MENU

Η Κροατία θέτει περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Στόχος η μείωση της στεγαστικής κρίσης και η προστασία των μόνιμων κατοίκων

Η Κροατία προετοιμάζεται να γίνει η επόμενη ευρωπαϊκή χώρα που θα λάβει μέτρα κατά της στεγαστικής κρίσης, που συνδέεται άμεσα με τον υπερτουρισμό. Ωστόσο, οι νέες νομοθετικές προτάσεις έχουν προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς εκτιμούν ότι οι αλλαγές θα πλήξουν τις επιχειρήσεις τους.

Το κοινοβούλιο της Κροατίας ενέκρινε ένα προσχέδιο νόμου την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η τελική νομοθεσία θα οριστικοποιηθεί μετά από ευρύτερες συζητήσεις και τροποποιήσεις. Η κίνηση αυτή έρχεται στον απόηχο παρόμοιων μέτρων που έχουν λάβει πόλεις όπως η Μάλαγα και η Βαρκελώνη στην Ισπανία, αλλά και η Αθήνα και η Βουδαπέστη.

Τέτοιου είδους κινήσεις σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς πιθανόν να έχουν αντίκτυπο σε πλατφόρμες όπως οι Airbnb και Booking.com.

Οι περιορισμοί στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις στοχεύουν στη μείωση της έλλειψης στέγης και στη διατήρηση προσιτών τιμών για τους μόνιμους κατοίκους.

Στην περίπτωση της Κροατίας, η δημοφιλής τουριστική πόλη Ντουμπρόβνικ απαγόρευσε ήδη την έκδοση νέων αδειών για βραχυχρόνιες μισθώσεις στην ιστορική Παλιά Πόλη, επιχειρώντας να αποτρέψει τη μετανάστευση των νέων κατοίκων λόγω υψηλού κόστους.

Αυξημένοι φόροι για ενοικιάσεις

Ο Υπουργός Οικονομικών της Κροατίας, Marko Primorac, εξήγησε ότι οι νέοι νόμοι προβλέπουν αυξημένους φόρους για ακίνητα προς ενοικίαση και υψηλότερο εφάπαξ φόρο για τουριστικές μισθώσεις. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η νομοθεσία δεν θα επηρεάσει ακίνητα που χρησιμοποιούνται για μακροχρόνια διαμονή ή εκείνα που ανήκουν σε ιδιοκτήτες που τα χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους ντόπιους να μισθώνουν ακίνητα σε τιμές αγοράς, αναβιώνοντας περιοχές όπου ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα μένουν ακατοίκητα εκτός της τουριστικής περιόδου.

«Οι πόλεις είναι νεκρές» – Οι αντιδράσεις των πολιτών

Η Zaklina Juric, από την πρωτοβουλία “Tenants Together”, δήλωσε πως οι νέοι νόμοι είναι αναγκαίοι για να σταματήσει η ερήμωση πόλεων όπως το Σπλιτ και το Ντουμπρόβνικ. «Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την εγκατάλειψη των κέντρων των πόλεων, όπου δεν υπάρχουν πλέον καταστήματα. Οι πόλεις είναι νεκρές», υπογράμμισε, υποστηρίζοντας τις προτεινόμενες ρυθμίσεις.

Με τον τουρισμό να συνεισφέρει περίπου 20% στο ΑΕΠ της Κροατίας και περισσότερους από 125.000 ανθρώπους να εργάζονται στον τομέα των τουριστικών ενοικιάσεων, η πρόκληση είναι να διατηρηθεί η ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και τη διασφάλιση βιώσιμης κατοικίας για τους κατοίκους.

Παράλληλα, ιδιοκτήτες ακινήτων όπως η Jurica Repinc και η Natasa Luketic εξέφρασαν φόβους για τις οικονομικές επιπτώσεις της νομοθεσίας, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν επενδύσει σε δάνεια και ανακαινίσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι φόροι θα αυξηθούν δραματικά και πολλές ενοικιάσεις θα κλείσουν, ενώ οι τιμές ενδέχεται να αυξηθούν κατά 20% τον επόμενο χρόνο.

Σχετικά Άρθρα