MENU

Ποια ακίνητα αποφεύγουν οι Αμερικανοί αγοραστές

Τι συστήνουν οι ειδικοί

Στη σημερινή εξαιρετικά ακριβή αγορά κατοικίας, οι αγοραστές που βρίσκουν ένα σπίτι με τιμή 1 δολ. μπορεί να πιστεύουν ότι έχουν παραισθήσεις.

Κι όμως τον Ιανουάριο, υπήρχαν 216 σπίτια καταχωρημένα για 1 δολ στο Realtor.com. Υπήρχαν, δηλαδή, ακίνητα με κόστος μικρότερο από αυτό ενός μπουκαλιού αναψυκτικού σε πολλά μέρη της χώρας. Υπήρχαν επιπλέον 333 με τιμή 5.000 δολ ή λιγότερο, σύμφωνα με μια ανάλυση δεδομένων των καταχωρίσεων του Realtor.com.

Ορισμένες από αυτές τις απίστευτα φθηνές τιμές κατοικιών είναι τυπογραφικά λάθη, τεχνάσματα μάρκετινγκ και απάτες, πολλές είναι κατασχέσεις, αρχικές προσφορές σε δημοπρασίες ή σπίτια σε τόσο κακή κατάσταση που χρειάζονται δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε επισκευές για να γίνουν ξανά κατοικήσιμα.

«Αν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον αυτό ισχύει», επισημαίνει η επικεφαλής οικονομολόγος του Realtor.com κ. Danielle Hale. «Είναι σημαντικό να διαβάζεις τα ψιλά γράμματα και να κοιτάς τις φωτογραφίες».

Γιατί τα φθηνά σπίτια δεν είναι πάντα καλή συμφωνία

Ακόμη και σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, αυτά τα ακίνητα δεν προσελκύουν τακτικούς αγοραστές και επενδυτές. Πέρυσι, υπήρχαν 23.000 ακίνητα καταχωρημένα στο Auction.com με αρχική προσφορά 1 δολ. Μόνο το 10% από αυτά πουλήθηκαν — σε μέση τιμή πώλησης 41.000 δολ.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν πρόκειται να τα αγοράσετε πραγματικά για ένα δολάριο», λέει ο κ. Daren Blomquist, αντιπρόεδρος των οικονομικών της αγοράς στη Auction.com. «Όταν υπάρχει ενδιαφέρον, είναι λογικό να αυξάνεται και η τιμή».

Εάν αυτά τα σπίτια είναι κατασχέσεις, η τράπεζα έχει συχνά ένα ελάχιστο ποσό που διεκδικεί για το ακίνητο. Έτσι, εάν οι αγοραστές δεν προσφέρουν ικανοποιητική τιμή, το ακίνητο δεν αλλάζει χέρια.

Μερικές φορές οι αγοραστές μπορούν να αποκτήσουν μία κατοικία φθηνά, αλλά στη συνέχεια να επωμιστούν τους φόρους ιδιοκτησίας ή άλλα βάρη που οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες δεν αποπλήρωσαν. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί αρκετά δαπανηρό.

Ενδέχεται επίσης να χρεωθούν προμήθειες και χρεώσεις συναλλαγής που αυξάνουν το πραγματικό κόστος του σπιτιού πολύ πάνω από 1 δολ. Και όλα αυτά πριν γίνουν οποιεσδήποτε επισκευές.

Ο επενδυτής κ.Scott Stuber, της Nuremberg Properties, προειδοποιεί για τους απατεώνες που πωλούν ακίνητα, τα οποία δεν κατέχουν στην πραγματικότητα, σε ανυποψίαστους αγοραστές. Όταν οι αγοραστές βλέπουν αυτά τα εξαιρετικά φθηνά ακίνητα, θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή.

«Πολλές φορές, είναι απλώς ένα τέχνασμα μάρκετινγκ ή μια απάτη, τελεία», λέει ο Stuber. «Οι άνθρωποι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι”.

Τα έξοδα για επισκευές ενδέχεται να υπερβούν το κόστος αγοράς

Ακόμα κι αν η πώληση είναι νόμιμη, δεν οφείλονται αναδρομικοί φόροι στο ακίνητο και οι αγοραστές μπορούν να το πάρουν σε καλή τιμή σε δημοπρασία ή από ιδιώτη πωλητή, θα  πρέπει να εξετάσουν το κόστος των επισκευών, των ανακαινίσεων και τη συντήρηση που χρειάζονται πολλά από αυτά τα σπίτια.

