Ένα σημαντικό έργο που αναμένεται να αναβαθμίσει τη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης παίρνει σάρκα και οστά, καθώς εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Δ’ 805/2024) που ενεργοποιεί την πολεοδομική αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της πρώην Ζυθοποιίας ΦΙΞ.
Το ιστορικό βιομηχανικό συγκρότημα πρόκειται να αναγεννηθεί, συνδυάζοντας την αποκατάσταση των διατηρητέων κτηρίων με τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών και χώρων κοινής χρήσης.
Τι προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα
Με την πολεοδομική ρύθμιση, η συνολική έκταση της πρώην ζυθοποιίας αντιμετωπίζεται ως ενιαίο σύνολο. Το σχέδιο διασφαλίζει τη συνύπαρξη του ιστορικού συγκροτήματος με νέες κατασκευές και κοινόχρηστους χώρους, συμβάλλοντας τόσο στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και στην αστική αναζωογόνηση της περιοχής.
Συγκεκριμένα:
Η ανάπτυξη σχεδιάζεται με έμφαση στη ποικιλομορφία των χρήσεων, αποτρέποντας παράλληλα υπερβολική εμπορική εκμετάλλευση. Στο Ο.Τ. 34Α προβλέπονται:
Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ανέδειξε την ιστορική σημασία του βιομηχανικού συγκροτήματος, χαρακτηρίζοντάς το «αντιπροσωπευτικό δείγμα βιομηχανικής και οικοδομικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα». Η Υπουργός υπογράμμισε ότι η αποκατάσταση και επανάχρηση του συγκροτήματος θα ενσωματώσει σύγχρονες πολιτιστικές χρήσεις, αναδεικνύοντας τη Θεσσαλονίκη ως σημείο αναφοράς για τη βιομηχανική κληρονομιά της Ευρώπης.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, τόνισε ότι η ανάπλαση αυτή έχει μητροπολιτική σημασία, καθώς θα δημιουργήσει ένα νέο τοπόσημο που συνδυάζει το παλιό με το νέο. Υπογράμμισε τη σημασία των κοινόχρηστων χώρων, όπως πεζοδρόμους και πλατείες, που θα είναι ανοιχτοί στους πολίτες.
Το έργο δεν περιορίζεται στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά προχωρά σε πολυεπίπεδη ανάπτυξη:
Βρείτε παρακάτω το Προεδρικό Διάταγμα: