MENU

Σε επίπεδο ρεκόρ η παραγωγή των φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη το γ’ τρίμηνο

Στα 94 TWh το συνολικό ύψος

Σε ιστορικό υψηλό κινήθηκε η παραγωγή φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με έκθεση του Montel Analytics, αν και η εταιρία προειδοποιεί πως η αύξηση της ηλιακής και αιολικής παραγωγής, σε συνδυασμό με την έλλειψη ανταπόκρισης από την πλευρά της ζήτησης, οδήγησε σε αύξηση των αρνητικών τιμών.

Η συνολική παραγωγή ανήλθε στα 94 TWh σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για τη συγκεκριμένη περίοδο, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί έως σήμερα. Έναντι του αντίστοιχου περσινού τριμήνου σημείωσε άνοδο της τάξης του 15%. Οι μεγαλύτεροι συνεισφέροντες ήταν η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, που παρήγαγαν 24,8 TWh, 16,9 TWh και 9,7 TWh ηλιακής ενέργειας, αντίστοιχα.

Η αιολική παραγωγή πέτυχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση, συνολικού ύψους 104,7 TWh. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που αποτελούνται από ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια, βιομάζα, υδροηλεκτρικά και απόβλητα, αντιπροσώπευαν το 50,8% της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Η υπόλοιπη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αποτελείται από πυρηνική ενέργεια, η οποία σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό της συνολικής παραγωγής που έχει καταγραφεί με 25,3%, ακολουθούμενη από φυσικό αέριο (13,4%), άνθρακα/λιγνίτη (10,2%) και πετρέλαιο (0,3%).

Ο Jean-Paul Harreman, διευθυντής της Montel Analytics, δήλωσε ότι η άνοδος της παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας είναι η διατήρηση μιας μακροπρόθεσμης τάσης στην Ευρώπη. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τον τελευταίο καιρό, η ήπειρος έχει δει μια τεράστια υπερπροσφορά ενέργειας από αυτές τις πηγές, που οδηγεί σε αρνητικές τιμές.

Η έκθεση αναφέρει ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά το τρίτο τρίμηνο ανήλθε συνολικά σε 692,3 TWh, αύξηση 3,1% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, αλλά 0,7% και 4,8% χαμηλότερη από ό,τι είχε καταγραφεί το τρίτο τρίμηνο του 2022 και του 2021.

«Καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εκτοπίζουν τη συμβατική ενέργεια κατά τη διάρκεια της ηλιακής αιχμής, η ζήτηση για παραγωγή και εισαγωγές ορυκτών καυσίμων έχει διευρύνει σημαντικά το χάσμα τιμών μεταξύ της ηλιακής αιχμής και της βραδινής αιχμής», υπογράμμισε ο Harreman.

Το τρίτο τρίμηνο του 2024, υπήρχαν 337 ώρες με αρνητικές τιμές στη Φινλανδία, 290 στις σουηδικές ζώνες ηλεκτρικής ενέργειας 1 έως 3, 217 σε όλη την Ολλανδία και 204 στη Γερμανία. Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν καταγράψει περισσότερες από 700 ώρες με αρνητικές τιμές μέχρι στιγμής φέτος.

«Αυτή η τάση είναι ανησυχητική , καθώς οι ώρες με τη χαμηλότερη αξία είναι γενικά οι ώρες που έχουν την υψηλότερη γενιά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», εξήγησε ο Harreman.

Η Montel Analytics ανέφερε επίσης ότι οι τιμές του φυσικού αερίου ακολουθούν ανοδική τάση, η οποία οφείλεται σε παράγοντες όπως οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, η πιθανή διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, η συνεχής συντήρηση στα νορβηγικά κοιτάσματα φυσικού αερίου και η πτώση του τυφώνα Beryl στο Τέξας.

Σχετικά Άρθρα