MENU

Αρχές Μαρτίου σε εμπορική λειτουργία το FSRU Αλεξανδρούπολης

Στις 20 Ιανουαρίου θα φτάσει το δοκιμαστικό φορτίο

Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου θα ξεκινήσει εκτός απροόπτου η εμπορική λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης, όπως δήλωσαν πηγές της ιδιοκτήτριας εταιρείας Gastrade στην ιστοσελίδα LNG Prime.

Η εταιρεία αναμένει να παραλάβει στις 20 Ιανουαρίου το φορτίο LNG που θα χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμαστική λειτουργία της υποδομής. Για την παραγγελία του, η Gastrade προκήρυξε διαγωνισμό στις 31 Οκτωβρίου, παρατείνοντας δύο φορές την προθεσμία. Η τελευταία παράταση έληξε στις 15 Δεκεμβρίου.

«Το δοκιμαστικό φορτίο αναμένεται να φτάσει στις 20 Ιανουαρίου, οπότε θα ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία που θα διαρκέσει 6-7 εβδομάδες», δήλωσαν πηγές της Gastrade στην ιστοσελίδα. Η εταιρεία δεν αποκάλυψε ποιος προμηθευτής θα παράσχει το φορτίο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πλωτός σταθμός εισήλθε στο Θρακικό Πελάγος στις 17 Δεκεμβρίου και αγκυροβόλησε ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. Η πλωτή μονάδα, αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) απέπλευσε από το αγκυροβόλιο της Σιγκαπούρης στις 26 Νοεμβρίου και ξεκίνησε το ταξίδι της προς το νέο της σπίτι, στην Αλεξανδρούπολη, αφού ολοκλήρωσε μια σχεδόν 10μηνη μετατροπή στο ναυπηγείο Seatrium.

Η σημασία του FSRU

Η άφιξη του FSRU στο μόνιμο αγκυροβόλιό του, σηματοδοτεί σε μεγάλο βαθμό την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός έργου με εμβληματική εθνική και τοπική σημασία. Το έργο θα παραδίδει φυσικό αέριο στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς («ΕΣΜΦΑ») και εν συνεχεία στους τελικούς καταναλωτές στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και περαιτέρω στη Μολδαβία και την Ουκρανία στα ανατολικά και στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία στα δυτικά. Θα έχει δυνατότητα επαναεριοποίησης 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι στη μετοχική σύνθεση της Gastrade, εκτός από την κ. Ελμίνα Κοπελούζου, πρόεδρο και ιδρύτρια μέτοχο, συμμετέχουν ακόμη η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο ΔΕΣΦΑ, η Gaslog και η βουλγαρική Bulgartransgaz. Τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς LNG θα μεταφέρουν το υγροποιημένο φορτίο στις δεξαμενές της πλωτής μονάδας (FSRU).

Στη συνέχεια το LNG αεριοποιείται στις εγκαταστάσεις αεριοποίησης που βρίσκονται πάνω στην πλωτή μονάδα και μέσω ειδικής διάταξης θα μεταφέρεται στον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου ο οποίος ακολουθώντας μία διαδρομή 24 χλμ προσαιγιαλώνεται στην περιοχή του Απαλού, ανατολικά της Αλεξανδρούπολης. Κατόπιν, συνεχίζοντας με βόρεια πορεία 4 χλμ θα καταλήγει στο νέο Μετρητικό και Ρυθμιστικό Σταθμό στην περιοχή Αμφιτρίτης όπου συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

Σχετικά Άρθρα