης του υπουργείου, υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές σε τμήματα του Σιδηροδρομικού Δικτύου (Σ.Δ.) της Περιφέρειας Θεσσαλίας λόγω του τεράστιου όγκου νερού που προήλθε από τις έντονες βροχοπτώσεις, την αστοχία φραγμάτων και την υπερχείλιση ποταμών και ρεμάτων.
Μεταξύ των τμημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου που επλήγησαν και στα οποία διεκόπη η κυκλοφορία των συρμών, είναι:
- Η σιδηροδρομική γραμμή Λάρισα – Βόλος με αστοχίες που αφορούν κυρίως σε επιμόλυνση της επιδομής από φερτά υλικά, φθορές σιδηροδρομικών υλικών, παράσυρση έρματος και επιχώματος, αλλά και διαβρώσεις πρανών ορυγμάτων και επιχωμάτων, βλάβες διαμήκων και εγκάρσιων υδραυλικών έργων.
- Το τμήμα από την έξοδο Σ.Σ. Παλαιοφάρσαλου (Χ.Θ. 296+245) μέχρι την είσοδο του Σ.Σ. Κραννώνα (Χ.Θ. 328+600), με αστοχίες που αφορούν στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό των συστημάτων Σηματοδότησης, Τηλεδιοίκησης, ETCS L1, Τηλεπικοινωνιών και Ηλεκτροκίνησης της Σ.Γ.
Για την αποκατάσταση του δικτύου απαιτείται η υλοποίηση παρεμβάσεων στα παρακάτω τμήματα του Σ.Δ. που αφορούν σε:
- Αποκατάσταση της μονής Σ.Γ. στο τμήμα: Έξοδος Σ.Σ. Λάρισας – Σ.Σ. Λατομείου Χ.Θ. 0+630 – Χ.Θ. 49+200, με ανακατασκευή της υποδομής και της επιδομής με χρήση νέων «βαρέως τύπου» υλικών που αυξάνουν τη σταθερότητα της Σ.Γ. έναντι παράσυρσης. Περιλαμβάνονται επίσης έργα θωράκισης της σιδηροδρομικής υποδομής και επιδομής σε τμήματα της γραμμής που εμφανίζουν αυξημένη τρωτότητα έναντι πλημμυρικών φαινομένων, όπως εντοπίστηκαν από τις Υπηρεσίες του ΟΣΕ, καθώς και αντικατάσταση των υφιστάμενων ανεπαρκών τεχνικών γεφύρωσης ρεμάτων με νέα μεγαλύτερου ανοίγματος.
- Αντικατάσταση των δύο παλαιών μεταλλικών γεφυρών του ρέματος Ξηριά (Χ.Θ. 57+410) και ποταμού Κραυσίδωνα (Χ.Θ. 59+410), στο τμήμα Σ.Σ. Λατομείου – Είσοδος Σ.Σ. Βόλου/νέα όδευση Χ.Θ. 49+200 – Χ.Θ. 59+430 (Σύμβαση 736/2020 ΕΡΓΟΣΕ), οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο αντικείμενο της εν ενεργεία σύμβασης 736/2020 της ΕΡΓΟΣΕ, καθώς και αποκατάσταση – υψομετρική προσαρμογή των 3 Ισόπεδων Διαβάσεων που επηρεάζονται από την ανακατασκευή των εν λόγω γεφυρών.
- Αποκατάσταση δύο κύριων Σ.Γ. και δύο Σ.Γ. υπέρβασης με ανακατασκευή της υποδομής και της επιδομής με χρήση νέων «βαρέως τύπου» υλικών που αυξάνουν τη σταθερότητα της Σ.Γ. έναντι παράσυρσης, ή με εφαρμογή σταθερής επιδομής στο τμήμα Σ.Σ. Βόλου Χ.Θ. 60+600 – Χ.Θ. 61+360
- Αποξήλωση εσωτερικού εξοπλισμού (ZLC,CLC,RRI) σηματοδότησης και παράδοση του στον ΟΣΕ (σε όλους τους σταθμούς του υπό αποκατάσταση τμήματος εκτός του ΣΣ Παλαιοφάρσαλου)
- Αποξήλωση εξοπλισμού γραμμής σηματοδότησης (φανάρια, αλλαγές, κυκλώματα γραμμής, ερμάρια σηματοδότησης, εξοπλισμός ETCS) (σε όλους τους σταθμούς του υπό αποκατάσταση τμήματος εκτός του Σ.Σ. Παλαιοφάρσαλου)
- Εργασίες αποκατάστασης συστημάτων Σηματοδότησης, ETCS L1, Τηλεδιοίκησης, οι οποίες θα υλοποιηθούν σε δύο φάσεις
- Εργασίες Ηλεκτροκίνησης για ρυθμίσεις της αλυσοειδούς που θα χρειαστούν στα σημεία ανύψωσης της γραμμής κατά την αποκατάστασή της.
Οι εργασίες υπάγονται σε δύο συμβάσεις και συγκεκριμένα:
- Η πρώτη σύμβαση αφορά σε εργασίες αποκατάστασης υποδομής και επιδομής της Σ.Γ. Λάρισας – Βόλου στο τμήμα από την έξοδο Σ.Σ. Λάρισας έως Σ.Σ. Λατομείου (Χ.Θ. 0+630 – Χ.Θ. 49+200), στο τμήμα Σ.Σ. Λατομείου έως την είσοδο Σ.Σ. Βόλου / νέα όδευση (Χ.Θ. 49+200 – Χ.Θ. 59+430) και στο τμήμα Σ.Σ. Βόλου ΧΘ 60+600 έως ΧΘ 61+360.
- Η δεύτερη σύμβαση αφορά σε εργασίες αποκατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των συστημάτων Σηματοδότησης, Τηλεδιοίκησης, ETCS L1, Τηλεπικοινωνιών και Ηλεκτροκίνησης της Σ.Γ. από την έξοδο Σ.Σ. Παλαιοφάρσαλου (Χ.Θ. 296+245) μέχρι την είσοδο του Σ.Σ. Κραννώνα (Χ.Θ. 328+600)