Έντονο ενδιαφέρον να παίξουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες έχουν εκδηλώσει ο όμιλος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Masdar που εξαγόρασε πρόσφατα την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αλλά και η ισπανική εταιρία Iberdrola που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για δύο από τους ξένους επενδυτές που ενδιαφέρονται για αυτού τους είδους τα έργα, ενώ ανάλογες «βλέψεις» έχουν οι εγχώριοι όμιλοι Motor Oil και ΔΕΗ.
Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις εκπροσώπων και των εταιριών σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργανώθηκε από την ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP 29.
Ο Chief Operation Officer της Masdar, Abdulaziz Alobaidli, δήλωσε πως η εταιρία του θέλει να επεκταθεί στα υπεράκτια αιολικά, αξιοποιώντας για το σκοπό αυτό την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Όπως είναι γνωστό η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η ΜORE του ομίλου Motor Oil, κατέχουν από κοινού την «Αιολική Προβατά Τραϊανουπόλεως», η οποία διαθέτει άδεια υπεράκτιου αιολικού ισχύος 400 MW στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για πιλοτικό έργο, δηλαδή δεν θα γίνει μετά από διαγωνισμό αλλά θα αμείβεται με προσδιορισμένη τιμή.
Ήδη η κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και της MORE έχει ξεκινήσει τις έρευνες για τον προσδιορισμό του σημείο στο οποίο θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες.
Πέραν αυτού, σύμφωνα με τον κ. Alobaidli, η Masdar σχεδιάζει να δημιουργήσει δυναμικό χαρτοφυλάκιο επενδύσεων από υπεράκτια αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία, ύψους 6 GW, στο πλαίσιο του εταιρικού στόχου για δυναμικότητα 100GW σε ανανεώσιμες μέχρι το 2030.
Κοινή ανάπτυξη των δύο πιλοτικών έργων
Η δεύτερη άδεια που είχε εκδώσει η ΕΔΕΥΕΠ, ισχύος περίπου 200 MW αφορά στην εταιρία «Θρακική Αιολική 1 Α.Ε.», θυγατρική του ομίλου Κοπελούζου, την οποία εξαγόρασε πρόσφατα η ΔΕΗ μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Έτσι, οι τρεις ισχυροί «παίκτες» δρομολογούν την κοινή ανάπτυξη των δύο πιλοτικών έργων της Αλεξανδρούπολης, αξιοποιώντας τις συνέργειες που προκύπτουν αφού βρίσκονται στην ίδια θαλάσσια περιοχή.
Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωσταντίνος Μαύρος στην ίδια εκδήλωση, το υπό ανάπτυξη πιλοτικό στην Αλεξανδρούπολη θα δώσει τον τόνο για τις επόμενες επενδύσεις της εταιρίας. Πρόσθεσε επίσης ότι έχουν ξεκινήσει ήδη και οι σχετικές μελέτες (βυθού, περιβαλλοντικές, κ.λπ.) και εκτίμησε ότι μέσα στους επόμενους 18 μήνες αναμένεται η έναρξη υλοποίησής του.
Τα δυο έργα όπως προαναφέρθηκε θα προχωρήσουν πιλοτικά, δηλαδή χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες και με λειτουργική ενίσχυση που θα πρέπει να εγκρίνει η Κομισιόν.
Τα δεδομένα των μελετών θα αποτελέσουν τη βάση για τον προσδιορισμό της τιμής αποζημίωσης, που θα προτείνουν οι επενδυτές. Αυτή θα κοινοποιηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Κομισιόν για έγκριση, προκειμένου να προχωρήσουν στην τελική επενδυτική απόφαση.
Εξάλλου στην ελκυστική επενδυτική προοπτική της Ελλάδας αναφέρθηκε και ο Gonzalo Saenz de Miera, Global Director of Climate Change and Alliances at the Chairman’s Area της Iberdrola. Ο κ. de Miera υπογράμμισε τρεις βασικές προϋποθέσεις για να προσελκύσει περαιτέρω επενδυτικό ενδιαφέρον: Ελαχιστοποίηση του επιχειρηματικού ρίσκου κατά τη φάση της ανάπτυξης, σχήματα στήριξης από την Πολιτεία και σαφήνεια ώστε να διευκολύνεται η τραπεζική χρηματοδότηση των έργων, και δημιουργία εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ο κ. de Miera επισήμανε επίσης ότι ο ισπανικός όμιλος μέσα στην επόμενη τριετία σκοπεύει να επενδύσει συνολικά 15 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ, εκ των οποίων το 55% στην αγορά των υπεράκτιων.
Σε ότι αφορά το γενικότερο πρόγραμμα της ΕΔΕΥΕΠ για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου που μίλησε στην ίδια εκδήλωση σημείωσε ότι το επόμενο βήμα είναι η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα επισημοποιήσει τις περιοχές όπου θα αναπτυχθούν τα έργα.