MENU

Στεγαστική κρίση στην Ελλάδα – Σε ποια ηλικία εγκαταλείπουν το πατρικό τους οι νέοι

Το 46% των νέων σε υπερπλήρη νοικοκυριά το 2023 - Τα νούμερα που «δείχνουν» πρόβλημα

Χαμηλές απολαβές και εργασιακή αβεβαιότητα οι βασικοί «ένοχοι» πίσω από τη στεγαστική κρίση που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην Ελλάδα, με τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης να παραμένουν χαμηλά συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της Newdeal Real Estate Group.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: οι νέοι στην Ελλάδα φεύγουν από το πατρικό τους σπίτι σε μέση ηλικία 30,7 ετών, ενώ στην ΕΕ ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 26,3 ετών. Χώρες όπως η Κροατία και η Σλοβακία καταγράφουν ακόμη μεγαλύτερες ηλικίες ανεξαρτητοποίησης, με τους νέους να περιμένουν μέχρι τα 31,8 και 31 έτη, αντίστοιχα. Αντίθετα, οι νέοι στη Σουηδία και τη Φινλανδία επιλέγουν να αποδεσμευτούν νωρίτερα, φεύγοντας από το γονικό σπίτι πριν τα 23 έτη.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά νέων που ζουν σε υπερπλήρη νοικοκυριά, δηλαδή σε κατοικίες που δεν διαθέτουν επαρκή δωμάτια για τα μέλη τους. Το 2023, το 46% των νέων ηλικίας 15-29 ετών βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση, σε σύγκριση με το 27,5% του συνολικού πληθυσμού. Σε επίπεδο ΕΕ, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 26% για τους νέους και 16,8% για τον συνολικό πληθυσμό.

Οι συνθήκες εργασίας και οι χαμηλοί μισθοί, σε συνδυασμό με την οικονομική ανασφάλεια και τις κρίσεις, έχουν αναδείξει τη στεγαστική κρίση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τη νεολαία στην Ελλάδα. Η απόκτηση κατοικίας έχει γίνει μακρινό όνειρο για πολλούς νέους, καθώς το ποσοστό ιδιοκατοίκησης έχει μειωθεί σημαντικά από το 2005.

Σήμερα, η κατάσταση φαίνεται ακόμη πιο απαιτητική, με τη χώρα μας να παρουσιάζει μία από τις μεγαλύτερες αποκλίσεις σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ στο ποσοστό νέων που αποκτούν δική τους κατοικία.

Σχετικά Άρθρα