MENU

Στις 20.000 οι άδειες Golden Visa – Μόνο 6% των επενδυτών χρησιμοποιεί το ακίνητο

Εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία στο συνέδριο

Πολύτιμα συμπεράσματα βγήκαν από τις εργασίες του 1oυ Real Estate Conference, στο οποίο αναλύθηκαν θέματα όπως τα ζητήματα που δημιουργεί η Golden Visa από το 2015 οπότε και ξεκίνησε δυναμικά η ζήτηση.

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος του ΣΑΕΕ, Σίμος Αναστασόπουλος και ο Τρύφωνας Καββαθάς, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δημοτικής Περιουσίας, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Δημάρχου Αθηναίων.

Οι τρεις ενότητες είχαν τους τίτλους: «Τα διδάγματα της εμπειρίας: Αθήνα, Νότια & Βόρεια Προάστια», «Προσδοκίες από τον Πειραιά και τα Δυτικά Προάστια. Η GV των 500k» και «Υπάρχει στεγαστική πολιτική; Airbnb VS Οικογένεια».

Από τα στατιστικά στοιχεία εντύπωση δημιουργεί ότι έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα περίπου 20.000 μόνιμες άδειες διαμονής επενδυτή οι οποίες αφορούν αντίστοιχο αριθμό ακινήτων εκ των οποίων ποσοστό 6% μόνο κάνει πραγματική χρήση του ακινήτου. Ο πληθυσμός των ενδιαφερομένων περιλαμβάνει κυρίως Τούρκους και Ισραηλινούς, μάλλον εύπορους και μορφωμένους με απαιτήσεις επαγγελματισμού και σοβαρών επενδυτικών προτάσεων. Δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη περιοχή, δεν αντιλαμβάνονται τις διαβαθμίσεις της ενεργητικής βαθμίδας, αγοράζουν το ακίνητο και στη συνέχεια το εκμισθώνουν σε τρίτους. Οι κινέζοι ενδιαφερόμενοι προέρχονται κυρίως από την μεσαία τάξη.

Η δημόσια διοίκηση εμφανίζεται ανεπαρκής στη διαχείριση των αιτήσεων: αν και ο νόμος προβλέπει την ολοκλήρωση εντός διμήνου συνήθως απαιτείται 12μηνο για τη χορήγηση της άδειας. Χωρίς αμφιβολία η κατάθεση της αίτησης ψηφιακά αποτελεί μεγάλη διευκόλυνση αλλά δημιουργεί δυσκολίες η έλλειψη επαρκών κέντρων λήψης βιομετρικών δεδομένων.

Δεδομένου ότι υπάρχει σοβαρός ανταγωνισμός από άλλα κράτη της ΕΕ όπως είναι η Ουγγαρία, οι συνεχείς αλλαγές του ισχύοντος καθεστώτος όπως πρόσφατα τον Αύγουστο 2023 δεν βοηθούν, τουναντίον μάλιστα έχει ελαχιστοποιηθεί το ενδιαφέρον για την άδεια διαμονής στα 500Κ ευρώ ενώ προκάλεσε τεχνητή υπερτίμηση στα ακίνητα σε περιοχές όπου ισχύει η άδεια στα 250Κ.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η Golden Visa αποτελεί αναπτυξιακό μέτρο εφόσον αφεθεί να λειτουργήσει ελεύθερα και σε σταθερό καθεστώς, απαλειφθούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και επιλυθούν τα φλέγοντα ζητήματα των καθυστερήσεων στα Υποθηκοφυλακεία.

Σχετικά Άρθρα