MENU

Προτεραιότητα της κυβέρνησης η στεγαστική πολιτική – Οι δράσεις που «τρέχουν»

Έως τις 22/2 ανοιχτή η πλατφόρμα myProperty

Στην εβδομαδιαία τακτική ανασκόπηση, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην φιλοσοφία που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση αναφορικά με την στέγαση και τις ανάγκες της στην κοινωνία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία του προγράμματος «Σπίτι μου» με την επιπλέον προσθήκη περίπου 100.000 ωφελουμένων, την αύξηση του ορίου της αγοράς ακινήτων μέσω της Golden Visa, τον β΄κύκλο του «Εξοικονομώ 2023» και την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% στα ακίνητα που έχουν ασφαλιστεί.

Αναλυτικά:

Η στεγαστική μας πολιτική αποτελεί έναν μόνο πυλώνα της κοινωνικής μας πολιτικής. Προσανατολισμός μας είναι η στήριξη των πιο αδύναμων οικονομικά και ειδικά των νέων που αναγκάζονται να συγκατοικούν με τους γονείς τους ως τα 30 τους. Το πρόβλημα είναι και σοβαρό και σύνθετο, ειδικά σε περιοχές με πίεση λόγω τουριστικής ανάπτυξης, με τις λύσεις να μην είναι ούτε εύκολες αλλά ούτε να μπορούν να αποδώσουν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Πάντως μέχρι στιγμής 300.000 πολίτες μέσω και των επιδομάτων στέγασης έχουν μια στήριξη για να καλύψουν τις ανάγκες στέγασης, ενώ μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου», ύψους 2,3 δισ. ευρώ θα προστεθούν 90-100.000 ωφελούμενοι ακόμα. Ανακοίνωσα την Παρασκευή στη Βουλή ότι πρόθεσή μας είναι να αυξήσουμε το όριο για αγορά ακινήτων μέσω της Golden Visa, ενδεχομένως και στα 800.000 ευρώ, με το μέτρο να αφορά όλες τις περιοχές που δέχονται πίεση στα ενοίκια. Μια ιδέα που προέκυψε από τη συζήτηση στη Βουλή και μπορεί να εφαρμοστεί είναι να υπάρχει η επιπλέον υποχρέωση όσοι έχουν ακίνητα Golden Visa να τα μισθώνουν μακροχρόνια.

Θέλω να θυμίσω στο σημείο αυτό πως η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για τον β’ κύκλο του «Εξοικονομώ 2023», προϋπολογισμού 110 εκ. ευρώ, είναι έως τις 29 Μαρτίου. Δυνητικοί δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που διαμένουν σε μονοκατοικία ή διαμέρισμα με ατομικό εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ.

Ένα μέτρο που είχαμε ανακοινώσει είναι η έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα που έχουν ασφαλιστεί. Το είχαμε πει και ξεκινάμε να το κάνουμε. Μέσω της πλατφόρμας myProperty, η οποία είναι ανοιχτή και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 22 Φεβρουαρίου, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μείωση και στη συνέχεια η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στους απαραίτητους ελέγχους για να διαπιστωθεί ποιοι κερδίζουν την έκπτωση. Το μείον 10% στον ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει για τις κατοικίες που πέρυσι ασφαλίστηκαν σωρευτικά και για τους τρεις κινδύνους, δηλαδή για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

Σχετικά Άρθρα