MENU

Τι χρειάζεται για να αγοράσετε μια κατοικία στην Ευρώπη

Η Ευρώπη φαντάζει ιδιαίτερα ελκυστική για τους Αμερικανούς

Όλο και περισσότεροι είναι οι Αμερικανοί που αφήνουν την πατρίδα τους για να εγκατασταθούν μόνιμα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, για λόγους που ποικίλλουν.

Για τους πολίτες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Ευρώπη φαντάζει ιδιαίτερα ελκυστική, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι γραφειοκρατικές “αγκυλώσεις” για όσους επιθυμούν να αγοράσουν κατοικία.

Ακριβώς όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα σπίτια προς πώληση στην Ευρώπη διατίθενται σε sites, όπως για παράδειγμα, η Seloger στη Γαλλία, η Fotocasa στην Ισπανία και η Immobiliare στην Ιταλία, μερικές φορές με ελκυστικές τιμές. Η διαδικασία αγοράς, ωστόσο μπορεί να γίνει πολύπλοκη.

Λήψη βίζας και άλλα εμπόδια

Η “προσγείωση” στην πραγματικότητα συμβαίνει κατ’ αρχάς στο γραφείο μετανάστευσης. Οι Αμερικανοί σε μια ευρωπαϊκή χώρα μπορούν να μείνουν μόνο εντός της ζώνης Σένγκεν, για 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών. Εάν λοιπόν η αγορά ενός ακινήτου δεν περιορίζεται μόνο για διακοπές, απαραίτητη είναι η απόκτηση βίζας.

Οι προϋποθέσεις προβλέπουν την έκδοση βίζας με σκοπό την εργασία ή για οικογενειακούς δεσμούς για παράδειγμα το γάμο.

Ορισμένες χώρες προσφέρουν βίζες για ειδικευμένους που αναζητούν εργασία, εξ αποστάσεως εργαζόμενους που πληρούν τις προϋποθέσεις εισοδήματος ή σημαντικούς επενδυτές, αν και οι «χρυσές βίζες» για αγοραστές ακινήτων ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμες για πολύ.

Παρόλο που υπάρχουν ορισμένα κοινά σημεία και συμφωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων, κάθε χώρα έχει διαφορετικούς νόμους και διαφορετικούς τρόπους επιχειρηματικής δραστηριότητας, τονίζει ο κ. Zola Szerencses, πρόεδρος της συμβουλευτικής ομάδας Certified International Property Specialists στην Εθνική Ένωση Μεσιτών.

Το είδος της βίζας, η διάρκειά της και οι προϋποθέσεις για να την αποκτήσετε ποικίλλουν, ενώ ορισμένα κράτη, όπως η Ελβετία, ενδέχεται να έχουν περιορισμούς σχετικά με το που μπορούν να αγοράσουν κατοικία οι ξένοι υπήκοοι χωρίς συγκεκριμένες βίζες. Αυτό όμως που είναι κοινό, είναι οι προθεσμίες για να παραδοθούν τα απαραίτητα έγγραφα.

Ανάλογα με τη βίζα που αναζητάτε, μπορεί να χρειαστείτε οτιδήποτε, από πιστοποιητικά γέννησης και γάμου, έως σύμβαση εργασίας και απόδειξη καθαρού ποινικού μητρώου. «Πρέπει όχι μόνο να βρείτε αυτά τα έγγραφα, αλλά πρέπει να τυπώσετε ένα καινούργιο από το κράτος ή την πόλη και στη συνέχεια να τους ζητήσετε να το στείλουν για να πιστοποιηθούν”, αναφέρει η Melissa Hughes, η οποία αγόρασε ένα διαμέρισμα στην Ισπανία το 2019. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι απαιτείται εκ των προτέρων.

Βρείτε έναν κτηματομεσίτη να σας βοηθήσει

Με περισσότερους Αμερικανούς να αγοράζουν στην Ευρώπη, πολλά κτηματομεσιτικά γραφεία είναι σε θέση να προσφέρουν καθοδήγηση σχετικά με τις βίζες, τις τραπεζικές συναλλαγές και άλλα βήματα της διαδικασίας.

