MENU

Στα σκαριά πλατφόρμα του Κτηματολογίου για την εκτίμηση της αξίας των ακινήτων

Την 30ή Νοεμβρίου ολοκληρώνεται η υποβολή δηλώσεων ακίνητης περιουσίας στις περιοχές που παραμένει ανοιχτή η διαδικασία

Ένα νέο εργαλείο αποτίμησης της αξίας της ακίνητης περιουσίας ετοιμάζεται να θέσει σύντομα σε λειτουργία το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης από το βήμα της 25ης Prodexpo, «τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν λύσεις που θα βοηθήσουν στην αποτύπωση της τιμής ενός ακινήτου ή μια ζώνης ακινήτου, χωρικά και χρονικά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω εργαλείο μέσω της διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, θα σαρώνει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες – μεταξύ των οποίων οι αγγελίες πώλησης ακινήτων και τα συμβόλαια μεταβίβασης – ώστε να μπορεί να προβαίνει σε μια σχετικά ασφαλή εκτίμηση της αξίας του ακινήτου.

Το σύστημα θα καταγράφει τις πραγματικές αξίες μεταβίβασης από τις πραγματικές συναλλαγές και η νέα πλατφόρμα θα παρουσιάζει τις τιμές μεταβίβασης ακινήτων όπως πραγματικά υποβάλλονται στην Εφορία και στο Κτηματολόγιο.

Στις νέες υπηρεσίες του Κτηματολογίου εντάσσεται και η δυνατότητα αγοραπωλησίας κτηματογραφημένων ακινήτων μέσα από τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης και για τα νομικά πρόσωπα: «Την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα στο gov.gr και για τις μετεγγραφές ακινήτων από νομικά πρόσωπα», προανήγγειλε ο κ. Κυρανάκης.

Παράλληλα ανέφερε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται μαζί με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και τον Δικηγορικό Σύλλογο μια λύση για την αυτόματη ψηφιακή προσημείωση ενός ακινήτου.

«Προσπαθούμε να βάλουμε τάξη σε ένα χάος και να επιλύσουμε εκκρεμότητα δύο αιώνων. Ύστερα από 200 χρόνια το σύστημα των παλιών υποθηκοφυλακείων τελειώνει. Σε δύο μήνες ένας και μόνο φορέας θα είναι υπεύθυνος για την ακίνητη περιουσία των πολιτών, βάζοντας τέλος στη σύγχυση» σημείωσε ο κ. Κυρανάκης.

Υπογράμμισε, ότι το 2025 ξεκινά ένας αγώνας δρόμου για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας, ύστερα από 30 χρόνια. Όπως είπε, σήμερα βρισκόμαστε στο 52%, τον Ιανουάριο θα φτάσουμε το 75%, με στόχο στο τέλος του επόμενου έτους, να έχουμε ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο.

Εξήγησε, ότι το Κτηματολόγιο θα είναι πλήρως ψηφιακό, δίνοντας τη δυνατότητα στον πολίτη να έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα, αλλά και στον δικηγόρο να έχει πρόσβαση από τον υπολογιστή του στο παλιό αρχείο των υποθηκοφυλακείων.

Ενιαίο μητρώο ακινήτων

Στα νέα του Κτηματολογίου εντάσσεται και η προσπάθεια να τεθεί σε λειτουργία το ενιαίο μητρώο ακινήτων.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, κ. Στέλιος Σακαρέτσιος, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα price map, καθώς και να συγκεντρωθούν τα διεσπαρμένα δεδομένα, ώστε να τεθεί σε λειτουργία το μητρώο.

Ωστόσο, όσο και αν τα δεδομένα και η τεχνητή νοημοσύνη θα διευκολύνει αρκετές εργασίες και θα μειώσει το χρόνο, ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα, σύμφωνα με τον κ. Σακαρέτσιο, είναι αναντικατάστατος και στο επίκεντρό του πρέπει να βρίσκεται ο συμβολαιογράφος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τεχνολογία PropTech αποτελεί θεμέλιο λίθο για την κτηματολόγηση. Μέχρις στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, έχουν καταργηθεί 390 υποθηκοφυλακεία και το κτηματολόγιο αναδεικνύεται σε φορέα του real estate.

Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι η κλεψύδρα έχει πλέον γυρίσει ανάποδα καθώς πλησιάζει η 30ή Νοεμβρίου που είναι και η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δηλώσεων ακίνητης περιουσίας στις περιοχές που παραμένει ακόμα ανοιχτή η διαδικασία.

Το υπουργείο έχει λήξει κάθε συζήτηση περί παράτασης των προθεσμιών, παρά το γεγονός ότι σε ορισμένες περιοχές, όπως η Κέρκυρα το ποσοστό των υποβληθεισών δηλώσεων είναι απογοητευτικό. Μέχρις στιγμής έχει δηλωθεί το 20% των 350.000 δικαιωμάτων, ποσοστό το οποίο μετά βεβαιότητας θα περιέχει και δηλώσεις, οι οποίες θα απαιτήσουν προσθήκες ή αλλαγές.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Αυλωνίτη στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο κ. Κυρανάκης ανέφερε πως «όσοι πολίτες ηλεκτρονικά ή διά ζώσης μέχρι τις 30 Νοεμβρίου έρθουν και κάνουν μια δήλωση, ακόμα και αν αυτή είναι ελλιπής, θα δοθεί η δυνατότητα να προσκομίσουν συμπληρωματικά έγγραφα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προφανώς όχι άπειρο».

Σχετικά Άρθρα