MENU

Κλειδώνουν στις 15 Φεβρουαρίου οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας από τον 2ο διαγωνισμό

Επενδυτική ενίσχυση 100.000 ευρώ ανά MW θα λάβουν τα έργα που θα προκριθούν

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αξιολόγηση από τη ΡΑΑΕΥ των προσφορών που υποβλήθηκαν στον δεύτερο διαγωνισμό για ενίσχυση μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου. Έτσι, την αμέσως επόμενη ημέρα θα εκδοθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή ο προσωρινός κατάλογος των μπαταριών που προκρίθηκαν.

Η οριστική λίστα θα δημοσιευθεί στις 15 Φεβρουαρίου, με τα έργα που τελεσίδικα κατακύρωσαν στήριξη, τα πρότζεκτ που κατατάσσονται στους επιλαχόντες, καθώς και τις μονάδες που αποκλείσθηκαν. Στο μεσοδιάστημα, η ΡΑΑΕΥ θα εξετάσει τυχόν ενστάσεις που θα υποβληθούν από συμμετέχοντες.

Στον δεύτερο διαγωνισμό έχουν υποβληθεί 55 προσφορές για έργα συνολικής ισχύος 1.670 MW περίπου. Από τα έργα αυτά, θα προκριθούν μπαταρίες συνολικής ισχύος 288,21 MW, όσο δηλαδή είναι η δημοπρατούμενη ισχύς.

Τα έργα που θα προκριθούν θα λάβουν επενδυτική ενίσχυση 100.000 ευρώ ανά MW. Στην πρώτη δημοπρασία η ενίσχυση ανερχόταν στο διπλάσιο ύψος, με το ΥΠΕΝ να αποφασίζει στην πορεία να την περικόψει κατά 50%. Κι αυτό γιατί από τα τιμήματα που υποβλήθηκαν για λειτουργική ενίσχυση, διαφάνηκε η πρόθεση των εταιρειών να υλοποιήσουν τα υποψήφια έργα τους με μικρότερα εγγυημένα έσοδα. Με την περιορισμό της επενδυτικής ενίσχυσης, θα μπορέσουν να υπαχθούν στο καθεστώς στήριξης ακόμη περισσότερες μονάδες αποθήκευσης, διευρύνοντας επομένως το χαρτοφυλάκιο των μπαταριών που θα ενταχθούν στο σύστημα.

Όπως και στην πρώτη δημοπρασία, η τιμή εκκίνησης έχει καθοριστεί στα 115.000 ευρώ ανά MW ανά έτος. Στον αρχικό διαγωνισμό, είχαν προκριθεί 12 έργα, με προσφορές για λειτουργική ενίσχυση από 34.000 έως 64.100 ευρώ ανά MW ανά έτος. Η μεσοσταθμική τιμή των προσφορών διαμορφώθηκε στα 49.748 ευρώ ανά MW ανά έτος.

Στο β΄τρίμηνο η τρίτη δημοπρασία

Εντός του δεύτερου τριμήνου 2024, προβλέπεται να διεξαχθεί η τρίτη και τελευταία δημοπρασία. Σε αυτήν, θα διεκδικήσουν στήριξη μονάδες αποθήκευσης ελάχιστης χωρητικότητας 4 ωρών (από 2 ωρών στους πρώτους διαγωνισμούς) οι οποίοι σχεδιάζεται να εγκατασταθούν σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη. Επίσης, θα δημοπρατηθεί και η επιπλέον ισχύς δίωρων μπαταριών, που προέκυψε με τη μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης.

Οι διαγωνισμοί διενεργούνται από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων. Από την πρώτη δημοπρασία, προκρίθηκαν μεταξύ άλλων μονάδες των Helleniq Energy, Intrakat, ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Mytilineos.

Σχετικά Άρθρα