Η διαφοροποίηση των πηγών και η ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού αποτελούν μεταξύ άλλων τα βασικά οφέλη που προκύπτουν από τον Κάθετο Διάδρομο, σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli, στο πλαίσιο της ειδικής ημερίδας στο ελληνικό περίπτερο της COP 29 για το Κλίμα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Για τα οφέλη της περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη, μίλησε και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τονίζοντας ότι ο Κάθετος διάδρομος βασίζεται σε υφιστάμενες υποδομές, άρα είναι πολύ αποδοτικός, ενισχύει τη βελτίωση των σχέσεων στην περιοχή και την από κοινού δράση των χωρών της περιοχής ώστε να έχουν πιο ισχυρή φωνή στην Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει στρατηγική δέσμευση για την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια μέσω υποδομών όπως ο Κάθετος Διάδρομος και άλλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.«Πιστεύω πολύ στην έννοια του Κάθετου Διαδρόμου. Έχουμε αποδείξει την αξία της συνεργασίας και είμαι πολύ χαρούμενος που δημιουργήσαμε μια ισχυρή συνεργασία που θα ωφελήσει τόσο τους ανθρώπους μας όσο και τις επιχειρήσεις μας. Κοιτάζοντας το μέλλον, η σημερινή υποδομή φυσικού αερίου θα μπορούσε να γίνει υποδομή υδρογόνου κάποια στιγμή στο μέλλον και πρέπει να θέσουμε τα θεμέλια για μια τέτοια μετάβαση» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Υπουργός Ενέργειας της Μολδαβίας, Victor Parlicov, επεσήμανε ότι ο Κάθετος Διάδρομος ήδη λειτουργεί και επέτρεψε στη χώρα του να υποκαταστήσει πλήρως το ρωσικό φυσικό αέριο.
Τι έγραφε νωρίτερα το πρωί το energodromio.gr
«Κάθετος Διάδρομος: Η νέα ευρωπαϊκή ενεργειακή γραμμή ζωής». Με αυτό τον τίτλο που αναδεικνύει τη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου φυσικού αερίου για τη διασφάλιση της ομαλής τροφοδοσίας της Ευρώπης στο πλαίσιο και της πολιτικής απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, πραγματοποιείται σήμερα (13/11) στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν ειδική ημερίδα στο ελληνικό περίπτερο της COP 29 για το Κλίμα.
Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται στον Κάθετο Διάδρομο είναι το γεγονός ότι η εκδήλωση που οργανώνεται από την ελληνική κυβέρνηση θα ανοίξει με ομιλίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Βουλγαρίας Rumen Georgiev Radev, ενώ στη συνέχεια το project θα παρουσιάσει η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli.
Άλλωστε ο Έλληνας Διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση της σύνδεσης των εθνικών συστημάτων μεταφοράς αερίου των χωρών της ΝΑ Ευρώπης από την Ελλάδα ως την Ουκρανία και τη Μολδαβία.
Την παρουσίαση από την κ. Γκάλλι θα ακολουθήσει υπουργικό πάνελ με τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη, του Βούλγαρου ομολόγου του Vladimir Malinov, του υπουργού Ενέργειας της Μολδαβίας Victor Parlicov και της εκπροσώπου της προεδρίας της Ρουμανίας Alexandra Bosche.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει αναλάβει εκπρόσωπος της γενικής διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γεγονός που αναδεικνύει το ενδιαφέρον της Κομισιόν για τον Κάθετο Διάδρομο. Άλλωστε ότι η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, το 2022 στην αιχμή της ενεργειακής κρίσης, είχε συμφωνήσει με το Αζερμπαϊτζάν τον διπλασιασμό των ποσοτήτων φυσικού αερίου που εξάγει στην Ευρώπη ως το 2027.
Ωστόσο μέχρι σήμερα, οι απαραίτητες εργασίες για την ανάπτυξη της παραγωγής στο κοίτασμα του Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο, καθώς δεν έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου.
Ας σημειωθεί ότι σήμερα το Αζερμπαϊτζάν εξάγει αέριο στην Ευρώπη μέσω του αγωγού TAP, o οποίος ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και καταλήγει στην Ιταλία, μέσω Αλβανίας. Ο αγωγός τροφοδοτεί ήδη τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, που αποτελεί και την εναρκτήρια διαδρομή του Κάθετου Διαδρόμου.
Ο IGB εκτός από αζέρικο μεταφέρει και αέριο από το ελληνικό σύστημα, που φθάνει με φορτία LNG στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα και του πλωτού σταθμού της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη όπου επίσης συμμετέχει ο ΔΕΣΦΑ.
Στο περιθώριο της COP 29 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσει την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και στον ρόλο που μπορεί να έχει η Ελλάδα στην ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τις υποδομές που αναπτύσσει.
Στη συνάντηση αναμένεται να τονιστεί για μία ακόμα φορά η σημασία του Κάθετου Διαδρόμου για την ενεργειακή θωράκιση της περιοχής.