MENU

Επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ φέρνει στη Δ. Μακεδονία η τηλεθέρμανση

Στρατηγική παρέμβαση για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της περιοχής μέσω νέων ενεργειακών υποδομών

Μια σημαντική συμφωνία για την τηλεθέρμανση της Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώθηκε χθες (21/10) στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανοίγοντας τον δρόμο για επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ στην περιοχή.

Η πιο εμβληματική από αυτές είναι η επένδυση της ΔΕΗ, ύψους 80 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, δήλωσε ότι η μονάδα μπορεί να ξεκινήσει άμεσα μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικαστικές λεπτομέρειες, με στόχο να λειτουργήσει σε δύο χρόνια. Αυτή η νέα μονάδα θα αντικαταστήσει τις λιγνιτικές μονάδες, που θα αποσυρθούν στο εγγύς μέλλον, ενώ άλλα 70 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε συνοδευτικά έργα, όπως η σύνδεση της νέας μονάδας και τα δίκτυα.

Ανάπτυξη και πράσινη ενέργεια για το μέλλον

Η συμφωνία περιλαμβάνει την αποπληρωμή χρεών προς τη ΔΕΗ που είχαν συσσωρευτεί τα προηγούμενα χρόνια, διασφαλίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον για την τηλεθέρμανση της περιοχής χωρίς νέα χρέη.

Επιπλέον, η ΔΕΗ προγραμματίζει να υλοποιήσει μεγάλες επενδύσεις, όπως φωτοβολταϊκά έργα και αποθήκευση ενέργειας μέσω μπαταριών, εγκατάσταση πυκνωτών, ενώ εξετάζει και τη δημιουργία μονάδας αντλησιοταμίευσης στον λιγνιτικό σταθμό στην Καρδιά. Ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε επίσης στην είσοδο της ΔΕΗ στον τομέα των data centers και της διαχείρισης απορριμμάτων, προσφέροντας μια νέα διάσταση στις ενεργειακές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες στην περιοχή.

Αυτή η εξέλιξη δεν είναι μόνο μια ανάσα για τη Δυτική Μακεδονία, αλλά και ένα βήμα προς ένα πιο βιώσιμο και πράσινο ενεργειακό μέλλον.

Σχετικά Άρθρα