Οι κατοικίες με εξαιρετικά χαμηλές τιμές συχνά δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση. Ορισμένες απαιτούν σημαντική εργασία για να είναι κατοικήσιμες και πολλές δεν βρίσκονται στις πιο επιθυμητές γειτονιές.

«Αυτά είναι συνήθως αρκετά ταλαιπωρημένα σπίτια», λέει ο Blomquist. «Τα ηλεκτρικά μπορεί να μην λειτουργούν, τα υδραυλικά μπορεί να μην λειτουργούν. Μπορεί να βρίσκονται ακριβώς δίπλα στις γραμμές του τρένου ή κάπου που θα προκαλέσει αναστάτωση σε οποιονδήποτε ζει εκεί».

Σχεδόν τα δύο τρίτα των αγοραστών της Auction.com δήλωσαν ότι ξόδεψαν περισσότερα από 20.000 δολάρια σε ανακαινίσεις.

«Σε πολλές περιπτώσεις, χρειάζεται ένας ειδικός αγοραστής για να έρθει και να είναι έτοιμος, πρόθυμος και ικανός να αναλάβει αυτά τα ακίνητα, ακόμη και σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή», λέει ο Blomquist. «Αυτές οι ιδιοκτησίες συνήθως θα απαιτούν σημαντικές επισκευές τουλάχιστον σε δεκάδες χιλιάδες δολάρια, πιθανώς σε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Απαιτείται δεξιότητα και κεφάλαιο για να επιδιορθωθούν αυτά τα ακίνητα».

Πέρυσι, καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν και οι τιμές των κατοικιών παρέμειναν υψηλές, το ποσοστό των ανθρώπων που αγόρασαν σπίτια στο Auction.com με την πρόθεση να ζήσουν σε αυτά υπερδιπλασιάστηκε, λέει ο Blomquist. Περίπου το 15% των πωλήσεων αφορούσαν κατοικίες το 2023, έναντι 7% το 2022.

Αυτό μπορεί να οφείλεται τουλάχιστον εν μέρει στο πόσο δύσκολη είναι η αγορά κατοικιών για μετακόμιση, ειδικά για τους νέους αγοραστές. Μπορεί να αναζητούν πιο προσιτές επιλογές.

«Η οικονομική προσιτότητα και η έλλειψη αποθέματος ωθούν περισσότερους αγοραστές ή ιδιοκτήτες να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις», λέει ο Blomquist.

Ακόμη και οι επενδυτές δεν αγοράζουν πάντα τα φθηνότερα σπίτια

Οι επενδυτές παραμένουν μεγάλοι αγοραστές αυτών των “ταλαιπωρημένων ακινήτων”, καθώς τα ανακαινίζουν και στη συνέχεια τα εκμεταλλεύονται.

Ο κ. Stuber και ο σύζυγός του, Tyrone Velasquez, έχουν αγοράσει περισσότερα από δώδεκα σπίτια στο Ντέιτον, από το 2017. Οι επενδυτές κάνουν μόνοι τους το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας αποκατάστασης και στη συνέχεια ενοικιάζουν το ακίνητο.

Θα αγοράσουν μικρότερα, μονοώροφα σπίτια σε δημοπρασία, στην κανονική αγορά ή μέσω πωλήσεων ακινήτων για μόλις 6.000 δολάρια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπόρεσαν να περάσουν από ένα ακίνητο μόνο για να δουν το εξωτερικό του πριν το διεκδικήσουν σε δημοπρασία. Αυτό που υπάρχει στο εσωτερικό, λοιπόν, είναι μια έκπληξη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Stuber ενθαρρύνει όσους ενδιαφέρονται για αυτά τα σπίτια να κάνουν μια επιθεώρηση με τη βοήθεια ενός επαγγελματία όποτε είναι δυνατόν.

Υπάρχουν πολλά σπίτια 10.000 δολ., 12.000 δολ., 15.000 δολ. στην αγορά, τα οποία απαιτούν σοβαρές επενδύσεις για να φτάσουν στο σημείο να είναι κατοικήσιμα.

Σχετικά Άρθρα