MENU

B. Κικίλιας: Λιγότερα καμένα στρέμματα από τον μέσο όρο 20ετίας στην πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδο

Πάνω από 8.000 πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν - Προχωράει το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ ύψους 2,1 δισ. ευρώ

Η φετινή αντιπυρική περίοδος ήταν πρωτοφανής, όπως δήλωσε (24/10) ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Έξι μήνες αδιάκοπης προσπάθειας από πυροσβέστες, εθελοντές και τις Ένοπλες Δυνάμεις, αντιμετώπισαν πάνω από 8.000 φωτιές, από τις οποίες οι 200 ήταν εξαιρετικά σοβαρές. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, τα καμένα στρέμματα ήταν λιγότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας, γεγονός που αποδίδεται στην αποτελεσματική διαχείριση και τις συντονισμένες ενέργειες όλων των εμπλεκόμενων.

2,1 δισ. ευρώ: Το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ μεταμορφώνει την Πολιτική Προστασία

Το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, προσφέροντας σημαντικά εργαλεία για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας. Η προμήθεια Canadair, 24 αμφίβιων αεροσκαφών, 1.200 νέων πυροσβεστικών οχημάτων και συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται σε εξέλιξη, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων πυρόσβεσης και καθιστώντας την χώρα πιο ανθεκτική σε φυσικές καταστροφές.

8.000 πυρκαγιές: Δυναμική απάντηση με πρόληψη και τεχνολογία

Η φετινή στρατηγική επικεντρώθηκε στην πρόληψη, με μέτρα όπως οι καθαρισμοί οικοπέδων και δασικών περιοχών, η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, η επιτήρηση από drones και οι περιπολίες με εναέρια μέσα έμφορτα με νερό. Αυτά τα μέτρα απέδωσαν καρπούς, αφού η ταχεία αντίδραση μείωσε σημαντικά τον αριθμό των καμένων εκτάσεων, παρά τον υψηλό αριθμό πυρκαγιών.

Ο Β. Κικίλιας τόνισε ότι, παρά τις 40 πιο δύσκολες μέρες των τελευταίων 40 ετών, η αντιπυρική περίοδος εξελίχθηκε με αποτελεσματικότητα. Ο συνδυασμός της άμεσης επέμβασης και των νέων τεχνολογιών κατάφερε να περιορίσει τις καταστροφές σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Σχετικά Άρθρα