Η εμπειρία της πρόσφατης διετούς ενεργειακής κρίσης, αλλά και η έκρηξη των τιμών στη χονδρική αγορά το καλοκαίρι που πέρασε μετά από μια περίοδο χαμηλών τιμών την άνοιξη, αναδεικνύουν μια παλαιότερη αξία της αγοράς ηλεκτρισμού που μέχρι πρόσφατα έμοιαζε παλιομοδίτικη.
Ο λόγος, για τα σταθερά τιμολόγια που μπορούν να προφυλάξουν τους καταναλωτές από τις διακυμάνσεις της αγοράς εξασφαλίζοντας τους προβλέψιμο κόστος, χάνοντας μεν το όφελος από τις χαμηλές τιμές που εμφανίζονται κατά διαστήματα, αλλά αποφεύγοντας τις μεγάλες αυξήσεις.
Έτσι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται στροφή τόσο των οικιακών καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων στα σταθερά τιμολόγια ενώ οι εταιρίες προμήθειας προσπαθούν να ανταποκριθούν στο αίτημα της αγοράς. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση που είναι αντιμέτωπη με την κριτική ότι έχει αφήσει τους καταναλωτές στο έλεος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, πλέον δια στόματος του αρμόδιου υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη, εξηγεί τα οφέλη των σταθερών τιμολογίων.
Ενδεικτικό της στροφής που σημειώνεται στην αγορά, είναι ότι τα σταθερά μπλε τιμολόγια που ανακοινώθηκαν την 1η Νοεμβρίου από τις περισσότερες εταιρίες προμήθειας είναι φθηνότερα από τα πράσινα κυμαινόμενα. Βεβαίως μεταξύ των προϊόντων που διατίθενται είναι και αρκετά εξάμηνης διάρκειας. Από την αρχή του 2025 οι εταιρίες προμήθειας θα μπορούν να διαθέτουν μόνο 12μηνης διάρκειας προϊόντα αλλά όσα αγοραστούν τώρα θα συνεχίσουν να υφίστανται έως ότου λήξει το εξάμηνο.
Εξάλλου οι οικιακοί καταναλωτές για να κάνουν τις επιλογές τους θα πρέπει να συνυπολογίσουν το ύψος του παγίου το οποίο είναι μεγαλύτερο στα σταθερά τιμολόγια. Συγκεκριμένα κινείται γύρω στα 9 ευρώ τον μήνα όταν το πάγιο στα πράσινα κυμαινόμενα τιμολόγια είναι 5 ευρώ τον μήνα.
Έτσι σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ μερικά από τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρονται από τις εταιρίες προμήθειας τον Νοέμβριο διαμορφώνονται ως εξής:
Πέραν όμως των οικιακών καταναλωτών φαίνεται ότι η ενεργειακή κρίση έχει στρέψει και τις επιχειρήσεις στα σταθερά τιμολόγια που τους επιτρέπουν να ελέγχουν το κόστος τους.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς πριν την κρίση η πλειονότητα των επιχειρηματικών καταναλωτών που τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση απέρριπταν προτάσεις για να κλειδώσουν τις τιμές ενέργειας. Αντίθετα σήμερα και ειδικά εν όψει της έναρξης του νέου έτους οι επιχειρήσεις ζητούν σταθερά τιμολόγια και μάλιστα όχι μόνο για ένα έτος αλλά και για δυο, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που επιδιώκουν να κλείσουν πενταετή συμβόλαια.