MENU

Γ. Καραπαναγιώτης (Noval Property): Σημαντικό εργαλείο το ΑΙ για την προσαρμογή των κτιρίων στις ανάγκες του σήμερα

Κυρίαρχης σημασίας η εξειδίκευση ανθρώπινου δυναμικού που θα ασχοληθεί με αυτά τα νέα συστήματα

Τη σημασία του του Internet of Things (ΙοΤ) στη βιωσιμότητα των πόλεων ανέδειξε ο Γιώργος Καραπαναγιώτης,  Chief Risk and Compliance Officer, της Noval Property REIC, στο συνέδριο της Prodexpo, καταγράφοντας τα βασικά οφέλη που αποκομίζουν οι χρήστες του.

Ειδικότερα, στην προσφορά του Internet of Things (ΙοΤ) περιλαμβάνεται η παροχή συστημάτων που διασυνδέουν τα κτίρια και δίνουν τη δυνατότητα οι διαχειριστές τους να έχουν την πλήρη εικόνα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και στοιχεία για το φωτισμό και την πυρόσβεση. Δίνει, δε, τη δυνατότητα να προβεί κανείς σε προληπτικές επιδιορθώσεις, που είναι πιο οικονομικές και λιγότερο χρονοβόρες.

Όπως συμπλήρωσε, δε, υπάρχουν, ήδη, κτίρια στην Ελλάδα που χρησιμοποιούν τέτοιες τεχνολογίες και είναι πολύ σημαντικό βήμα και για τη συλλογή δεδομένων. Ωστόσο για τον ίδιο το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), όπου σε αυτή την περίπτωση, το κάθε κτίριο θα αποκτήσει έναν τρόπο λειτουργίας που θα προσαρμόζεται στις ανάγκες των χρηστών. Το στέλεχος της Noval Property κατέληξε, δε, λέγοντας ότι είναι κυρίαρχης σημασίας και η εξειδίκευση ανθρώπινου δυναμικού που θα ασχοληθεί με αυτά τα νέα συστήματα.

Πώς λειτουργεί

Οι συσκευές και τα αντικείμενα με ενσωματωμένους αισθητήρες συνδέονται με μια πλατφόρμα, η οποία περιλαμβάνει δεδομένα από τις διάφορες συσκευές και εφαρμόζει αναλυτικά στοιχεία για να μοιράζονται τις πιο πολύτιμες πληροφορίες με εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων αναγκών. Οι συσκευές IoT μπορούν να εντοπίσουν ακριβώς ποιες πληροφορίες είναι χρήσιμες και να τις εκμεταλλευτούν κατάλληλα. Η δυνατότητα αυτή μπορεί να αυτοματοποιήσει επαναλαμβανόμενες, χρονοβόρες ή ακόμα και επικίνδυνες εργασίες

Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή είναι γεγονός. Η χρησιμότητα του IoT είναι μεγάλη και η ζήτηση από τους υποψήφιους αγοραστές ακόμα μεγαλύτερη. Ως επί το πλείστον, οι άνθρωποι αποζητούν την αυτονομία σε πολλά πράγματα γύρω τους. Από ένα αυτόματο ξυπνητήρι μέχρι το έξυπνο ψυγείο που ενημερώνει το χρήστη για βασικές ελλείψεις ή ακόμα και τη δυνατότητα ενεργοποίησης κλιματισμού πριν ακόμα ο χρήστης εισέλθει στο σπίτι. Είναι μερικές από τις δυνατότητες που προσφέρει το IoT. Η χρήση του δεν παραμένει μόνο εκεί, αλλά επεκτείνεται και στις επιχειρήσεις οι οποίες εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα αποθήκευσης και επεξεργασίας των δεδομένων από cloud συστήματα

Σχετικά Άρθρα