Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται Google προκειμένου να προχωρήσει στην πώληση του Chrome, του πιο δημοφιλούς browser παγκοσμίως, καθώς η απερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Joe Biden απαίτησε από τη δικαιοσύνη να διατάξει την εταιρεία να διαχωριστεί από το πρόγραμμα της. Το μέτρο θα είναι ιστορικό για τον κολοσσό της τεχνολογίας, που έχει επικριθεί επανειλημμένα για αντιμονοπωλιακές πρακτικές .
Αν και οι προθέσεις της επόμενης κυβέρνησης υπό τον Donald Trump για το ζήτημα είναι κάθε άλλο παρά σαφείς ως τώρα, το αίτημα της απερχόμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ αντανακλά την εντυπωσιακή αλλαγή της στάσης των αμερικανικών αρχών που είναι αρμόδιες για την προστασία του ανταγωνισμού, οι οποίες στην ουσία είχαν αποφασίσει να αφήσουν στην ησυχία τους τους αμερικανικούς γίγαντες του χώρου της τεχνολογίας, μετά την αποτυχία της προσπάθειας να κατατμηθεί η Microsoft, πριν από περίπου είκοσι χρόνια.
Με έγγραφό του που υποβλήθηκε σε δικαστήριο, το υπουργείο Δικαιοσύνης αξιώνει να υπάρξει διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της θυγατρικής του ομίλου Alphabet κι επίσης να απαγορευτεί στην Google να υπογράφει συμφωνίες με κατασκευαστές ώστε να είναι υποχρεωμένοι να ορίζουν τη δική της μηχανή αναζήτησης ως προεπιλογή στα smartphones.
Οι αμερικανικές αρχές θέλουν ακόμη να εμποδίσουν την Google να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται το λογισμικό της για κινητά Android προκειμένου να προωθεί άλλα προϊόντα της. Θέλουν μάλιστα να υπάρξει διαχωρισμός της εταιρείας από το Android, αν δεν προτείνει αλλαγές για να λυθεί το πρόβλημα.
Το καλοκαίρι του 2023, η Google κρίθηκε ένοχη για παράνομες πρακτικές με σκοπό τη δημιουργία και τη διατήρηση του μονοπωλίου της στις αναζητήσεις στο διαδίκτυο από τον Αμίτ Μέτα, ομοσπονδιακό δικαστή της Ουάσιγκτον.
Το επόμενο στάδιο είναι να ανακοινωθεί η ποινή της εταιρείας και το πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα της δεσπόζουσας θέσης της.
Αφού έλαβε το επίσημο αίτημα των αρχών την Τετάρτη, ο δικαστής θα περιμένει πλέον τις προτάσεις της Google τον επόμενο μήνα, προτού ακούσει τα επιχειρήματα που προβάλλουν τα δυο μέρη σε ειδική ακροαματική διαδικασία που προβλέπεται να διεξαχθεί τον Απρίλιο.
Οι αλλαγές αυτές πάντως, αν όντως αποφασιστούν, μάλλον θα χρειαστούν χρόνια για να υλοποιηθούν. Η Google έχει άλλωστε προειδοποιήσει πως θα ασκήσει έφεση και χαρακτηρίζει «ριζοσπαστική» την ιδέα να κοπεί σε κομμάτια.