MENU

Ματαιώθηκε ο διαγωνισμός για το αρδευτικό έργο Αλμωπαίου

Κανένα από τα τέσσερα υποψήφια σχήματα δεν προχώρησε στην υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών

Άγονος και με τη «βούλα» κηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το αρδευτικό σύστημα Αλμωπαίου στην Πέλλα, μετά και την επίσημη απόφαση ματαίωσής του από την αναθέτουσα αρχή, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται πως το έργο ΣΔΙΤ περιλαμβανόταν στη συστάδα των έξι διαγωνισμών του προγράμματος ‘Υδωρ 2.0, πέντε εκ των οποίων προχώρησαν και διαθέτουν πλέον και προσωρινούς αναδόχους. Για το εν λόγω έργο ωστόσο κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών δεν εμφανίστηκε κανείς από τους ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Metlen-Μεσόγειος, Θαλής-Άβαξ-Γκολιόπουλος ΑΤΕ, και Άκτωρ Παραχωρήσεις – Ιντρακάτ που αρχικώς είχαν εκδηλώσει ενδαφέρον.

ΣΔΙΤ 122 εκατ. ευρώ

Το κόστος του έργου με τον ΦΠΑ ανερχόταν σε 122,14 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 98,5 εκατ. ευρώ) και είχε εξασφαλίσει μέρος της χρηματοδότησης (πέραν των ιδιωτών) και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η διάρκεια του έργου είχε οριστεί σε 300 μήνες ενώ η διάρκεια των έργων υπολογίζονταν στους 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και την εκκίνηση της περιόδου των κατασκευών.

Το έργο αφορούσε τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση του Αρδευτικού Δικτύου Αλμωπαίου. Συγκεκριμένα περιελάμβανε:

  • την εκπόνηση μελετών κατασκευής και κατασκευαστικών μελετών
  • την κατασκευή αρδευτικού δικτύου (αγωγός μεταφοράς από φράγμα Αλμωπαίου, πρωτεύον, δευτερεύον και τριτεύον δίκτυο) και συνοδών έργων (δεξαμενές, αντλιοστάσια, Η/Μ, συστήματα αυτοματισμών, τηλεελέγχων και τηλεχειρισμών)
  • τη συντήρηση και λειτουργία του αρδευτικού δικτύου και των συνοδών έργων για 23 έτη

Σύμφωνα με το σχέδιο αξιοποίησης προβλεπόταν η άρδευση με σύγχρονα κλειστά αρδευτικά δίκτυα και βελτίωση του δικτύου αποστράγγισης του βορειοδυτικού τμήματος της πεδιάδας Θεσσαλονίκης, που αποτελεί το δυτικό τμήμα της πεδιάδας Γιαννιτσών, με ταυτόχρονη ενίσχυση και ποιοτική βελτίωση της οικολογικής παροχής της Περιφερειακής Τάφρου Θεσσαλονίκης. Η ακαθάριστη προς άρδευση έκταση ανερχόταν σε 150.000 στρέμματα περίπου, εκ των οποίων η καθαρή γεωργική γη εκτιμήθηκε αρχικώς σε 120.500 στρέμματα.

Σχετικά Άρθρα