MENU

ΑΠΕ και αδειοδοτήσεις: H WindEurope ακτινογραφεί την αγορά του 2023

Το μεγάλο στοίχημα των εθνικών κυβερνήσεων

Σημαντική πρόοδο σημείωσαν οι χώρες της ΕΕ στις αδειοδοτήσεις για νέα χερσαία αιολικά πάρκα το 2023 σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με νέα ανάλυση της WindEurope.

Συγκεκριμένα, η Γερμανία έδωσε το πράσινο φως για έργα ισχύος 7,5 GW. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 70% σε σχέση με το 2022, με αποτέλεσμα ευρωπαϊκή χώρα να είναι μέσα στους στόχους της για την υποβολή προσφοράς στις επερχόμενες δημοπρασίες για συνολικά 10 GW μόνο το 2025.

Η Ισπανία έχει δείξει παρόμοια τάση με άδειες για περισσότερα από 3 GW που χορηγήθηκαν το 2023, και πάλι αύξηση 70% σε σχέση με το 2022, ενώ πριν από το 2022 οι όγκοι αδειών ήταν σταθερά κάτω από 1 GW.

Στη Γαλλία, σημειώθηκε αύξηση 12% στις άδειες, φτάνοντας τα 2,2 GW πέρυσι, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε αύξηση 10% εγκρίνοντας λίγο περισσότερο από 1 GW χερσαίων έργων.

Βελτίωση στις αδειοδοτήσεις παρουσίασαν και μικρότερες αγορές, όπως Ελλάδα και Βέλγιο.

Η συμβολή του REDIII

Καθοριστικό ρόλο σε όλα τα παραπάνω έπαιξε η αναθεωρημένη οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RED III) που προβλέπει το 42,5% της ενέργειας στην ΕΕ να προέρχεται από ΑΠΕ έως το 2030, αντί του υφιστάμενου για 32%.

Επίσης, ορίζει ότι το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας της ΕΕ θα πρέπει να αυξηθεί σε 42,5% μέχρι το 2030. Τα κράτη μέλη καλούνται μάλιστα να επιδιώξουν το ποσοστό αυτό να ανέλθει στο 45%. Η οδηγία θα επιταχύνει επίσης τις διαδικασίες για την έκδοση αδειών για νέους σταθμούς ηλετροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, όπως ηλιακά και αιολικά πάρκα, καθώς και την αναβάθμιση των υφιστάμενων σταθμών.

«Ναι μεν, αλλά θέλει κι άλλο»

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson δήλωσε ότι η «αδειοδότηση των αιολικών πάρκων βελτιώθηκε πολύ πέρυσι, ειδικά στη Γερμανία – αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος. Η ΕΕ πρέπει να κατασκευάζει 30 GW νέας αιολικής ενέργειας ετησίως για να επιτύχει τους στόχους της για το 2030. Οι τρέχοντες όγκοι αδειών δεν επαρκούν για αυτό.

Όλες οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες της ΕΕ και να συνεχίσουν να κάνουν τις διαδικασίες τους απλούστερες, ταχύτερες και πιο ψηφιακές»

Σχετικά Άρθρα