MENU

Έρχεται voucher 800 ευρώ μηνιαίως – Ποιους αφορά

Πρόγραμμα ύψους 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης το δεύτερο εξάμηνο του 2025

Μια σπουδαία πρωτοβουλία παίρνει σάρκα και οστά, καθώς το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), ανακoίνωσε ένα νέο πρόγραμμα με στόχο την παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας σε 2.500 παιδιά με αναπηρίες ή αναπτυξιακές διαταραχές, μέσω μηνιαίων vouchers ύψους 800 ευρώ.

Μέσω της σχετικής Κοινής Απόφασης που υπέγραψαν η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης και η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζωή Μακρή, δικαιούχοι του προγράμματος είναι, ενδεικτικά, οι πιστοποιημένοι μη κερδοσκοπικοί φορείς που παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά και σε άτομα με αναπηρία, οι δήμοι, τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, οι μονάδες ψυχικής υγείας και τα κέντρα ειδικών θεραπειών.

Αυτό το σημαντικό βήμα έρχεται το δεύτερο εξάμηνο του 2025, με 35 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, θέτοντας τις βάσεις για μια ενιαία στρατηγική υποστήριξης παιδιών που αντιμετωπίζουν αναπτυξιακές προκλήσεις. Με τη δημιουργία ενός μητρώου πιστοποιημένων φορέων, διασφαλίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών, ενώ η οικογένεια παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία.

Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε παιδιού. Το voucher καθορίζεται από τον αριθμό συνεδριών που απαιτούνται, προσφέροντας:

  • 800 ευρώ/μήνα για 20 συνεδρίες
  • 600 ευρώ/μήνα για 15 συνεδρίες
  • 400 ευρώ/μήνα για 10 συνεδρίες

Οι συνεδρίες περιλαμβάνουν λογοθεραπείες, εργοθεραπείες και άλλες ειδικές θεραπείες, ενώ δίνεται έμφαση και στην ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση της οικογένειας.

Οικογενειοκεντρική προσέγγιση από επιλεγμένη ομάδα ειδικών

Η ενσωμάτωση μιας διεπιστημονικής ομάδας έξι ειδικών – από αναπτυξιολόγους και ψυχολόγους μέχρι φυσικοθεραπευτές και κοινωνικούς λειτουργούς – εγγυάται την πλήρη κάλυψη των αναγκών του παιδιού, με στόχο να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή φροντίδα. Η προσέγγιση είναι οικογενειοκεντρική, εξασφαλίζοντας ότι το παιδί αναπτύσσεται σε περιβάλλον που ευνοεί την ψυχολογική και κοινωνική του ευεξία.

Σχετικά Άρθρα