MENU

Επιδότηση μόνο για τα «πράσινα» οικιακά τιμολόγια και βάσει προϋποθέσεων για τις επιχειρήσεις

Υπό εξέταση ο τρόπος εξασφάλισης των αναγκαίων κονδυλίων, με πιθανότερο σενάριο την επιπλέον φορολόγηση των κερδών των ενεργειακών εταιριών

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και αφού έχουν πρώτα ανακοινωθεί από τους προμηθευτές τα τιμολόγια ρεύματος για τον Δεκέμβριο, θα παρουσιάσει η κυβέρνηση τις επιδοτήσεις που θα δοθούν στα νοικοκυριά και κάποιες επιχειρήσεις.

Στόχος είναι η τελική τιμή για τους καταναλωτές να είναι κοντά στα 15 λεπτά/KWh και η επιδότηση θα αφορά μόνο τα πράσινα τιμολόγια των οικιακών καταναλωτών. Όσο δε για τις επιχειρήσεις, όλα δείχνουν ότι δεν θα επιδοτηθούν οριζόντια όπως είχε συμβεί κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, αλλά θα υπάρξουν προϋποθέσεις.

Μεταξύ των προϋποθέσεων θα είναι η επιχείρηση να πληρώνει κανονικά τους λογαριασμούς του ρεύματος ή τον διακανονισμό που έχει κάνει, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο οι επιδοτήσεις να δοθούν μετά από έλεγχο του μετρητή ώστε να αποφευχθεί η χρηματοδότηση εκείνων που κάνουν ρευματοκλοπή.

Παρά το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι τόσο τον Δεκέμβριο, αλλά και για όσο χρειαστεί θα υπάρξει επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος, παραμένει άγνωστος ο τρόπος με τον οποίο θα εξευρεθούν τα κονδύλια.

Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει πλέον το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή όπως συνέβη το καλοκαίρι που πέρασε.

Η συγκεκριμένη έκτακτη εισφορά που εφαρμόστηκε τελικώς για ένα μόνο μήνα, (είχε προβλεφθεί νομοθετικά ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί τρεις μήνες) απέδωσε 28 εκατ. ευρώ τα οποία διατέθηκαν με τη μορφή επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο οι ηλεκτροπαραγωγοί και κυρίως οι καθετοποιημένοι όπως η ΔΕΗ μετακύλησαν το επιπλέον κόστος από την έκτακτη εισφορά στα τιμολόγια. Έτσι το μέτρο θεωρείται αποτυχημένο και δεν θα χρησιμοποιηθεί εκ νέου.

Επιπλέον φορολόγηση των κερδών των ενεργειακών εταιριών;

Όσο δε για το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν σε όλες τις τεχνολογίες παραγωγής ρεύματος ώστε τα επιπλέον ποσά να χρηματοδοτήσουν τις επιδοτήσεις, όπως έγινε κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, φαίνεται ότι επίσης έχει αποκλειστεί ειδικά μετά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη με στελέχη της Κομισιόν.

Έτσι πλέον το κυβερνητικό επιτελείο αναζητεί νέους τρόπους για να εξασφαλίσει τα αναγκαία κονδύλια για την επιδότηση των τιμολογίων του Δεκεμβρίου που είναι βέβαιο ότι θα είναι αρκετά υψηλότερα από το Νοέμβριο λόγω της ανόδου της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η μέση χονδρική τιμή έχει διαμορφωθεί έως σήμερα (26/11) στα 137,20 ευρώ/MWh, έναντι περίπου 90 ευρώ/MWh τον Οκτώβριο. Το βέβαιο είναι ότι οι επιδοτήσεις θα ανακοινωθούν στις αρχές Δεκεμβρίου και θα πιστωθούν στους καταναλωτές, ενώ το κυβερνητικό επιτελείο θα συνεχίσει να αναζητεί τον πλέον κατάλληλο τρόπο για να αντλήσει τα χρήματα αυτά από τους ηλεκτροπαραγωγούς που θεωρεί ότι επωφελούνται από την άνοδο των τιμών.

Ενδεχομένως η λύση να είναι η επιπλέον φορολόγηση των ενεργειακών εταιριών με βάση τα κέρδη τους όταν αυτά ανακοινωθούν.

Σχετικά Άρθρα