«Οι Αμερικανοί είναι πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό ξένων πελατών μας», τονίζει ο κ. Calum Neill, διευθυντής της Leggett International Real Estate με έδρα το Sainte-Foy-la-Grande της Γαλλίας. «Τα κεντρικά γραφεία μας έχουν κάνει πολλή έρευνα για την εύρεση τραπεζών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μεταφορά αμερικανικών δολαρίων και, τελικά, στη δυνατότητα λήψης τραπεζικού δανείου» προσθέτει.

Η Εθνική Ένωση Μεσιτών διαθέτει βάση δεδομένων με διεθνώς πιστοποιημένους κτηματομεσίτες ανάλογα με την τοποθεσία τους και τις χώρες εξειδίκευσής τους.

Η εταιρεία Neill έχει πραγματοποιήσει διαδικτυακά σεμινάρια ειδικά για αγοραστές από τις ΗΠΑ, όπου κτηματομεσίτες, ντόπιοι κάτοικοι και οικονομικοί πράκτορες απαντούν σε ερωτήσεις Αμερικανών που ενδιαφέρονται να μετακομίσουν στη Γαλλία (συμπεριλαμβανομένου του αν η ζωή μοιάζει πραγματικά με την «Emily στο Παρίσι»).

Πλέον η περιήγηση στα σπίτια με τη βοήθεια της τεχνολογίας είναι πιο εύκολη από ποτέ και πολλοί πράκτορες την προσφέρουν στο Zoom. Αν και πολλοί ειδικοί συστήνουν τη δια ζώσης επίσκεψη αφού η εικόνα δεν καταγράφει τα πάντα.

Ενημερωθείτε για τους φόρους

Μία τέτοιου είδους αγορά απαιτεί τις συμβουλές του μεσίτη και της τράπεζας. Όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κτηματομεσίτης σας μπορεί πιθανώς να σας υποδείξει έναν μεσίτη στεγαστικών δανείων και να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε έναν τοπικό τραπεζικό λογαριασμό.

Όπως και οι απαιτήσεις βίζας, οι κανονισμοί σχετικά με τα δάνεια και τους τραπεζικούς λογαριασμούς διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Ο Neill αναφέρει ότι στη Γαλλία, το μηνιαίο εισόδημα είναι πιο σημαντικό από το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να δοθεί έγκριση για υποθήκη. “Έχετε ανθρώπους που άφησαν τη δουλειά τους, πούλησαν το σπίτι και μετακόμισαν … και λένε, “ξέρετε, έχουμε ένα σακί με χρήματα”, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι ο τρόπος που λειτουργεί το σύστημα εδώ”, είπε.

Επιπλέον η κατοχή τραπεζικού λογαριασμού στη χώρα όπου ζείτε θα εξοικονομήσει χρήματα από δαπανηρές και αργές μεταφορές χρημάτων.

Για την ολοκλήρωση της αγοράς, ενδέχεται επίσης να απαιτηθούν δικηγόροι και πρόσθετες αμοιβές. Σε πολλές χώρες, ένας συμβολαιογράφος θα διαχειρίζεται την πώληση, συχνά και για τα δύο μέρη, συμπεριλαμβανομένης της επίβλεψης των συμβολαίων και του ελέγχου για εμπράγματα βάρη.

Στη Γαλλία, για παράδειγμα, ο Neill λέει ότι οι συμβολαιογραφικές αμοιβές μπορεί να αντιστοιχούν στο 7,5% της τιμής πώλησης, αν και αυτό περιλαμβάνει φόρους. Οι χρεώσεις, ωστόσο διαφέρουν σε κάθε χώρα και εταιρία.

Οι τελικές λεπτομέρειες

Όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δαπάνες δεν θα σταματήσουν αφού υπογράψετε τα έγγραφα. Θα χρειαστεί να πληρώσετε φόρους σε δύο χώρες. Η ασφάλιση που χρειάζεστε θα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και υπάρχουν προϋποθέσεις για να ενταχθείτε στα εθνικά συστήματα υγείας. Εάν σκοπεύετε να προσλάβετε εργάτες για να συντηρήσουν το σπίτι σας όταν δεν είστε εκεί, ελέγξτε τις τιμές γιατί η εργασία μπορεί να είναι πιο ακριβή σε κάποιες χώρες. Και αν σκοπεύετε να νοικιάσετε το ευρωπαϊκό σπίτι σας, βεβαιωθείτε, προτού το αγοράσετε, ότι θα έχετε τη δυνατότητα, σύμφωνα με τους τοπικούς κανονισμούς.

Σχετικά Άρθρα