«Πλώρη» για σημαντική αύξηση του αριθμού των καταναλωτών (οικιακών και επιχειρήσεων) που έχουν συνδεθεί στο δίκτυο φυσικού αερίου από 600.000 σήμερα σε 900.000 μέχρι το 2029 έχει βάλει η Italgas.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση της νέας ταυτότητας και τα εγκαίνια των γραφείων των ελληνικών εταιρειών διαχείρισης των δικτύων διανομής φ.α. (που απέκτησε ο ιταλικός όμιλος με την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών), ο CEO της Italgas Paolo Gallo εξέφρασε την εκτίμηση ότι το επενδυτικό πρόγραμμα των 900 εκατ. ευρώ που «τρέχει» με ορίζοντα το 2029, θα ενισχυθεί δεδομένου ότι η επέκταση των δικτύων συνιστά στρατηγική προτεραιότητα.
Νέα επωνυμία, αυξημένη επενδυτική δυναμική
Στο πλαίσιο του rebranding, το νέο όνομα της ΔΕΠΑ Υποδομών άλλαξε σε Enaon και της θυγατρικής εταιρείας ΔΕΔΑ -που πριν μερικούς μήνες είχε επίσης ενσωματώσει τις ΕΔΑ Αττικής και ΕΔΑ ΘΕΣΣ- σε Enaon EDA.
Ο Paolo Gallo επεσήμανε τη σημαντική αύξηση των επενδυτικών δαπανών μετά την είσοδο της Italgas η οποία, όπως είπε, για το 2023 άγγιξε το 78% συγκριτικά με το 2021 ενώ αναμένεται περαιτέρω άνοδος τους και τη φετινή χρονιά. Πρόσθεσε ότι στόχος είναι τα δίκτυα διανομής στην Ελλάδα να είναι ψηφιοποιημένα, τεχνολογικά εξελιγμένα και πρότυπες υποδομές για την Ευρώπη, όπως τα αντίστοιχα ιταλικά.
Ο ιταλικός όμιλος βρίσκεται σε στάση αναμονής και για τα ανανεώσιμα αέρια και πιο συγκεκριμένα το βιομεθάνιο, καθώς για να προχωρήσουν οι αποφάσεις στο πεδίο αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η θεσμοθέτηση του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου. Σημειώνεται ότι η Enaon κατά την εκδήλωση της νέας εταιρικής ταυτότητας υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραγωγών Βιοαερίου (ΕΣΠΑΒ), ο οποίος εκπροσωπεί 48 παραγωγούς βιοαερίου.
Τα σχέδια επέκτασης των υποδομών
Σε επίπεδο επέκτασης των υφιστάμενων υποδομών, όπως ανέφερε η CEO της enaon EDA Francesca Zanninotti, το 2024 θα προστεθούν συνολικά 700 χλμ. νέων δικτύων – με 650 χλμ. χαμηλής και 50 χλμ. μέσης πίεσης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στον «χάρτη» των δικτύων διανομής θα ενταχθούν φέτος 13 νέες πόλεις, αρχής γενομένης από τη βόρεια Ελλάδα.
Μελλοντικά και αναλόγως των προβλέψεων ζήτησης, στο πλάνο μπορεί να μπουν και νέες περιοχές, ακόμη και νησιά όπως η Κρήτη, εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο βάσει σχετικών μελετών κόστους – οφέλους.
Ενιαία τιμολόγια για όλο το δίκτυο
Αναφορικά με τα τιμολόγια, ο επικεφαλής της Italgas σημείωσε ότι στόχος είναι η εξίσωσή τους σε όλες τις περιοχές που παρέχει υπηρεσίες η Enaon EDA, στη βάση της λογικής που έχει υιοθετηθεί για την ενοποίηση των δικτύων αλλά και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης.
Η κίνηση αυτή, αν και «μεταφράζεται» σε αύξηση των τιμών σε περιοχές με υψηλή διείσδυση φυσικού αερίου, αναμένεται να φέρει σε κάποιο βαθμό μείωση στις «τσιμπημένες» ρυθμιζόμενες χρεώσεις για τις περιοχές όπου τα δίκτυα διανομής βρίσκονται σε πιο πρώιμη φάση ανάπτυξης.