MENU

Σε εξέλιξη οι έρευνες για τα offshore αιολικά των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor Oil, ΔΕΗ στην Αλεξανδρούπολη

Στα 600 MW η αθροιστική ισχύς των έργων και εκτίμηση ολοκλήρωσής τους το 2029 - 2030

Με αντικείμενο τη συλλογή ανεμολογικών και βυθομετρικών δεδομένων εξελίσσονται οι έρευνες για το πρώτο «κύμα» υπεράκτιων αιολικών πάρκων που θα υλοποιηθούν στο Θρακικό Πέλαγος, ανάμεσα στην Π.Ε. Έβρου και τη Σαμοθράκη.

Τα πιλοτικά αυτά project θα έχουν αθροιστική ισχύ 600 MW και θα είναι σταθερής έδρασης, δηλαδή οι ανεμογεννήτριες θα είναι εγκατεστημένες απευθείας στον πυθμένα, δεδομένου ότι τα θαλάσσια βάθη στην περιοχή είναι σχετικά μικρά. Τα εν λόγω έργα δρομολογούνται από τη ΔΕΗ και το κοινοπρακτικό σχήμα των Motor Oil και ΤΕΝΕΡΓ.

Τα ευρήματα των ερευνών που ξεκίνησαν το καλοκαίρι και θα ολοκληρωθούν σε βάθος διετίας, θα προσδιορίσουν λεπτομερώς αφενός το αιολικό δυναμικό του «θαλασσοτεμαχίου» της Αλεξανδρούπολης και αφετέρου τις θέσεις αλλά και τον εξοπλισμό που είναι καταλληλότερα για την ανάπτυξη των offshore πάρκων.

Σημειώνεται ότι η αποζημίωση των έργων του πρώτου «κύματος», θα είναι διοικητικά οριζόμενη, εκτός διαγωνισμών. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει επίσης προχωρήσει την επεξεργασία του συνολικού σχήματος στήριξης, το οποίο θα είναι έτοιμο να προκοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές τις επόμενης χρονιάς, με στόχο να έχει εγκριθεί σε ορίζοντα ενός έτους, δηλαδή μέχρι τις αρχές του 2026.

Με την αξιοποίηση της θαλάσσιας ζώνης στην περιοχή της Θράκης, εφαρμόζεται για πρώτη φορά η κοινοτική νομοθεσία περί των «go-to-areas» που έχει στόχο την επίσπευση των συγκεκριμένων «πράσινων» επενδύσεων, η οποία έχει πλέον ενσωματωθεί και στο εθνικό δίκαιο με τις «Περιοχές Πρώτης Επιλογής ΑΠΕ».

«Δικλείδα σφαλείας» για το περιβαλλοντικό σκέλος των offshore αιολικών στην Αλεξανδρούπολη, είναι η εκπόνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που θα προηγηθεί της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό της Προτεινόμενης εν δυνάμει Περιοχής Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ).

Ως «go-to-area», οι επενδύσεις στην θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους θα υπαχθούν σε καθεστώς fast-track, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται η εξαίρεσή τους από την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση και την περιβαλλοντική αδειοδότηση (κάτι που ωστόσο καλύπτεται από τη ΣΜΠΕ).

Σε πρόσφατή τοποθέτησή του στη Βουλή για το θέμα, ο Υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης εκτίμησε την ολοκλήρωση των έργων του «πρώτου» κύματος στην Αλεξανδρούπολη το 2029 – 2030.

Σχετικά Άρθρα