MENU

Στη πεντάδα των υψηλότερων ευρωπαϊκών επιδόσεων για τον Σεπτέμβριο η ελληνική αγορά Airbnb

Η Αθήνα θα αποτελέσει τα φετινά Χριστούγεννα έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς των «οπαδών» των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Στις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις ως προς την αύξηση των πληροτήτων για το μήνα Σεπτέμβριο περιλαμβάνεται η ελληνική αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στο σύνολο των 20 δημοφιλέστερων ευρωπαϊκών αγορών.

Η χώρα μας, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της ευρωπαϊκής αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων από τη διεθνή εταιρεία αναλύσεων ΑirDNA βρίσκεται στις πέντε ευρωπαϊκές αγορές που είχαν φέτος το Σεπτέμβριο υψηλότερες πληρότητες σε σύγκριση με πέρυσι, σημειώνοντας άνοδο κατά 6,6% φέτος σε σύγκριση με το 2023.

Πρώτη ήταν η Κροατία με τη μεγαλύτερη αύξηση στις πληρότητες των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης φέτος το Σεπτέμβριο – πάντα σε σύγκριση με πέρυσι – σε ποσοστό 8,8% και ακολουθούν Ουγγαρία με άνοδο 7,9%, Ισπανία με 6,9% και μετά η Ελλάδα.

Η AirDNA, η οποία λαμβάνει τα δεδομένα από τις πλατφόρμες Airbnb και VRBO, διαπιστώνει ακόμη ότι σε όλη την Ευρώπη, όπως είναι εύλογο, η ζήτηση για το μήνα Σεπτέμβριο φέτος έπεσε σε ποσοστό 30% σε μηνιαία βάση από την υψηλή σεζόν του Αυγούστου.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα στον πρώτο μήνα του φθινοπώρου έχει καταγράψει καλύτερες επιδόσεις έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με μία μηνιαία πτώση της τάξεως του 26%- 27% σε σύγκριση με την υψηλή σεζόν της έντονης εποχικότητας του Αυγούστου.

Ως προς τα γενικότερα νούμερα του Σεπτεμβρίου για την ευρωπαϊκή αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων:

  • Η ζήτηση στην ευρωπαϊκή  αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει χαμηλότερους ρυθμούς κατά 30% σε σύγκριση με τον Αύγουστο, όμως το σύνολο των διανυκτερεύσεων καταγράφει αύξηση σε ετήσια βάση κατά 17,3% έναντι του περυσινού Σεπτεμβρίου
  • Ο συνολικός αριθμός των διανυκτερεύσεων το μήνα Σεπτέμβριο ήταν στα 45 εκατομμύρια στην Ευρώπη
  • Οι συνολικές διαθέσιμες καταχωρήσεις ήταν 3,9 εκατομμύρια, μόλις 3% κάτω έναντι του Αυγούστου αλλά αυξημένες κατά 12,2% σε ετήσια βάση
  • Σε όλη την Ευρώπη, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση το Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στα 164 ευρώ (+9% σε σχέση με πέρυσι) και ο μέσος Ευρωπαίος οικοδεσπότης υπολογίζεται ότι κέρδισε 90 ευρώ ανά διαθέσιμο κατάλυμα το Σεπτέμβριο (+10,7% σε ετήσια βάση).

Χριστουγεννιάτικος προορισμός η Αθήνα

Η AirDNA δίνει και μία πρώτη εικόνα εν όψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων τοποθετώντας μάλιστα πολύ ψηλά την Αθήνα στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών που θα επιλέξουν τα καταλύματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Η ελληνική πρωτεύουσα λοιπόν βρίσκεται στο top 15 των ευρωπαϊκών προορισμών που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη άνοδο της ζήτησης για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και μάλιστα βρίσκεται στην 6η θέση.

Η αύξηση της ζήτησης για την Αθήνα είναι στο +31% σε σχέση με πέρυσι, ενώ πρώτο στη λίστα βρίσκεται το Ροβανιέμι στη Φινλανδία με σχεδόν διπλάσια ζήτηση, αυξημένη κατά 90%.

Η Βασιλεία στην Ελβετία με αύξηση κατά 53%, η Κρακοβία στην Πολωνία, η Βουδαπέστη και η Πράγα συμπληρώνουν την πεντάδα και βρίσκονται πιο ψηλά από την Αθήνα, ενώ το top 15 κλείνει η Βιέννη που βρίσκεται στην 15η θέση.

Σχετικά Άρθρα