MENU

ΕΛΕΤΑΕΝ: Κρίσιμη η τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων

Ημερίδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου SHOREWINNER

Η επανεκπαίδευση και η κατάρτιση του τεχνικού προσωπικού και των τεχνικών στελεχών στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και τους κλάδους της εφοδιαστικής αλυσίδας που σχετίζονται με αυτή, είναι εξαιρετικά σημαντική για την αποτελεσματική ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ).  Πέρα από το γεγονός ότι τα ΥΑΠ είναι μια δραστηριότητα για την οποία δεν υφίσταται εμπειρία στην Ελλάδα και όλη την Μεσόγειο,  γενικές είναι οι ελλείψεις στο αναγκαίο πλήθος καταρτισμένων τεχνικών στελεχών που παρατηρούνται σε αρκετούς τεχνικούς και κατασκευαστικούς κλάδους.

Αυτές είναι μερικές από τις αρχικές διαπιστώσεις της υβριδικής Ημερίδας που οργάνωσε την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024, ο Ελληνικός Κόμβος Επαγγελματικής Αριστείας (CoVE) για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου SHOREWINNER (Southern European Community for Offshore Wind Energy), που ξεκίνησε πρόσφατα να υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+. Ο Ελληνικός Κόμβος διευθύνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και συμμετέχουν η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ,  το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ και η Θεματική Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Αιγάλεω. Στο πλαίσιο του έργου SHOREWINNER έχουν αναπτυχθεί αντίστοιχοι Κόμβοι στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Κύπρο που συνεργάζονται στενά.

Την Ημερίδα χαιρέτισαν με εισαγωγικές τοποθετήσεις η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κα Ιωάννα Λυτρίβη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ κ. Άρης Στεφάτος και η Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου κα Χρυσή Βιτσιλάκη, Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου.

Η κα Λυτρίβη, ως Υφυπουργός αρμόδια για την επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και διά βίου μάθηση στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στην ομιλία της στη σημασία της ημερίδας και του έργου για τον εμπλουτισμό των εθνικών πολιτικών επαγγελματικής εκπαίδευσης και τη διαμόρφωση νέων ειδικοτήτων που θα μπορούν να προσφέρονται από τις  δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης επιπέδων 3-5 του εθνικού πλαισίου προσόντων.

Ο κ. Στεφάτος υπογράμμισε την σημασία της ανάπτυξης καταρτισμένου τεχνικού προσωπικού για την επιτυχία του Εθνικού Προγράμματος ΥΑΠ. Η ανάγκη που επιδιώκει να καλύψει το έργο είναι μια διαπιστωμένη ανάγκη που απασχολεί την ΕΔΕΥΕΠ και, από την άποψη αυτή, η εμπέδωση και διεύρυνση της συνεργασίας με τους φορείς του έργου είναι απαραίτητη.

Η κα Βιτσιλάκη τόνισε τη σημασία του γεγονότος ότι το έργο φέρνει σε επαφή και προωθεί τη συνεργασία ανάμεσα σε φορείς της αγοράς, της έρευνας και της εκπαίδευσης και μάλιστα από διαφορετικές χώρες. Αυτό δημιουργεί συνέργειες και διασφαλίζει ότι τα τελικά παραδοτέα και εκπαιδευτικά προγράμματα θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς και θα αξιοποιούν τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Κατά το πρώτο μέρος της Ημερίδας υπήρξαν εισηγήσεις και συζήτηση για το ευρύτερο πλαίσιο του έργου. Ο Παναγιώτης Χαβιαρόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΕΛΕΤΑΕΝ και Δ/νων Σύμβουλος της i-Wind Renewables μίλησε για τα επόμενα –  θεσμικά, τεχνολογικά και εμπορικά – βήματα για την υπεράκτια αιολική ενέργεια στην Ελλάδα. Ο Τακβόρ Σουκισιάν, Διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ παρουσίασε τα αποτελέσματα λεπτομερούς ανάλυσης για το υπεράκτιο ενεργειακό δυναμικό στην Ελλάδα. Ο Παναγιώτης Καστανίδης, προϊστάμενος του τομέα Ενέργειας της Σαμαράς & Συνεργάτες, παρουσίασε τα βασικά ευρήματα της έρευνας, που εκτελέστηκε για λογαριασμό της ΕΛΕΤΑΕΝ, σε σχέση με την κατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας για τα ΥΑΠ και στην Ελλάδα και τα συνέδεσε με τις ανάγκες σε τεχνογνωσία και τεχνικό προσωπικό.

