Την ώρα που ο ΔΕΣΦΑ σε συνεργασία με εννέα διαχειριστές συστημάτων φυσικού αερίου από επτά χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προωθεί την ολοκλήρωση του Κάθετου Διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου, εντός των επομένων 12-18 μηνών η Gastrade που ελέγχει το FSRU της Αλεξανδρούπολης αναζητά πηγές προμήθειας LNG προκειμένου να «γεμίσει» τον προωθούμενο αγωγό.
Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε κινείται και η επίσκεψη των πρέσβεων δέκα αραβικών χωρών παραγωγών LNG, στο FSRU της Αλεξανδρούπολης που οργάνωσε πρόσφατα η Gastrade στην οποία όπως είναι γνωστό συμμετέχει ο ΔΕΣΦΑ με ποσοστό 20%.
Οι πρέσβης που συμμετείχαν στην επίσκεψη εκπροσώπησαν την Αίγυπτο την Ιορδανία, το Ιράκ, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Λίβανο, το Μαρόκο, το Σουδάν, την Τυνησία και τη Σαουδική Αραβία. Πρόκειται για χώρες παραγωγούς LNG που βλέπουν στο FSRU της Αλεξανδρούπολης διέξοδο και πρόσβαση σε αγορές της Ευρώπης.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε ο Κάθετος Διάδρομος φυσικού αερίου που θα συνδέσει την Ελλάδα με την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Όπως δήλωσε άλλωστε ο διευθύνων σύμβουλος της Gastrade Κωστής Σιφναίος, η επίσκεψη επιβεβαιώνει τις ισχυρές προοπτικές για ανάπτυξη ενεργειακών συνεργασιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τις αραβικές χώρες. Συνεργασίες που μπορούν να προωθηθούν μόνο με την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου, ο οποίος θα δώσει διέξοδο στο LNG αυτών των χωρών μέσω του FSRU της Αλεξανδρούπολης προς την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως δήλωσε πρόσφατα κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στην COP 29 η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλλι, ο Κάθετος Διάδρομος ήδη υπάρχει και λειτουργεί, ενώ η δυναμικότητά του θα αυξηθεί σημαντικά με έργα που ήδη αναπτύσσονται από τους Διαχειριστές Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Μολδαβίας και Ουκρανίας, με ημερομηνίες παράδοσης εντός των επόμενων 12 έως 18 μηνών.
Ενίσχυση εξαγωγών
Το 2024 υπήρξε σημαντική αύξηση της εξαγωγικής δυναμικής της Ελλάδας με τη σύνδεση του δικτύου του ΔΕΣΦΑ στο FSRU της Αλεξανδρούπολης και με το ICGB. Τα επόμενα δύο χρόνια, θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση της διαθέσιμης δυναμικότητας τόσο στη Βουλγαρία όσο και στη Ρουμανία.
Μέσω του Κάθετου Διαδρόμου επιδιώκεται η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση της χωρητικότητας των υφιστάμενων υποδομών του αγωγού Trans Balkan σε αντίστροφη ροή και η παράδοση LNG που εισάγεται στην Ελλάδα μέσω της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης μέχρι τις χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με την κ. Γκάλλι η πρωτοβουλία κινείται εξαιρετικά γρήγορα τα τελευταία δύο χρόνια, παρά το γεγονός ότι η αγορά είναι πολύ διστακτική στο να αναλάβει μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις, λόγω και της αστάθειας της τρέχουσας γεωπολιτικής και ενεργειακής κατάστασης.
Σε συνεργασία με το FSRU της Αλεξανδρούπολης, που αποτελεί κρίσιμη είσοδο για την πρόσβαση στον Κάθετο Διάδρομο, δημιουργείται μια νέα οδός ενεργειακής τροφοδοσίας, διευκολύνοντας την ασφαλή, ανταγωνιστική και αποδοτική μεταφορά φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο στην Ευρώπη, καλύπτοντας, εκτός από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία στα ανατολικά, καθώς και την Ουγγαρία και Σλοβακία στα δυτικά.