MENU

«Αkiyas»: Τα εγκαταλελειμμένα σπίτια στην Ιαπωνία που πωλούνται για λιγότερο από 10.000 δολάρια

Έντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών

Η αγορά ενός σπιτιού μπορεί να μοιάζει” άπιαστο όνειρο”, καθώς πολλά μέρη του κόσμου μαστίζονται από σοβαρή στεγαστική κρίση. Αυτό όμως δεν ισχύει για την Ιαπωνία, η οποία, αντιθέτως, αντιμετωπίζει υπερπροσφορά ακινήτων.

Από το 2023, η Ιαπωνία είχε περισσότερα από 9 εκατομμύρια «akiyas» – άδεια σπίτια – σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, με ορισμένα από αυτά τα ακίνητα να πωλούνται για λιγότερο από 10.000 δολάρια.
Αυτά τα σπίτια, που συχνά εγκαταλείπονται και μένουν άδεια για δεκαετίες, είναι διάσπαρτα σε αγροτικές περιοχές και μεγάλες πόλεις, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία για αγοραστές με δημιουργικές ιδέες.


Πού οφείλεται η αύξηση των «akiyas»

Η αύξηση του αριθμού των εγκαταλελειμμένων σπιτιών στην Ιαπωνία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια πληθυσμιακή κρίση, καθώς ο δείκτης γονιμότητας της χώρας βυθίζεται σε χαμηλό ρεκόρ 1,2 γεννήσεων ανά γυναίκα από το 2023. Εν τω μεταξύ, τα ποσοστά θανάτων έχουν ξεπεράσει τα ποσοστά γεννήσεων στη χώρα,, καθώς ο πληθυσμός της γηράσκει.

«Το ζήτημα των akiya έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες, με ρίζες στη μεταπολεμική οικονομική άνθηση της Ιαπωνίας, η οποία οδήγησε σε μια αύξηση της κατασκευής κατοικιών», δήλωσε ο Tetsuya Kaneko, επικεφαλής έρευνας και παροχής συμβουλών στην Savills Japan.

«Το ζήτημα έγινε πιο έντονο τη δεκαετία του 1990 με την οικονομική επιβράδυνση της Ιαπωνίας και επιδεινώθηκε με τις συνεχιζόμενες δημογραφικές αλλαγές», τόνισε ο Kaneko.

Η αστική μετανάστευση είναι ένας άλλος μεγάλος παράγοντας που συμβάλλει στην ύπαρξη εγκαταλελειμμένων σπιτιών στην Ιαπωνία. «Καθώς οι νεότερες γενιές μετακινούνται στις πόλεις για εργασία, οι αγροτικές περιοχές μένουν με γηράσκοντες πληθυσμούς που μπορεί να πεθάνουν ή να μην είναι σε θέση να συντηρήσουν τα σπίτια τους», πρόσθεσε.

Μεταξύ των ντόπιων κατοίκων, τα akiyas συχνά στιγματίζονται και θεωρούνται ακόμη και «βάρος», δήλωσε ο Kaneko. Έτσι, ακόμη και όταν τα οικογενειακά σπίτια κληρονομούνται από τα παιδιά των ηλικιωμένων γονέων που πεθαίνουν, πολλές φορές, οι κληρονόμοι είναι απρόθυμοι να τα χρησιμοποιήσουν ή να πουλήσουν το ακίνητο, προσθέτοντας περισσότερα εγκαταλελειμμένα σπίτια στην αγορά.

Ειδικότερα, ένα σπίτι που είναι άνω των 30 ετών «θεωρείται παλιό», δήλωσε ο Kaneko, και οι ντόπιοι τείνουν να ανησυχούν για πράγματα όπως θέματα ασφάλειας, υψηλό κόστος ανακαίνισης και φθορά, εξήγησε. Ορισμένοι άνθρωποι συνδέουν αυτά τα σπίτια ακόμη και με δεισιδαιμονίες, «πιστεύοντας ότι μπορεί να είναι στοιχειωμένα ή να φέρνουν κακή τύχη».

Τελικά, «πολλοί Ιάπωνες βλέπουν τα akiya ως απαξιωμένα ακίνητα που αποτελούν μεγαλύτερο πρόβλημα από ό, τι στην πραγματικότητα αξίζουν», δήλωσε ο Michael, ιδρυτής του ιαπωνικού ιστολογίου για τα ακίνητα Cheap Houses Japan.

«Τα φθηνότερα ακίνητα είναι έτσι για κάποιο λόγο», είπε, είτε επειδή η τοποθεσία δεν είναι επιθυμητή, είτε επειδή το κόστος των ανακαινίσεων αναμένεται να ξεπεράσει την αξία του ακινήτου.

Προσέλκυση ξένων αγοραστών

Τα akiyas της Ιαπωνίας, ωστόσο, κερδίζουν την προσοχή των αγοραστών από το εξωτερικό.
«Έχουμε παρατηρήσει μια αυξητική τάση στις έρευνες από το εξωτερικό. δήλωσε ο Kaneko.

Ωστόσο, μπορεί να μην είναι ιδανικές για θεσμικούς επενδυτές ή για όσους αναζητούν γρήγορες ή μεγάλες αποδόσεις, λόγω του υψηλού κόστους ανακαίνισης και των περιορισμένων δυνατοτήτων μεταπώλησης σε ορισμένες περιοχές», τόνισε, προσθέτοντας ότι η επεκτασιμότητα μπορεί επίσης να αποτελέσει περιοριστικό παράγοντα.

Είναι σημαντικό να αναμένει κανείς ότι το κόστος μπορεί να είναι σημαντικό, ειδικά αν το σπίτι χρειάζεται σημαντικές δομικές εργασίες, και να λάβει υπόψη του ότι η διαδικασία αγοράς κατοικίας μπορεί να είναι πολύπλοκη με το γλωσσικό εμπόδιο και την ανάγκη να επικοινωνίας με τις τοπικές αρχές.

Σχετικά Άρθρα