MENU

«Φλέρταρε» με διψήφιο νούμερο η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο

Σε υψηλά επίπεδα η συμμετοχή των ΑΠΕ στο μίγμα

Κοντά στο να σπάσει το φράγμα των 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, βρέθηκε η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τον προηγούμενο μήνα. Πιο συγκεκριμένα, έκλεισε τον Δεκέμβριο στα 102,2 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, μειωμένη κατά 3,2 ευρώ ανά Μεγαβατώρα από τον προηγούμενο μήνα.

Η μείωση σε μηνιαία βάση έρχεται σε αντίθεση με ό,τι κατά κανόνα συμβαίνει κάθε χρόνο τον χειμώνα, όπου προοδευτικά οι χονδρεμπορικές τιμές αυξάνονται. Η φετινή εξαίρεση στον κανόνα οφείλεται καταρχάς στις εξαιρετικά ήπιος καιρικές συνθήκες, οι οποίες κράτησαν σε χαμηλά επίπεδα τη ζήτηση.

Επίσης, ο ήπιος καιρός είχε ως συνέπεια να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η συμμετοχή των ΑΠΕ στο μίγμα. Έτσι, με δεδομένο ότι οι ανανεώσιμες αποτελούν την πιο φθηνή τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, το κόστος του μίγματος διατηρήθηκε σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά, στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε και η συγκράτηση των τιμών αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές, η οποία με τη σειρά της προήλθε τόσο από την περιορισμένη ζήτηση σε καύσιμο, όσο και από την υψηλή διαθεσιμότητα αερίου στη «Γηραιά Ήπειρο». Είναι ενδεικτικό ότι, παρά το γεγονός ότι τυπικά βρισκόμαστε στην «καρδιά» του χειμώνα, τα αποθέματα στις ευρωπαϊκές αποθήκες αγγίζουν το 85%.

Η υψηλή συμμετοχή των ΑΠΕ καταδεικνύεται από το γεγονός ότι προηγήθηκαν στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής τον Δεκέμβριο, με 30%. Ακολούθησε το φυσικό αέριο με 29% και οι εισαγωγές με 21%. Τα υδροηλεκτρικά συμμετείχαν με 10% και οι λιγνίτες με 10%.

Τα μερίδια ρεύματος

Όσον αφορά τη συμμετοχή στην προμήθεια ρεύματος, η ΔΕΗ τον Δεκέμβριο εκπροσώπησε το 56,1% του συνολικού φορτίου, με το μερίδιό της αυξημένο έναντι του Νοεμβρίου, όταν είχε διαμορφωθεί στο 52,15%. Οι ιδιώτες πάροχοι κατέλαβαν μερίδιο 43,9%.

Στους ιδιώτες παρόχους, την πρώτη θέση κατέλαβε η ΗΡΩΝ με 10,7%,, ενώ ακολούθησαν η Protergia με 9,3% και η Elpedison με 6,2%. Στο μερίδιο της Μυτιληναίος προστίθεται και το 2,4% της Watt+Volt, όπως και το 1,79% της Volterra, τις οποίες έχει εξαγοράσει.

Τις επόμενες θέσεις κατέλαβαν οι NRG με 5,68%, η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας με 3,29%, η ZeniΘ με 2,62% και η Volton με 1,28%.

Σχετικά Άρθρα