Κατά το δεύτερο μέρος της Ημερίδας παρουσιάστηκε με λεπτομέρειες το έργο, ο προγραμματισμός και τα παραδοτέα του και οργανώθηκε διαδραστική συζήτηση – εργαστήριο με τους συμμετέχοντες με σκοπό την ανατροφοδότηση πληροφορίας και γνώσης προς τους φορείς του έργου. Η Teresa Alexandra Nogueira, Project Director παρουσίασε το συνολικό έργο SHOREWINNER και τους εθνικούς κόμβους (CoVEs) στις υπόλοιπες χώρες της κοινοπραξίας (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Κύπρος). Ο Σταύρος Πιτσικάλης, ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου, Συντονιστής Ελληνικού CoVE έδωσε μια αναλυτική επισκόπηση του έργου SHOREWINNER στην Ελλάδα. Η Ιλόνα-Ελευθερία Ουασίτσα, Επιστημονική Συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μίλησε για τη δομή και τις διαδικασίες του ελληνικού κόμβου όπως και τις συνέργειες με τους αντίστοιχους κόμβους των άλλων συμμετεχουσών χωρών.  Ο  Δημήτρης Κυριακός,  Διευθυντής της Θεματικής ΣΑΕΚ Αιγάλεω μίλησε για το ρόλο της αγοράς και των επιχειρήσεων στο έργο SHOREWINNER στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στις εμπειρίες από ανάλογα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και την πρόσληψή τους από την αγορά.

Οι παρουσιάσεις, το υλικό και video από την ημερίδα θα αναρτηθούν σύντομα στο δικτυακό τόπο της ΕΛΕΤΑΕΝ.
 
Πληροφορίες για το ευρωπαϊκό έργο SHOREWINNER – Southern European Community for Offshore Wind Energy

Το SHOREWINNER στοχεύει στη δημιουργία μιας Κοινότητας Πρακτικής (Community of Practice – CoP) στις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τελικό στόχο την παροχή εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας για την αναβάθμιση υφιστάμενων δεξιοτήτων (upskilling) και την απόκτηση νέων (reskilling) του εργατικού δυναμικού, αντιμετωπίζοντας την έλλειψη ειδικών στη βιομηχανία υπεράκτιας ενέργειας. Για αυτό φέρνει κοντά είκοσι δύο (22) συνεργάτες από πέντε (5) χώρες της νότιας Ευρώπης, με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα της υπεράκτιας ενέργειας: Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρο.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη Κοινότητα Πρακτικής SHOREWINNER και το πώς μπορείτε να γίνετε μέλος στο φυλλάδιο της δράσης ΕΔΩ

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο και τις δράσεις του, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://shorewinner.eu/.

Χρυσή Βιτσιλάκη και Παναγιώτης Παπασταματίου

Η Υφυπουργός Ιωάννα Λυτρίβη

Άρης Στεφάτος και Παναγιώτης Παπασταματίου

Παναγιώτης Χαβιαρόπουλος

Σταύρος Πιτσικάλης

Δημήτρης Κυριακός

Τακβόρ Σουκισιάν

Παναγιώτης Καστανίδης

Ιλόνα-Ελευθερία Ουασίτσα

Φωτογραφίες από τη συζήτηση

Σχετικά Άρθρα