MENU

«Κλειδώνουν» τα δυναμικά τιμολόγια ρεύματος – Τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή της νέας κατηγορίας

Εναλλακτική προσέγγιση για τις χρεώσεις της επόμενης ημέρας έχουν εκφράσει οι πάροχοι

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το «λανσάρισμα» της νέας κατηγορίας των δυναμικών (πορτοκαλί) τιμολογίων ρεύματος. Η ΡΑΑΕΥ ολοκληρώνει το πλαίσιο εφαρμογής των συμβάσεων δυναμικής τιμολόγησης, με αμέσως επόμενο βήμα την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης, που αναμένεται να ακολουθήσει σε λίγες ημέρες.

Με βάση και τα σχόλια που θα κατατεθούν στη διαβούλευση, η Ρυθμιστική Αρχή θα διαμορφώσει την τελική εισήγησή της προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο με τη σειρά του θα προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης που θα επιτρέψει την εφαρμογή της νέας κατηγορίας τιμολογίων στην αγορά, από τις αρχές του νέου έτους.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσβαση στα δυναμικά τιμολόγια θα έχουν οι καταναλωτές με «έξυπνο» (ψηφιακό) μετρητή ρεύματος. Κατά κύριο λόγο, ψηφιακούς μετρητές διαθέτουν, επί του παρόντος, επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη μέση και τη χαμηλή τάση (με μεγάλες όμως καταναλώσεις), στις οποίες αντιστοιχεί ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό (περίπου 45%) της συνολικής ζήτησης.

Η δυναμική τιμολόγηση που προτείνει η ΡΑΑΕΥ θα γίνεται σε ωριαία βάση, σε συνάρτηση δηλαδή με τις χονδρεμπορικές τιμές που προκύπτουν, επίσης ανά ώρα, στο πλαίσιο της Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι ο εκάστοτε πάροχος θα γνωστοποιεί στους πελάτες του, που έχουν συμβληθεί με πορτοκαλί προϊόντα, 24 τιμές για την ημέρα που ακολουθεί, οι οποίες θα μάλιστα θα είναι και οι τελικές ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τις συνολικές (ανταγωνιστικές) χρεώσεις.

Οι πάροχοι φαίνεται να έχουν εκφράσει την επιθυμία για μία εναλλακτική προσέγγιση αναφορικά με τις χρεώσεις της επόμενης ημέρας, στη βάση της λεγόμενης πολυζωνικής τιμολόγησης –δηλαδή σε 4 «φάσεις» από το πρωί μέχρι το βράδυ- και όχι ανά ώρα.

Αναφορικά με τις χρεώσεις, θεωρούν ότι πρέπει να διατεθούν επίσης πορτοκαλί προϊόντα τα οποία θα προβλέπουν ότι ο καταναλωτής θα ενημερώνεται μεν για ένα πολύ μεγάλο τμήμα των τελικών τιμών, αλλά όχι για το σύνολο, καθώς ένα ποσοστό των χρεώσεων οριστικοποιείται στο τέλος του κάθε μήνα αναφοράς. Με το δεδομένο αυτό, αν οι εταιρείες καλούνται να υπολογίσουν νωρίτερα τα εν λόγω κόστη, θα προκύψουν μεγαλύτερες χρεώσεις καθώς θα ενσωματώνουν το ρίσκο της πρόβλεψης στις ημερήσιες ανακοινώσεις των τιμών.

Πάντως, οι πάροχοι θα έχουν περιθώριο ευελιξίας στο να διαθέσουν στην αγορά προϊόντα που έχουν παραμετροποιήσει οι ίδιοι αναλόγως της εμπορικής πολιτικής τους, στην περίπτωση αυτή όμως δεν θα «κωδικοποιούνται» ως πορτοκαλί.

Σημειώνεται ότι τα πορτοκαλί τιμολόγια θα ενσωματώνουν τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες σε ό,τι αφορά τη δυναμική τιμολόγηση του ρεύματος, καθώς ο σχεδιασμός τους από τη Ρυθμιστική Αρχή έγινε βάσει σχετικής κοινοτικής Οδηγίας.

Σχετικά Άρθρα