MENU

Οι κατασχέσεις εμπορικών ακινήτων εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 50% τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ

Παραμένει υπό πίεση ο τομέας των γραφείων

Οι εμπορικές κατασχέσεις αυξήθηκαν 48% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο και κατά 13% σε μηνιαία βάση σύμφωνα με στοιχεία ακίνητης περιουσίας και την εταιρεία ανάλυσης ATTOM. Υπήρξαν 695 κατασχέσεις σε εθνικό επίπεδο, με υψηλότερο σημείο τις 752 τον περασμένο Μάιο.

“Ξεκινώντας τον Ιούνιο του 2023, οι αριθμοί των αποκλεισμών σημείωσαν απότομη αύξηση, κορυφώνοντας τους, πριν φτάσουν στο 695 στα πιο πρόσφατα στοιχεία της ATTOM για τον Σεπτέμβριο του 2024. Αυτή η πρόσφατη αύξηση υποδηλώνει επιδείνωση της οικονομική πίεσης ή αλλαγές στη δυναμική των εμπορικών ακινήτων..

Οι εμπορικές κατασχέσεις σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση, 238%, σε ετήσια βάση, στην Καλιφόρνια, κυρίως όσον αφορά τα εμπορικά κτίρια. Στη Νέα Υόρκη, αυξήθηκαν 48% σε ετήσια βάση, ενώ στη Φλόριντα, αυξήθηκαν κατά 49% σε ετήσια βάση.

Το ποσοστό καθυστερήσεων για τα εμπορικά στεγαστικά δάνεια επίσης αυξήθηκε ελαφρά το τρίτο τρίμηνο, με το ποσοστό των δανείων με καθυστέρηση 60-90 ημερών να διαμορφώνεται στο 0,3% και των δανείων με καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών στο 2,7%, σύμφωνα με την Ένωση Στεγαστικών Τραπεζιτών. Εν τω μεταξύ, τα ανεξόφλητα υπόλοιπα δανείων που καθυστέρησαν λιγότερο από 30 ημέρες, μειώθηκαν ελαφρά, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλά επίπεδα στο 96,8%.

Οι τιμές των εμπορικών ακινήτων για τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 9%, σε ετήσια βάση, το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για επιδείνωση της εικόνας στα εμπορικά ακίνητα, ιδιαίτερα στον τομέα των γραφείων. Η ζήτηση για κτίρια γραφείων δεύτερης κατηγορίας έχει μειωθεί μετά την πανδημία, με αποτέλεσμα ορισμένοι να προβλέπουν ένα κύμα αναγκαστικών πωλήσεων και χρεοκοπιών καθώς το χρέος συνεχίζει να ωριμάζει στον κλάδο.

Τμήμα της αγοράς εκτιμά ότι ότι η πώληση αχρησιμοποίητων χώρων γραφείων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα κύμα μετατροπών τους σε διαμερίσματα, λύνοντας ένα πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες γραφείων και βοηθώντας στην αύξηση της προσφοράς σε μια περιορισμένη αγορά κατοικίας. Την ίδια στιγμή δε λείπουν και οι πιο αισιόδοξες “φωνές” που προβλέπουν ανάκαμψη για την αγορά εμπορικών ακινήτων.

Σχετικά Άρθρα