Στα 300 δισ. δολάρια ανέρχεται το χρηματικό ποσό που συμφωνήθηκε να δίνεται ετησίως μέχρι το 2035 από τις πλουσιότερες χώρες στον αναπτυσσόμενο κόσμο, προκειμένου ο τελευταίος να προετοιμαστεί και να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.
Οι συνομιλίες στη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP29 στο Αζερμπαϊτζάν διήρκεσαν 33 ώρες. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε γύρω στις 3 τα ξημερώματα άφησε μια πικρή γεύση σε αρκετούς από τους συμμετέχοντες, με τις φτωχότερες χώρες του κόσμου και νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού, της Καραϊβικής και της Αφρικής να ζητούν τα διπλάσια, αν όχι περισσότερα, χρήματα.
Η εκπρόσωπος των 45 φτωχότερων χωρών του κόσμου έκανε λόγο για μία «όχι αρκετά φιλόδοξη» συμφωνία. «Το ποσό που προτάθηκε είναι απελπιστικά μικρό. Είναι αμελητέο», υποστήριξε η Λίλα Ναντάν από την Ινδία, επικρίνοντας παράλληλα την αζερική προεδρία της COP29.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και άλλες πλούσιες χώρες που μετείχαν στην 29η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP29), συμφώνησαν να αυξήσουν τις δωρεές και τα δάνεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες από 100 δισεκ. δολάρια σε «τουλάχιστον 300 δισεκ. δολάρια» ετησίως μέχρι το 2035.
Τα χρήματα προορίζονται για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, του καύσωνα και της ξηρασία αλλά και για να επενδύσουν οι αναπτυσσόμενες χώρες σε μορφές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αντί να αναπτύξουν τις οικονομίες τους με καύση άνθρακα και πετρελαίου, όπως έκαναν χώρες της Δύσης για περισσότερο από έναν αιώνα.