MENU

Οι εκτιμήσεις της Icis για τις εισαγωγές LNG στην Ευρώπη το 2024

Ζητούμενο η ισορροπία, καταλυτική η πτώση στις τιμές του TTF

Την αύξηση των ευρωπαϊκών εισαγωγών LNG κατά 15% στους 128 εκατ. τόνους προβλέπει για το 2024 η εταιρεία πληροφοριών αγοράς Icis.

Σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το Montel, το μεγαλύτερος μέρος της εν λόγω αύξησης θα προέλθει από τη Δυτική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, και αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Παρ’ όλα αυτά, η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου είναι απίθανο να ανακάμψει στα προ ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία επίπεδα το 2022.

Η νέα πραγματικότητα

Οι χώρες της ΕΕ έχουν αυξήσει τις εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ και το Κατάρ, αλλά ορισμένες συνεχίζουν να λαμβάνουν παραδόσεις από τη Ρωσία. Σε αντίθεση με το πετρέλαιο, το LNG και το φυσικό αέριο δεν είναι καύσιμα που περιλαμβάνονται στις κυρώσεις της ΕΕ στη Μόσχα.

Επιπλέον, η Icis είπε ότι το ευρωπαϊκό κόστος καυσίμων «παραμένει πολύ υψηλό σε σχέση με άλλες περιοχές» για να επιστρέψει η ζήτηση στα προ του 2022 επίπεδα, παρόλο που το TTF έχει υποχωρήσει κάτω από τα 30 ευρώ/MWh.

Σφιχτή η αγορά

Σύμφωνα με την Icis, η προσφορά LNG το 2024 θα παραμείνει σχετικά περιορισμένη στη ζήτηση, παρέχοντας υποστήριξη στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου TTF. «Θα απαιτηθούν σήματα της αγοράς για να δημιουργηθεί η απαραίτητη ισορροπία», πρόσθεσε.

Η παγκόσμια ζήτηση LNG το 2024 θα φτάσει τους 423,4 εκατ. τόνους, αύξηση 5% από πέρυσι, αλλά η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας θα παραμείνει περιορισμένη.

Η Icis υπολόγισε ότι η αγορά θα σφίξει περαιτέρω εάν η οικονομία της Κίνας αναπτυχθεί περισσότερο από το αναμενόμενο ή εάν το έργο της Ρωσίας Arctic LNG 2 δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει λόγω κυρώσεων. «Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο νέο κύμα έργων μπροστά από το 2025 και μετά, πρώτα από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό και αργότερα από το Κατάρ, επομένως ένα νέο κύμα προμήθειας LNG δεν είναι πολύ μακριά» συμπλήρωσε.

Σχετικά Άρθρα